Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2014 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Anniken Huitfeldt til statsministeren, er overført til utenriksministeren.

Anniken Huitfeldt (A) [12:00:27]: «Statsministeren sier at hun «går fra dialog til handling i nord».

Er det slik å forstå at statsministeren mener at den tidligere nordområdesatsinga var preget av dialog og lite handling, og hva er det i tilfelle som underbygger påstanden om mer handlekraft i nord?»

Utenriksminister Børge Brende [12:00:51]: Jeg tror jeg må gjenta noe av det jeg sa i den forrige runden, og håper representanten bærer over med meg på grunn av det. Men som jeg sa – og understreker – har det vært tverrpolitisk enighet i nordområdepolitikken. Mye godt arbeid er gjort, det er jeg den første til å understreke.

Vi konkretiserer nå nordområdepolitikken innenfor prioriterte områder som næringsliv, kunnskap, infrastruktur, beredskap, miljø og internasjonalt samarbeid. Dette gjør vi på følgende måter: Vi tilrettelegger for gründerkraften som finnes i nord. Regjeringen utarbeider nå en helhetlig strategi for vekst og verdiskaping i de maritime næringene.

Vi vil forbedre verdiskaping i sjømatindustrien gjennom en stortingsmelding og et lovforslag høsten 2015. Det er fortsatt økt potensial for oppdrett i nord.

Vi bygger infrastruktur. Regjeringen har økt den statlige rammen for veiprosjekter i nord ut over Nasjonal transportplan for 2014–2023, f.eks. E6 vest for Alta og E6 Helgeland nord. Vi har bevilget midler til E105 mellom Kirkenes og grensen til Russland slik at den blir tidligere ferdig.

Vi bygger årlig ned fem–ti grensehindre mellom de nordiske landene for å bidra til arbeidskraftmobilitet. Grensehinderrådet under Nordisk ministerråd arbeider med å redusere saksbehandlingstiden innen trygdeområdet i EU. Det er også slik at regjeringen har initiert et prøveprosjekt med samordning av statlige innsigelser, og dette er allerede i gang hos seks fylkesmenn, hvor bl.a. Nordland deltar.

Vi har et godt utgangspunkt for å realisere det potensialet som finnes for vekst og utvikling i Nord-Norge og for Norges posisjon i Arktis. Som jeg også nevnte i svaret mitt til representanten Pedersen, er det i tillegg til dette viktig at vi nå åpner for nye leteområder i Barentshavet. Ikke minst er det vesentlig for leverandørindustrien langs Finnmarkskysten, Nordlandskysten og Tromskysten. Det er også slik at vi tar initiativer innenfor dette med kunnskap, utvikling og forskning. Mye av den næringsvirksomheten som vil skje i nord i årene fremover, vil være knyttet til næringer hvor man produserer høyt oppe i verdikjeden, hvor man tilfører mye kunnskap, forskning og utvikling, og det er produkter som tåler det norske kostnadsnivået.

Utviklingen i nord er faktisk positiv. Vi ser at det er vekst i arbeidsplasser. Vi ser også at det nå er kritiske clustere som opparbeides, f.eks. innenfor romfartsteknologi. Det senteret vi har på Andøya, kombinert med de clusterne man har i Tromsø og i Narvik, er et av de ledende og positive miljøene globalt.

Anniken Huitfeldt (A) [12:03:57]: Når jeg stiller spørsmålet sånn, er det jo på grunn av Høyres offensive slagord: Fra dialog til handling. Det underbygger på en måte at det før bare var samtaler, mens nå er det virkelig handlekraft.

Så mitt spørsmål er: Ligger det noen kritikk av den tidligere regjeringa i dette slagordet, at før var det bare dialog, mens nå er det virkelig ny handling? Vi ser jo det som blir presentert, fire nye tiltak. Det er fine tiltak, men de signaliserer ikke akkurat noen ny handlekraft.

Ligger det i dette slagordet noen realitet – at det tidligere var for mye dialog, og at det nå har kommet handlekraft inn i Utenriksdepartementet?

Utenriksminister Børge Brende [12:04:38]: Jeg merket meg i alle fall, bare noen dager etter at denne regjeringen tiltrådte, at opposisjonen var veldig opptatt av å påpeke det man mente var mangler knyttet til nordområdesatsingen.

Jeg synes det er viktig å gi den nye regjeringen en mulighet. Nå har vi fremlagt vårt første budsjett. Som jeg også slo fast i svaret mitt til representanten Pedersen, har vi økt satsingen med en halv milliard kroner til nordområdene, som er dobbelt så mye som det ble lagt opp til i budsjettet for 2014.

Men det viktigste her – som jeg også har understreket – er at det er bred enighet om denne nordområdesatsingen. Det vi gjør i nord, henger også veldig nært sammen med vår utenriks- og sikkerhetspolitikk, hvor det også er bred enighet om hovedlinjene, selv om ting utenfor endrer seg.

Så dialog er bra, men handling er heller ikke uvesentlig.

Anniken Huitfeldt (A) [12:05:41]: Handler den nåværende utenriksministeren mer offensivt enn det de tidligere utenriksministrene de siste åtte årene gjorde? Grunnen til at jeg stiller spørsmålet, er at det framstår ganske offensivt i det offentlige rom å si at nå går vi fra ord til handling, nå går vi fra dialog til handling. Det framstår jo som en kritikk av det som har vært før.

Mener utenriksministeren selv at det nå virkelig har blitt en helt ny offensiv, i motsetning til det som var tilfellet mens Arbeiderpartiet styrte Utenriksdepartementet?

Utenriksminister Børge Brende [12:06:13]: Jeg føler at jeg har besvart spørsmålet ved å si at det er bred enighet om hovedlinjene i nordområdepolitikken. Jeg mener at denne regjeringen har fremlagt et offensivt statsbudsjett. Vi øker satsingen på nordområdene.

Men det er jo ikke bare snakk om penger. For eksempel er veisatsingen meget positiv og meget avgjørende. Det er ikke engang med i beløpet på 2,9 mrd. kr. Det vi gjør nå innenfor oppdrett, å åpne for nye muligheter innenfor oppdrettsnæringen, det at vi åpner for nye muligheter innenfor mineralnæringen, som har et kjempepotensial i nord, og det at man for første gang siden 1990-tallet nå åpner for letemuligheter i den sørøstlige delen av Barentshavet, er positivt.

Men jeg mener det også er positivt at vi kan stå sammen om dette. Vi har alle en sterk interesse av at vi skal lykkes i nord, og jeg synes ikke man skal skape unødvendige skiller. Jeg er i alle fall den siste til å begynne å sette karakterer på min egen innsats her, men jeg mener at vi har fremlagt et godt og offensivt budsjett på disse områdene, som jeg kan stå inne for.

Presidenten: Vi går da til spørsmål 9.

: