Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2014 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 4
Presidenten: Dette spørsmålet, fra Olivia Corso Salles til klima- og miljøministeren, vil bli tatt opp av representanten Heikki Eidsvoll Holmås.
Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [11:42:37]: «Luftkvaliteten i mange norske byer er for dårlig og bryter med grenseverdiene i luftkvalitetsdirektivet. Det mangler mange steder handlingsplaner for å møte problemet. ESA har bedt Norge iverksette raske tiltak mot dårlig og helsefarlig luftkvalitet i norske byer.
Hvilke tiltak mener statsråden må på plass for å bedre luftkvaliteten i norske byer, og vil statsråden lage en handlingsplan for å bedre situasjonen?»
Statsråd Tine Sundtoft [11:43:07]: ESA kunngjorde i forrige uke at de går videre med saken mot Norge for brudd på luftkvalitetsdirektivet. Norge får også avslag på søknad om å utsette fristen for å nå grenseverdiene for NO2 for alle byer utenom Bergen, som fikk unntak fram til 1. januar 2015.
Norge har fått to måneders frist på å besvare den grunngitte uttalelsen. Deretter vil ESA vurdere om de skal bringe saken inn for EFTA-domstolen.
Luftforurensning er et stort miljømessig helseproblem i flere land i Europa og globalt. Kommisjonen har stort fokus på området og åpner sak mot flere EU-land som ikke oppfyller forpliktelsene i direktivet.
Det har generelt vært en nedadgående trend i utslippsnivåene i Norge, og en rekke virkemidler og tiltak er gjennomført. Selv om det generelt har vært en nedadgående trend i utslippsnivåene i Norge, illustrerer ESA-saken at vi fortsatt har utfordringer på dette området.
I Norge er kommunene ansvarlig myndighet for lokal luftkvalitet. Dette innebærer at det er kommunene som har ansvaret for å utarbeide handlingsplaner etter forurensningsforskriften og iverksette tiltak for å bedre luftkvaliteten. Klima- og miljødepartementet har bedt Miljødirektoratet følge opp og bistå byene mer aktivt i dette arbeidet framover. Videre er vi helt avhengige av at kommunene tar i bruk alle eksisterende virkemidler.
Staten har en viktig rolle i å tilrettelegge for at kommunene har tilstrekkelig handlingsrom til å gjennomføre tiltak. Staten har bidratt indirekte ved å gi kommunene anledning til å innføre virkemidler som køprising, forhøyede bompenger på dager med høy luftforurensning, miljøfartsgrense, midlertidig trafikkregulerende tiltak ved fare for overskridelser av grenseverdiene, f.eks. datokjøring, samt vedta piggdekkgebyr. Noen kommuner har fulgt opp dette arbeidet. I Kristiansand og Trondheim har man innført rushtidsavgift. I Bergen og Oslo har man innført piggdekkgebyr.
Videre må staten fortsatt tilrettelegge for kjøp av lavutslippskjøretøy.
Miljødirektoratet har avholdt møter med de berørte byene. Vi foretar nå en grundig gjennomgang av tilbakemeldingene fra ESA og vil sørge for at dette følges opp på best mulig måte. Med bakgrunn i innspillene fra byene vil jeg se på behovet for å innføre ytterligere virkemidler – i samarbeid med de berørte byene og samferdselsministeren.
Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [11:45:56]: Jeg sier takk for svaret, men vil bare påpeke at ministeren ikke svarte på det enkle spørsmålet om hvorvidt hun tenker å innføre handlingsplaner for de enkelte byene for å få skikkelig luftkvalitet. Verdens helseorganisasjon sier at dette er det største miljøproblemet i verden. Det som tar flest liv, er helseskadene som følger av dårlig luftkvalitet.
Jeg vil spørre om to helt konkrete forslag som Oslo kommune har tatt opp. Det ene er at de har bedt om muligheten til å forby dieselbiler å kjøre inn til Oslo på dager det er risiko for at det kan bli dårlig luft, for det er veitrafikken som er det verste for Oslo.
Det andre er forslaget om å få innføre en kommunal avgift på fyringsolje for å hindre og bli kvitt fyringsolje i Oslo.
Statsråd Tine Sundtoft [11:47:01]: Jeg er helt enig med representanten Holmås i at dette er et stort problem både globalt og i Norge. Det var 15 EU-land som fikk samme beskjed fra ESA om at dette ikke er godt nok. Vi vet at luftkvaliteten er blitt bedre de siste årene, og nå er det heldigvis stort sett i de store byene at det er grenseoverskridelser. Miljødirektoratet har også framlagt et forslag til innskjerping av grenseverdiene for svevestøv, og vi følger opp sammen med Helse- og omsorgsdepartementet og Samferdselsdepartementet.
Det er viktig for oss at vi er i nært samarbeid med kommunene om å få løst dette problemet. Det er også viktig at kommunene selv bestemmer hvilke virkemidler de vil ta i bruk. Nå har vi to måneder på oss til å gi et godt svar til ESA og vil følge dette opp sammen med kommunene, herunder også Oslo.
Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [11:48:00]: I dette ligger det vel også at miljøvernministeren ser at dersom kommunene ikke tar tilstrekkelige grep, må staten gripe inn og sørge for at innbyggerne får en skikkelig luftkvalitet. Både i Groruddalen og andre steder i byen er grenseverdiene alvorlige, og grunnen til at man ikke fikk unntak fra ESAs frist for å dra i gang planer, var at man så at det var ingenting i dagens politikk som tydet på at man ville nå målsettingene før 2025. En av de tingene som er det mest alvorlige, som vi vet kommer til å skje, og som kommer til å øke biltrafikken inn til Oslo, er den planlagte utbyggingen av en inntil 14-felts motorvei mellom Oslo og Sandvika.
Mitt spørsmål er: Hvis det er sånn at E18-utbyggingen er i strid med EUs luftdirektiv og gjør at dette blir umulig å oppnå, vil klima- og miljøministeren sette hensynet til innbyggernes luftkvalitet over hensynet til å bygge ut ny vei og sette en stopper for dette?
Statsråd Tine Sundtoft [11:49:06]: Jeg er helt enig med representanten Holmås i at dette er en alvorlig problemstilling. Det vi har fått fra ESA, er alvorlig. Det er heller ikke noe nytt fra ESA, men vi har hatt flere runder om dette, som også den forrige regjeringen er godt kjent med. Vi må ta dette på alvor.
Vi vil i nært samarbeid med kommunene få fram hvilke virkemidler kommunene har for å få bedre luftkvalitet. Satsingen på mer kollektivtrafikk i storbyene er også viktig og rett og slett å legge til rette for at man i større grad kan gå eller sykle i storbyene. Det å få på plass Fornebubanen er også viktig for utviklingen framover i Oslo og for å få bedre luftkvalitet. Vi tar dette på høyeste alvor og har et nært samarbeid med de berørte byene om denne viktige problemstillingen.