Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 2. desember 2014 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Sak nr. 3 [11:21:19]

Interpellasjon fra representanten Sonja Mandt til justis- og beredskapsministeren:
«Den opprinnelige meningen med aupairordningen var kulturutveksling. Det handlet om å gi et ungt menneske muligheten til å reise ut som barnepasser og som hjelp i vertsfamilien med lett arbeid, og på denne måten lære kulturen og språket bedre å kjenne. Vertsfamilien fikk til gjengjeld kjennskap til au pairens kultur. Au pair er fransk og betyr «på like fot». Målet var altså at likeverdige parter skulle få glede av likeverdig kulturutveksling. I dag ser vi at kvinner fra fattige land forlater hjemland og familie for lavtlønna jobb som hushjelp og barnepasser. Det er lenger mellom de gode historiene, og det kan fortelles om utnyttelse av billig arbeidskraft, seksuell trakassering og vertsfamilier som spekulerer i hvordan de best kan utnytte ordningen.
Hvordan vil regjeringen bidra til å sikre at aupairordningen brukes som en kulturutveksling, slik den opprinnelig var ment?»