Stortinget - Møte tirsdag den 3. februar 2015 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Dokumenter:
Sak nr. 7 [17:03:04]
Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes og Audun Lysbakken om å følge opp anbefalinger for å nå Norges klimamål i 2020
Votering i sak nr. 7
Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt 25 forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Marit Arnstad på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre
forslagene nr. 2 og 3, fra Marit Arnstad på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 4–7 og 9–13, fra Ola Elvestuen på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Venstre
forslag nr. 27, fra Rigmor Andersen Eide på vegne av Kristelig Folkeparti
forslagene nr. 15–26, fra Ingunn Gjerstad på vegne av Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti
Presidenten gjør oppmerksom på at forslagene nr. 8 og 14, fra Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, ikke er tatt opp fordi de er identiske med forslag i innstillingens forslag til vedtak.
Det voteres over forslagene nr. 15–26, fra Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti.
Forslag nr. 15 lyder:
«Stortinget ber regjeringen gi Miljødirektoratet og Oljedirektoratet pålegg om å stille krav til nullutslipp av klimagasser i forbindelse med forsyning av energi til alle nye oljeinstallasjoner.»
Forslag nr. 16 lyder:
«Stortinget ber regjeringen stille krav i neste anbudsrunde om at alle hurtigruteskip skal kunne benytte landstrøm.»
Forslag nr. 17 lyder:
«Stortinget ber regjeringen pålegge alle anløpshavner for Hurtigruten å anlegge landstrøm.»
Forslag nr. 18 lyder:
«Stortinget ber regjeringen innfase krav til alle cruiseskip som skal seile i norsk farvann, å kunne motta landstrøm fra 1. januar 2018.»
Forslag nr. 19 lyder:
«Stortinget ber regjeringen pålegge havner som skal kunne motta cruiseskip og andre større skip å anlegge landstrømtilbud til alle.»
Forslag nr. 20 lyder:
«Stortinget ber regjeringen utvide omsetningspåbudet av biodrivstoff, herunder andre generasjons biodrivstoff fra tre og restavfall, samt biogass til 10 pst. fra 1. januar 2016.»
Forslag nr. 21 lyder:
«Stortinget ber regjeringen innføre påbud innen 2020 om at biodrivstoff skal utgjøre 10 pst. av flyselskaps samlede bruk av drivstoff ved innenriksflyvning.»
Forslag nr. 22 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fortsette omleggingen av bilavgiftene og forsterke utslippsmålet fra 85 g CO2/km til et mål om at 9 av 10 nye biler som selges i 2020, skal være 0-utslippsbiler, samt at målet settes til 10 g CO2/km.»
Forslag nr. 23 lyder:
Stortinget ber regjeringen gjennomføre endring i engangsavgiften i energieffektiviserende retning for varebiler og tyngre kjøretøy.»
Forslag nr. 24 lyder:
«Stortinget ber regjeringen innføre forbud mot all bruk av fossil olje og gass i fjernvarmeanlegg så snart som mulig og senest fra 1. januar 2018.»
Forslag nr. 25 lyder:
«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med den varslede energimeldingen, legge frem en plan for å erstatte fossil energibruk i Norge med fornybare energikilder.»
Forslag nr. 26 lyder:
Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti ble med 95 mot 5 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.02.12)«Stortinget ber regjeringen snarest legge frem en tverrsektoriell biogasstrategi med utgangspunkt i det faglige grunnlaget fra 2014, med mål om å redusere CO2-utslippene innen 2020 med 350 000 tusen tonn.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 27, fra Kristelig Folkeparti.
Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti ble med 94 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.02.33)«Stortinget ber regjeringen gjennomgå tiltakene som skisseres i Miljødirektoratets rapport «Faglig grunnlag for videreutvikling av den nasjonale og internasjonale klimapolitikken», og fremme konkrete forslag til hvordan de enkelte tiltakene kan gjennomføres.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 4–7 og 9–13, fra Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber regjeringen gi Miljødirektoratet og Oljedirektoratet mandat til å gå gjennom utslippstillatelser, samt øvrige tillatelser og pålegg overfor oljeindustrien, samt stille krav om beste tilgjengelige teknologi (BAT) for å redusere utslipp og gjennomføre energieffektivisering der det er teknisk mulig.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber regjeringen redegjøre for hvordan elektrifisering av eksisterende felt kan bidra til å nå klimamålene frem mot 2030 og 2050 i den kommende energimeldingen.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber regjeringen gjennomgå utslippstillatelser for PFK i industrien for å redusere dem gradvis i retning av beste praksis.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at alle statlige kjøretøy i 2020 som hovedregel benytter nullutslippsteknologi eller klimanøytralt drivstoff.»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber regjeringen stille miljøkrav til kortbanefly ved anbudsutsettelse.»
Forslag nr. 10 lyder:
«Stortinget ber regjeringen innfase strengere miljøkrav til supplyskip som seiler i norsk farvann.»
Forslag nr. 11 lyder:
«Stortinget ber regjeringen utvide omsetningspåbudet av biodrivstoff til også å omfatte avgiftsfri diesel.»
Forslag nr. 12 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at fossil olje til oppvarming av statlige bygg og bygg staten leier, både grunnlast og topplast, avvikles senest 1. januar 2018.»
Forslag nr. 13 lyder:
Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.02.59)«Stortinget ber regjeringen legge frem et lovforslag som forbyr bruk av fossil olje og gass som grunnlast og topplast i fjernvarmeanlegg fra 1. januar 2018.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2 og 3, fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med den varslede energimeldingen, implementere EUs energieffektiviseringsdirektiv og fremme forslag om energieffektiviseringsmål og tilhørende virkemidler.»
Forslag nr. 3 lyder:
Votering:Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.03.23)«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med den varslede energimeldingen, fremme nytt, konkret fornybarmål for perioden 2020–2030–2050 med tilhørende virkemidler.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.
Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 85 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.03.45)Komiteen hadde innstilt:«Stortinget ber regjeringen gå i samarbeid med fastlandsindustrien for å få på plass en avtale som blant annet skal sørge for at vi tar ut energieffektiviseringspotensialet, utfaser fossil energibruk til varmeformål og sørger for innfasing av biokull som innsatsfaktor i prosessindustrien eller andre teknologier som tilsvarende reduserer prosessutslipp.»
I
Stortinget ber regjeringen legge fram et lovforslag som forbyr bruk av fossil olje til oppvarming i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg. Regjeringen bes også vurdere å utvide forbudet til også å omfatte topplast.
II
Stortinget ber regjeringen sørge for at kollektivtrafikken i 2025 som hovedregel benytter null- eller lavutslippsteknologi eller klimanøytralt drivstoff.
III
Stortinget ber regjeringen i samarbeid med havneeierne lage en helhetlig plan for økt bruk av landstrøm i norske havner, herunder finansiering og virkemidler for å oppnå dette.
IV
Stortinget ber regjeringen utarbeide en statlig hydrogenstrategi, og sørge for at støtteordningene til hydrogen opprettholdes i Enova.
V
Stortinget ber regjeringen legge frem en sak om hvordan fossil energibruk i Norge kan erstattes med fornybare energikilder som tilpasning til lavutslippssamfunnet.
VI
Dokument 8:10 S (2014–2015) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes og Audun Lysbakken om å følge opp anbefalinger for å nå Norges klimamål i 2020 – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.