Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. april 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Bøhler til statsministeren, vil bli besvart av utenriksministeren på vegne av statsministeren.

Line Henriette Hjemdal hadde her overtatt presidentplassen.

Jan Bøhler (A) [11:25:19]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsministeren, som besvares av utenriksministeren:

«I en tale 7. april 2015 ved 25-årsmarkeringen av mordbrannen på Scandinavian Star sa statsministeren at hun berømmer Stortinget for å ha satt i gang en gransking. Det ligger et representantforslag, jf. Dokument 8:63 S (2014-2015), om gransking, fremmet av representanter fra A, KrF, Sp, V, SV og MDG, til behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Høyres talsperson har i offentlig debatt argumentert imot det.

Betyr statsministerens utsagn 7. april at regjeringen stiller seg positiv til gransking og vil bidra til tverrpolitisk samarbeid mellom regjering og storting om dette?»

Utenriksminister Børge Brende [11:26:09]: Brannen på «Scandinavian Star» for 25 år siden er en katastrofe som fortsatt berører oss sterkt. Katastrofen førte til at 159 mennesker omkom. 24 av dem var barn. At det fortsatt er ubesvarte spørsmål i saken, gjør at sorgen og savnet er tyngre å bære for alle dem som er berørt av katastrofen. Dette uttrykte også statsministeren på minnemarkeringen 7. april.

Det er viktig at samfunnet kan gi svar av hensyn til de etterlatte og av hensyn til de overlevende. Det var 482 mennesker om bord på «Scandinavian Star» den natten brannen brøt ut. Alle de som sliter med minnene etter katastrofen, har også et behov for å vite.

Den 27. juni 2014 ble det avklart at Riksadvokaten samtykket til ny etterforskning av brannen på «Scandinavian Star». Avgjørelsen kom etter at politimesteren i Oslo hadde anmodet om dette. Det er denne etterforskningen som vil gi de viktigste svarene. For de pårørendes del håper jeg etterforskningen bringer saken videre. Det er politifaglige vurderinger som ligger til grunn for Oslo-politiets og Riksadvokatens avgjørelser, og etterforskningen pågår fortsatt.

Når det gjelder representanten Bøhlers spørsmål, vil jeg understreke at Stortinget selvsagt står fritt til å vurdere behovet for en gransking i tillegg til den etterforskningen som nå er igangsatt. Statsministeren har gitt honnør til initiativet. Vi oppfatter at det representantforslaget som er fremmet, først og fremst er rettet inn mot å vurdere om den informasjonen Stortinget tidligere har fått om brannen på «Scandinavian Star», har vært korrekt og fyllestgjørende, samt offentlige myndigheters involvering i saken. Av forslaget som nå ligger til behandling, fremgår det at det skal avgrenses mot etterforskningen av eventuelle straffbare forhold.

Dersom en slik gransking initiert av Stortinget kan gi flere svar enn det som vil bli belyst gjennom en etterforskning, imøteser regjeringen dette arbeidet og gir honnør til initiativet. Behandlingen av forslaget om en gransking er ikke ferdig behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen, har det blitt meg fortalt, og det foreligger ingen innstilling per i dag. Det er ikke naturlig for regjeringen å ha synspunkter på hvordan en parlamentarisk gransking skal utformes hva gjelder mandat og forholdet til den pågående etterforskningen, utover det statsministeren allerede har slått fast.

Dersom Stortinget ønsker bistand fra regjeringen i arbeidet med en gransking, hvis det skulle bli konklusjonen, vil vi selvsagt komme tilbake til det når en slik forespørsel eventuelt foreligger.

Jan Bøhler (A) [11:29:01]: Jeg takker utenriksministeren for svaret.

Det er helt riktig, som det påpekes, at dette berører mange mennesker, og de overlevende og pårørende som var til stede under minnemarkeringen 25 år etter, var glade da statsministeren ga den honnøren, for de har jobbet veldig lenge for en gransking. Jeg oppfatter også at signalene utenriksministeren kom med nå, er i samme gate.

Bakgrunnen er den interpellasjonen jeg hadde til justisministeren i november 2013 her i Stortinget. Statsråden anbefalte at Stortinget burde vurdere en parlamentarisk granskingskommisjon, hvor man bl.a. skulle se på det utenriksministeren nevnte, som gjaldt informasjon til Stortinget. Da sa justisministeren at man først burde se på hva politiet besluttet. Så besluttet politiet etter den første etterforskningen at man ville sette i gang ny etterforskning og gjennomgang av veldig grunnleggende punkter. Det dramatiske er at det har gått 25 år uten at man har vært villig til å gå inn i dette. Så jeg vil spørre om utenriksministeren vil vurdere alvoret i at man har brukt 25 år på å innse dette behovet.

Utenriksminister Børge Brende [11:30:22]: Som jeg også sa i mitt svar, var «Scandinavian Star»-ulykken en forferdelig tragedie, og det er fortsatt usikkerhet rundt hva som var årsaken til denne katastrofen. At politiet gjennom Riksadvokaten har valgt å gjenoppta etterforskning, viser også graden av alvor, og det at man nå diskuterer en parlamentarisk granskning i tillegg, mener jeg også viser alvoret i saken. Så må Stortinget selv drøfte en eventuell innretning på dette. Det er jo Stortingets kontrollfunksjon i forhold til regjeringen som kommer opp her. Men statsministeren valgte å gi honnør til det initiativet som ble tatt fra Stortingets side.

Jan Bøhler (A) [11:31:24]: Jeg takker for også det svaret.

Det er slik at Stortinget bygde sin behandling den gangen på det samme som politiet nå har funnet ut at man ikke kunne legge til grunn, altså at det ble utpekt en gjerningsmann, at man ikke ville gå inn i økonomiske motiver, eierskap osv. – man avskar det – og at man bare ville gå inn i den aller første delen av brannforløpet. Det godtok, kan en si, Stortinget gjennom en stortingsmelding som ble lagt fram den gangen, og det er et veldig stort behov for at myndighetene ser på hva som har skjedd i løpet av disse 25 årene, når man på mange måter har sovet i timen når det gjelder så viktige punkter.

Jeg er helt enig i at vi må holde fast ved maktfordelingsprinsippet, at Stortinget må avgrense sin parlamentariske granskningskommisjon i forhold til politiets etterforskning, men da denne debatten kom opp i slutten av januar – den 21. januar i Kveldsnytt – uttrykte de som jobber med det i politiet, at Stortingets granskning ikke vil forstyrre etterforskningen, så de var innforstått med at det var en grei framgangsmåte.

Jeg er egentlig opptatt av å takke for at regjeringen opprettholder den positive holdningen statsministeren hadde, og for at vi kan gå videre med saken.

Utenriksminister Børge Brende [11:32:42]: Jeg registrerer det som representanten Bøhler slo fast, at hvis man skulle falle ned på dette med en gransking også i Stortinget, vil man avgrense den mot politiets etterforskning. Utforming av mandat o.l. ligger langt utenfor regjeringens kompetanseområde, og dette er det Stortinget som må ta stilling til. Men på denne dagen, da man markerte 25 år etter, valgte statsministeren å kommentere det og si at hun hilste dette initiativet velkommen. Det eksakte året hun brukte, sa jeg vel i mitt svar. Statsministeren har gitt honnør til initiativet. Så får Stortinget gjennom komitébehandlingen og sin ordinære behandling ta stilling til hvordan man ønsker å følge opp dette.

: