Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2014 kl. 10

Dato:
President: Ingjerd Schou
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Per Olaf Lundteigen (Sp) [11:54:16]: «Styret i Vestre Viken HF vedtok 16. desember 2013 følgende: «I tråd med Idéfaserapporten legger styret til grunn for det videre planarbeidet at det så snart som praktisk mulig skal bygges et nytt sykehus som skal ta opp i seg nåværende akuttfunksjoner ved sykehusene i Drammen og Kongsberg.» Idéfaserapporten anbefaler at tre alternative løsninger skal utredes likeverdig.

Kan styret tilrå bare en løsning uten at de alternative forslagene fra idéfasen blir utredet i detalj i konseptfasen, også nullalternativet?»

Statsråd Bent Høie [11:54:55]: Planleggingen av nytt sykehus i Buskerud har tatt svært lang tid – ja, mange vil si for lang tid. Styret i Vestre Viken vedtok i styremøte 16. desember 2013 å sende idéfaserapporten med styrevedtak på høring. Administrasjonen har i etterkant utarbeidet tilleggsutredninger om lokalisering, samferdsel, samfunnsanalyser og økonomiske analyser.

Styret i Vestre Viken har lagt opp til første behandling av høringsuttalelsene 31. mars, med sikte på vedtak om idéfasen den 28. april. I dette møtet har Vestre Viken også lagt til grunn vedtak om lokalisering og tomtealternativ.

Representanten Lundteigen spør om styret kan tilrå bare én løsning, uten at de alternative forslagene fra idéfasen – inkludert nullalternativet – blir utredet i detalj i konseptfasen. Til dette vil jeg understreke: Når den statlige veilederen for tidligfase i sykehusprosjekter legger til grunn at minst to alternativer samt nullalternativet skal utredes i konseptfasen, så er det ikke alternative tomter det refereres til, men konseptuelle løsninger. Veilederen for tidligfase for sykehusprosjekter gjelder alle typer investeringsbeslutninger, også der hvor tomt og lokalisering er bestemt på forhånd.

I konseptfaseutredningen skal derfor Vestre Viken, uavhengig av lokaliseringsvalg, utrede de anbefalte alternativene fra idéfasen. Dette inkluderer også nullalternativet og videre utvikling ved Kongsberg sykehus.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [11:56:30]: Jeg vil takke for et opplysende og godt svar. Det som nå har skjedd i de ulike fasene, er at administrasjonens tilråding til det kommende styremøtet i Vestre Viken 31. mars er at en viderefører funksjonene på Kongsberg sykehus som i dag. Og da blir kjernen: Hva skal være det framtidige Kongsberg sykehus? Statsråden sa at han vil gripe inn i prosessen dersom det stred mot regjeringas politikk. Så vidt jeg har forstått, skal endringer i akuttfunksjoner og fødetilbud behandles som en del av nasjonal sykehusplan.

Mitt spørsmål er da: Kan akuttilbudet innen medisin, kirurgi og føde tas vekk fra Kongsberg sykehus uten at dette er behandlet i Stortinget?

Statsråd Bent Høie [11:57:31]: Nasjonal helse- og sykehusplan legger ikke opp til at det er Stortinget som skal behandle og ta stilling til konkrete føde- og akuttilbud på de enkelte sykehusene i Norge. Det en legger opp til, er at Stortinget gjennom nasjonal helse- og sykehusplan diskuterer og legger føringer for hvordan dette tilbudet skal se ut. Et veldig konkret og godt eksempel på det er Stortingets behandling av stortingsmeldingen om fødselsomsorg. Gjennom den stortingsmeldingen ga Stortinget føringer for hvordan fødetilbudene i Norge skulle utvikle seg videre, uten at en gikk inn og tok over det ansvaret som ligger hos styrene og lederne ved sykehusene. De har et selvstendig ansvar for kvaliteten og tilbudet i sin virksomhet, men det skal skje innenfor de rammene som er trukket opp. Det betyr at Stortinget – gjennom nasjonal helse- og sykehusplan – får en helt annen innflytelse på hvordan spesialisthelsetjenesten i Norge skal utvikle seg i årene framover enn det som har vært tilfellet i de årene staten har hatt ansvar for spesialisthelsetjenesten.

Men skal denne tjenesten ha muligheten til å utvikle seg, må vi også sørge for at vi kontinuerlig får gode beslutningsgrunnlag. Senterpartiets svar på det, nemlig å stoppe alle prosesser til en får en beslutning i Stortinget om dette – i kanskje opptil to år – ville satt norsk spesialisthelsetjeneste kraftig tilbake.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [11:59:10]: Jeg vil presisere at Senterpartiet aldri – jeg understreker aldri – har sagt at en skal stoppe alle prosesser. Det vet statsråden, og det håper jeg at ikke blir framført videre, for det er ikke vår mening.

Det vi diskuterer her, er saker som skal til behandling i forbindelse med nasjonal helse- og sykehusplan, og som går på vesentlige endringer. Og «vesentlige» endringer er, etter vår vurdering, både akuttilbud og fødetilbud, for dette blir oppfattet som helt essensielle punkter i virksomheten til ethvert sykehus.

Det denne lange utredninga fra statsråden må munne ut i, er – ut fra mitt spørsmål: Hva er innholdet i et sykehus? Legeforeningen har en klar definisjon. Statsråden har ennå ikke forsøkt å definere hva som er innholdet i et sykehus. Så mitt spørsmål er: Legeforeningen definerer et sykehus som et akutt, medisinsk tilbud døgnet rundt, med anestesi, med laboratorier og med røntgen. Er statsråden enig i en slik definisjon av et sykehus, og i dette tilfellet Kongsberg sykehus?

Statsråd Bent Høie [12:00:24]: Jeg har stor respekt for Legeforeningen, men jeg mener at det finnes andre fagmiljøer som også har interessante og viktige innspill og synspunkter på hva som skal være definisjonen av ulike typer sykehus. Derfor vil jeg ikke anbefale å overlate den typen spørsmål til én fagforening. Jeg vil anbefale å overlate den typen spørsmål til Stortinget etter en nøye diskusjon. Det kommer jeg også til å invitere Stortinget til gjennom en nasjonal helse- og sykehusplan.

Jeg vil også anbefale Lundteigen å lese min utmerkede artikkel om dette temaet som utdyper det, og som sto på trykk nylig i Dagens Næringsliv, for vi har behov for en diskusjon om hva som skal være kravene til de ulike typene sykehus som vi har i Norge. Det har Senterpartiet og Høyre vært enige om lenge. Nå har vi igangsatt det arbeidet, men jeg håper at også Lundteigen har respekt for at det ikke er et arbeid som vi kan presentere nå, men som faktisk krever litt tid.

: