Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Arild Grande (A) [12:53:46]: «Den svenske regjeringen og Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nylig inngått en avtale om å styrke likestillingsarbeidets innretning mot gutter, menn og maskulinitetsspørsmål i kommuner, landsting og regioner.

Vil regjeringen ta et lignende initiativ overfor KS?»

Statsråd Solveig Horne [12:54:06]: Jeg takker representanten for spørsmålet, men regjeringen har ingen konkrete planer om å inngå en avtale med KS lik den som nylig er undertegnet i Sverige. Jeg har likevel lyst til å understreke at vi gjennom trepartssamarbeidet har en god dialog med både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, herunder KS. Her løftes og drøftes jevnlig likestillingsrelaterte spørsmål knyttet til arbeidslivet.

Arbeidslivets parter har også jevnlig vært konsultert i arbeidet med likestillingsmeldingen, en melding som også har et gjennomgående mannsperspektiv.

Jeg har lyst til å framheve det nordiske samarbeidet på likestillingsområdet. Mine nordiske kolleger og jeg har i regi av Nordisk ministerråd for likestilling igangsatt prøveprosjektet Män och jämställdhet i Norden. Dette prosjektet har som formål å kartlegge læringseksempler og komme med anbefalinger til oss nordiske likestillingsministre om hvordan vi kan arbeide videre med mannsperspektivet i likestillingspolitikken. Arbeidet er allerede i gang, og det skal resultere i en rapport som er planlagt ferdig våren 2016.

Jeg kan forsikre representanten om at det er viktig også for denne regjeringen å arbeide for like rettigheter og muligheter for kvinner og menn, jenter og gutter. Arbeidet for likestilling er ikke lenger et såkalt kvinnespørsmål – det er et felles ansvar for både kvinner og menn. Likestilling skal derfor gjelde både for kvinner og for menn. I likestillingsmeldingen som regjeringen har fremmet, Likestilling i praksis – Like muligheter for kvinner og menn, understrekes nettopp dette.

Også forslag til ny felles likestillings- og diskrimineringslov har vært drøftet med arbeidslivets parter. Lovforslaget er nylig sendt på høring og er en moderne lov som tar inn over seg at også menn møter likestillingsutfordringer i dagens samfunn.

Det er et mål at menn og kvinner skal være likeverdige omsorgspersoner. Når menn i større grad enn før tar ansvar for omsorg i familien, kan det føre til at menn utsettes for diskriminering som kvinner tradisjonelt har blitt utsatt for. I lovforslaget, som nå er på høring, foreslår vi at det skal komme tydelig fram av loven at både kvinner og menn har vern mot diskriminering på grunn av omsorgsoppgaver.

Dagens formålsbestemmelse i likestillingsloven innebærer at positiv særbehandling av menn bare er tillatt når det gjelder stillinger der hovedoppgaven er omsorg for eller undervisning av små barn. Det begrenser likestillingen. Det at vi nå kan oppfordre menn til å søke stillinger innenfor f.eks. helse- og omsorgssektoren, er et viktig tiltak for likestilling også for menn.

Vi vil gi utvidet adgang til positiv særbehandling av menn. Det vil gi flere virkemidler til å motivere flere til å bryte med tradisjonelle kjønnsrollemønstre ved utdannings- og yrkesvalg.

Arild Grande (A) [12:57:05]: Takk for svaret, selv om det var preget av mange selvsagtheter og ting som egentlig alle er enige om.

Det som jeg allikevel vil slutte meg til i det som statsråden sa, er at heldigvis har vi kommet dit at likestillingsspørsmålet ikke bare er noe som angår kvinner, men at menn i stadig større grad både deltar i likestillingsdebatter og ikke minst ønsker å delta i sine egne barns oppvekst og ha mer tid sammen med barna.

Det som gjorde at jeg syntes det svenske initiativet var ekstra gledelig, var at man gjennom det også understreker at likestilling ikke bare er et ansvar for kvinner og menn, men også et fellesskapsansvar. Kommunene og fylkene er en stor arbeidsgiver, og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet er et signal om at mye gjenstår i likestillingsarbeidet. Man kan også gjøre mye gjennom å oppfordre til utradisjonelle yrkes- og utdanningsvalg.

Spørsmålet er: Kan ikke statsråden være villig til å ta et initiativ overfor KS gjennom konsultasjonsordningen som regjeringen har, for å få løftet dette temaet?

Statsråd Solveig Horne [12:58:13]: Likestillingsfeltet har vært løftet opp i de møtene som vi jevnlig har med arbeidslivets parter. Det er ingenting i veien for at vi også diskuterer likestillingsspørsmål når vi har møte med KS, men å gå inn på det prosjektet som de har i Sverige, har jeg ingen konkrete planer om.

Jeg er glad for at representanten er veldig tydelig på at når vi snakker om likestilling, er det viktig å ha med menn i den debatten. Skal vi komme videre på de likestillingsfeltene der vi vet vi har utfordringer, må også menn engasjere seg i den debatten. Her mener jeg at representanten Grande i framtida kommer til å være en viktig alliert for å inkludere menn i likestillingsarbeidet.

Regjeringen har hatt på høring en sak om likestilt foreldreskap, som jeg håper at representanten Grande også vil engasjere seg i.

Arild Grande (A) [12:59:13]: Ja, jeg kan love statsråden at engasjementet skal fortsette på dette feltet. Jeg synes det er grunn til å understreke at det er viktig at det tas et sterkere initiativ for å bidra til at flere menn deltar. For det første tror jeg at menns inntog på omsorgsarenaen når det gjelder det kjønnsdelte arbeidsmarkedet vi ser innen omsorgsyrker, og ikke minst når det gjelder omsorg for egne barn, er en stille revolusjon, men også en mulighet for fellesskapet til å sørge for at vi får løst bl.a. rekrutteringsutfordringene som vi ser i pleie- og omsorgssektoren.

Det er også sånn at mange menn opplever store mangler når det gjelder likestilling. De er ofte utsatt for vold, for selvmord, de lever kortere enn kvinner, det er flere menn i fengsel enn kvinner, og de mangler tid med barn etter samlivsbrudd. Derfor skulle jeg ønske at regjeringen også ønsket å forplikte seg, for jeg tror det er mange kommuner og fylker der ute som kan gjøre en stor innsats. Jeg vil utfordre Horne en siste gang på om hun kan ta et tydeligere grep om denne debatten.

Statsråd Solveig Horne [13:00:22]: Som jeg sa i mitt forrige svar, til en annen representant, klarer ikke staten å styre likestillingen alene – den foregår rundt kjøkkenbordet, den foregår på arbeidsplassen, og den foregår ute i organisasjonslivet. Derfor er det viktig at vi løfter dette temaet, og at vi også tar på alvor de utfordringene menn har på likestillingsfeltet. Det mener jeg at denne regjeringen har gjort i mye større grad enn den forrige regjeringen gjorde, ved at den likestillingsmeldingen som vi nå har fremmet, har et gjennomgående mannsperspektiv, samtidig som den nye likestillings- og diskrimineringsloven nå er sendt på høring.

Vi har også sagt i meldingen at vi vil øke kompetansen om likestilling i barnehagene. Det er viktig at vi begynner tidlig. Vi ønsker å øke rekrutteringen av menn som barnehagelærere, slik at barn får gode rollemodeller av begge kjønn, og vi ønsker også å styrke kunnskapsgrunnlaget om kjønnsforskjeller innen læring og gjennomføring av utdanningsvalg. Det er viktig å begynne tidlig.

: