Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2014 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Odd Omland til næringsministeren, vil bli besvart av utenriksministeren på vegne av næringsministeren, som er bortreist.

Odd Omland (A) [12:15:39]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Tidligere næringsminister Trond Giske la fram Norges første mineralstrategi i mars 2013. Solberg-regjeringen har fulgt opp strategien i sin politiske plattform, med formuleringer om å legge til rette for vekst i mineralnæringen. Bransjen har imidlertid fått signaler fra departementet om at mineralstrategien ikke lenger gjelder, fordi den kom fra den forrige regjeringen.

Kan statsråden avklare om dette stemmer, og redegjøre for hva som er regjeringens videre planer for satsing på mineralnæringen?»

Utenriksminister Børge Brende [12:16:22]: Jeg tror det kanskje kan foreligge en misforståelse her, knyttet til formaliteter. Som representanten er klar over, er en strategi – også den som tidligere statsråd Giske utarbeidet – en beskrivelse av den politikken regjeringen fører på et gitt område, og er ikke nødvendigvis forankret gjennom en stortingsmelding. Den strategien som det her henvises til, ble ikke fremmet som en stortingsmelding. Derfor vil strategien – formelt sett – ikke lenger være beskrivende for gjeldende politikk når regjeringen som har fremlagt strategien, fratrer.

Jeg mener det er bred enighet om viktigheten av mineralnæringen. Dette er rene formaliteter. Det viktigste er – som også representanten var inne på i sitt spørsmål – hvilken politikk som faktisk føres, og hvilke tiltak som gjennomføres. De fleste beskrivelsene og tiltakene i strategi for mineralnæringen – som tidligere statsråd Giske fremmet – er det bred politisk enighet om.

Denne regjeringen vil legge til rette for bærekraftig vekst i mineralnæringen.

Vi vil videreføre mineralkartleggingen i Sør-Norge, og vi fortsetter mineralkartleggingen i Nord-Norge utover den perioden som var planlagt av den forrige regjeringen. Vi har intensivert arbeidet med å forenkle og effektivisere beslutningsprosesser knyttet til plan- og bygningsloven, og vi støtter professoratet i mineralteknikk ved NTNU.

Videre er vi opptatt av å styrke kapasiteten og kompetansen i Direktoratet for mineralforvaltning. Vi skal finne mineralressursene, og vi skal forvalte dem til beste for samfunnet.

Staten tilbyr virkemidler for å supplere markedet. Selv om Innovasjon Norges virkemidler skulle bli små for enkelte mineralprosjekter, kan slike bidrag sende signaler til de store aktørene om at norsk risikokapital har tillit til prosjektene og bedriftene det gjelder, og vilje til å dele prosjektrisikoen.

Det er satt i gang et betydelig arbeid med forenklinger og effektiviseringer av planprosessene. Det er gjennomført en forsøksordning der Fylkesmannen skal koordinere statlige innsigelser. Ordningen vil bli utvidet til flere fylker. Vi vurderer også om Direktoratet for mineralforvaltning skal få en egen og sterkere rolle når forslag til reguleringsplaner skal behandles i kommunene. Samtidig er terskelen for å fremme innsigelser blitt høyere enn tidligere, og terskelen er høyere for å gi innsigelser medhold.

Videre vil generelle næringspolitiske tiltak knyttet til kompetanse være viktig for mineralnæringen. Jeg vil her spesielt vise til tiltak som skattefradragsordningen SkatteFUNN, forskingsprogrammet BIA, Brukerstyrt innovasjonsarena, og Nærings-ph.d, doktorgradsutdannelse knyttet til en bedrift.

Odd Omland (A) [12:19:30]: Jeg takker for svaret. Jeg er veldig glad for at statsråden understreker at en vil videreføre en viktig og god strategi for denne næringen, en strategi som ble utarbeidet av regjeringen Stoltenberg. Jeg føler at noe av det statsråden her er inne på, er av mer generell karakter når det gjelder de satsingene som gjøres. I Prop. 1 S er mineralnæringen riktignok omtalt som en av to prioriterte næringer, men så langt jeg har registrert, vises ikke det igjen konkret i vårt budsjett. Er det bare ord, eller kan statsråden gjøre rede for hva som ligger av konkrete budsjettforslag med hensyn til satsing på denne viktige næringen framover, og ikke bare gi generelle betraktninger om budsjettet?

Utenriksminister Børge Brende [12:20:27]: Det er store muligheter knyttet til mineralnæringen i Norge, det er det ikke noen tvil om. Jeg tror jeg leste et sted at det er 1 400 mrd. kr i mulig verdiskaping knyttet til næringen, og tusenvis av arbeidsplasser. Men næringen må utvikles på en bærekraftig måte, og den må være lønnsom, og mineralprisene går opp og ned. Skal man lykkes i mineralnæringen, må man ha gode veiforbindelser og lavere transportkostnader. Der satser regjeringen mye. Vi legger også til rette for at man skal få en mer smidig prosess når det gjelder innsigelser, som har vært en hemsko for denne næringen, og vi viser en generell ja-holdning. Men vi har samme visjon for mineralnæringen som vi hadde for oppdrettsnæringen. I dag er oppdrettsnæringen en av de viktigste arbeidsplassene og inntektskildene for Norge, og mineralnæringen skal være en lønnsom industri som skal betale skatt og avgifter til Norge for å betale for velferdsstaten, ikke en næring som skal subsidieres.

Odd Omland (A) [12:21:35]: Jeg takker igjen for svaret, og mye av det som statsråden var inne på, er vi enige om. Men til dette med konkrete forslag i budsjettet: Et av tiltakene i strategien er satsing på Direktoratet for mineralforvaltning, og også SIVA skal tilpasse seg satsing på mineralnæringen. I Prop. 1 S er det ikke noen økt satsing på direktoratet, men SIVA har fått et kutt på 8,5 mill. kr. Hvordan samsvarer det med at regjeringen satser på mineralnæringen?

Utenriksminister Børge Brende [12:22:14]: Når det gjelder mineralnæringen, tror jeg det som er mest avgjørende for denne næringen, er knyttet til bl.a. transportkostnadene, som jeg var inne på. Det er en storstilt økning i det å bygge nye veier og ny infrastruktur i regjeringens budsjett. Så har en hemsko vært planprosessen, og der har vi initiert forenklinger. Dette skal være en overskuddsnæring, ikke en næring som vi skal subsidiere, men jeg er enig med representanten i at det skal være incentiver, og jeg nevnte de ordningene som finnes i Innovasjon Norge. Jeg nevnte også dette med støtte til et professorat i mineralteknikk ved NTNU og å styrke kapasiteten og kompetansen i Direktoratet for mineralforvaltning, som er viktig. Så dette må komme i tillegg til de mer generelle virkemidlene som jeg var inne på.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 3.

: