Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. oktober 2014 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Jenny Klinge (Sp) [12:05:33]: «Soningsoverføring av utanlandske domfelte til heimlandet deira er viktig for at kriminalomsorga skal kunne bruke ressursane sine best mogleg.

Kan statsråden gjere greie for kva departementet gjer for å auke talet på soningsoverføringar?»

Statsråd Anders Anundsen [12:05:54]: Utlendinger som soner i norske fengsler, er en stor utfordring. Antallet er voksende, og de utgjør en stadig større andel av den samlede soningsdøgnkapasiteten. Det presser alle ressursene i kriminalomsorgen og har gjort det over tid, for dette har vært en vekst som særlig tok til i 2003–2004, og deretter har pilene egentlig pekt i feil retning.

Dette har store konsekvenser også for kriminalitetsbekjempelsen generelt, og derfor er det viktig for regjeringen at vi får til så effektive soningsoverføringsavtaler som mulig. Det er krevende, men vi skal nå starte samtaler med Polen og Serbia om nye soningsoverføringsavtaler dit. Vi ønsker å koble bruken av EØS-midlene til muligheten for å bygge kapasitet i mottakerlandene.

Vi vurderer løpende andre bilaterale avtaler, også utenfor Europa, der hvor det skulle la seg gjøre. Fra tidligere har vi tre bilaterale avtaler med Latvia, Litauen og Romania. Dessverre viser erfaringene at selv om en har soningsoverføringsavtaler, er det store utfordringer med å få soningsoverført. Romania er et eksempel på det, hvor gjennomsnittlig overføringstid er mer enn 400 dager, fordi det er et byråkratisk system som ikke akkurat motiverer til å få rask soningsoverføring. Det er en veldig krevende utfordring. Vi har mye dialog med Romania for å prøve å smøre dette. Vi har nettopp bidratt til å lage en egen plan for hvordan en kan effektivisere arbeidet i Romania for å få dette til.

I tillegg er det et krav at det skal gjenstå seks måneder av soningen før soningsoverføring skjer.

Vi vurderer ulike ordninger for å effektivisere det arbeidet. Vi har nylig effektivisert uttransporteringsarbeidet, for det har vært en viss ventetid etter godkjenning av soningsoverføring til uttransportering har skjedd. Det skjer nå raskere, ved at Politiets utlendingsenhet har fått ansvaret for de uttransporteringene også.

I tillegg har soningsoverføringssakene blitt delegert til Kriminalomsorgsdirektoratet, hvilket vil bidra til at sakene fra vår side vil kunne bli behandlet raskere enn det som har vært tilfellet så langt.

Det er vår intensjon å effektivisere dette samarbeidet. Vi snur ulike steiner for å se hvordan vi kan motivere mottakerlandene til å ta imot, men motivasjonen er ikke nødvendigvis overveldende, for det betyr jo bare at de påfører seg selv en kostnad. Jeg tror det viktig at vi er kreative når vi skal se på hvordan vi kan løse disse utfordringene i fremtiden.

Jenny Klinge (Sp) [12:08:46]: Takk for svaret til statsråden.

Kriminalomsorga peiker på at effektiv soningsoverføring er viktig for at dei skal kunne bruke ressursane på dei innsette som skal tilbakeførast til det norske samfunnet. Det seier seg sjølv at dette er vesentleg.

Det vart meldt i media for få dagar sidan at så langt i år er berre 27 personar overførte til soning i utlandet, og 40 førespurnader står på vent. Dersom ein ser på tala for åra 2012 og 2013, var dei respektive 48 og 46, så det er mykje som tyder på at 2014 blir eit dårleg år på dette området, og vi kan ikkje late utviklinga gå feil veg.

Representantar for Framstegspartiet stilte hyppig spørsmål om temaet i førre stortingsperiode og kravde m.a. at Noreg måtte setje press på bruken av EØS-midlane overfor aktuelle land for at dei skulle ta imot fleire fangar. I tillegg skapte dei eit inntrykk av at dette ville vere ei enkel sak å fikse. Eg veit ikkje, men ut frå det som statsråden seier, høyrest det ut som om det ikkje er så enkelt lell!

Spørsmålet er: Har justisministeren nokon tal på kor mange i norske fengsel som ideelt sett kunne ha vore overførte til soning i heimlandet?

Statsråd Anders Anundsen [12:10:00]: Det konkrete tallet har jeg ikke. Men det er flere forhold som avgjør hvorvidt du er overførbar. Det handler om lengde på dom, og det handler om saksbehandlingstid – i hovedsak. Når det tar lang tid i de saksbehandlingsrutinene som er etablert, fører det til at det er færre som blir omfattet, fordi det må gjenstå seks måneder av dommen når soningsoverføring skjer.

Det er ingen enkel oppgave, men vi arbeider nå for å bruke bl.a. EØS-midlene som virkemiddel for å sikre en mer effektiv soningsoverføring. Vi har allerede endret én ting som bidrar til å gjøre det noe enklere, ved at vi finansierer uttransporten av personen som skal soningsoverføres. Det har tidligere vært gjort av det landet som er soningsmottaker.

Så vi gjennomfører en del grep nå som jeg tror vil ha effekt, særlig i 2015. Vi bruker de virkemidlene som er tilgjengelig for å bidra til det. Men det er en utfordring at det er få incitamenter fra mottakerlandene til å ta imot sine egne borgere til soning. Vi jobber for å styrke de incitamentene.

Jenny Klinge (Sp) [12:11:21]: Takk for svaret frå statsråden igjen.

Denne saka har fleire sider. Det eine, som eg nemnde i stad, er det med norske fangar som skal tilbakeførast, og å kunne bruke ressursane på dei. Eit anna poeng er at det å få domfelte utanlandske statsborgarar ut av landet for at dei skal sone der, reduserer risikoen for at dei skal utøve ny kriminalitet her seinare. Ein ser altfor ofte at det er gjengangarar av utanlandske statsborgarar utan tilknyting til riket som belastar strafferettspleia, og utgiftene til staten blir som ei følgje av dette naturleg nok også svært store. Det kan ikkje vere slik at staten bruker det meste av ressursane sine på borgarar som ikkje skal vere her. Det som er spennande framover, er å sjå kva for utvikling ein kan få, for det er ikkje nokon enkel jobb – det forstår eg. Eg set pris på det justisministeren seier han gjer, men eg har lyst til å høyre om justisministeren har sett nokre måltal for kor mange soningsoverføringar regjeringa har som ambisjon å gjennomføre i 2015.

Statsråd Anders Anundsen [12:12:27]: Det er fristende å si: så mange som mulig. Jeg er enig med representanten Klinge i at soningsoverføringstallene for i år er for dårlige. Jeg mener også at de har vært for dårlige tidligere, og at det er et mye høyere potensial for å gjennomføre soningsoverføring. Så ble det en liten miks med hensyn til utlendinger som begår kriminalitet i Norge generelt. Vi uttransporterer svært mange personer som har utvisningsvedtak etter å ha begått kriminelle forhold i Norge i år, mange flere enn det vi noen gang har gjort før. Det er viktig for kriminalitetsforebygging, men det er også viktig for å sikre at vi ikke belaster soningskapasiteten mer enn nødvendig. Så jobben nå er egentlig å få til en dynamikk som gjør at vi effektivt kan få til en soningsoverføring ut, og jeg mener vi bør levere tall fremover som er langt bedre enn dette. Vi legger nå forholdene til rette for det gjennom den dialogen vi har bilateralt, og det arbeides med en felleseuropeisk ny ordning. Vi har nå omorganisert uttransporten, og vi har veldig sterk vekt på dette når vi har bilaterale samtaler med de mest aktuelle landene.

: