Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2014 kl. 10
President: Ingjerd Schou
Spørsmål 12
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Sonja Mandt til kunnskapsministeren, blir tatt opp av representanten Rigmor Aasrud.
Rigmor Aasrud (A) [12:19:54]: Mitt spørsmål til kunnskapsministeren lyder:
«Høyre–Fremskrittsparti-regjeringen har sørget for at private barnehager tildeles ytterligere 69 mill. kr over statsbudsjettet fra 1. august 2014. Dette begrunnes i likebehandling. Fra så vel enkeltkommuner som fra KS og Telemarksforsking stilles det nå spørsmål rundt grunnlaget for denne likebehandlingen.
Vil statsråden på bakgrunn av dette ta initiativ til en gjennomgang av likebehandlingsforskriften?»
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:20:27]: Jeg takker for et viktig og interessant spørsmål. Jeg vil bare minne litt om forhistorien. Tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen sa at hun ønsket likebehandling i finansieringen av private og offentlige barnehager, og at det skulle komme på plass innen 2014. Da den rød-grønne regjeringen gikk av, lå det ikke inne midler til dette. Altså er det fortsatt en forskjellsbehandling.
I 2013 fikk Utdanningsdirektoratet i oppdrag å foreta en helhetlig gjennomgang av forskrift om likeverdig behandling ved tildeling av offentlige tilskudd til ikke-kommunale barnehager. Dette arbeidet ble initiert av den forrige regjeringen og er videreført av denne regjeringen. Vi er altså godt i gang med å gjennomgå finansieringsordningen for private barnehager, med det formål å oppfylle det som står i plattformen, nemlig at man skal ha en oversiktlig og stabil finansiering av barnehagene.
Representanten viser til at Telemarksforskning stiller spørsmål rundt grunnlaget for likebehandling av kommunale og private barnehager. Telemarksforskning har på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet utarbeidet en rapport som drøfter hvordan pensjonsutgifter og kapitalkostnader bør håndteres i tilskuddsberegningen. Rapporten viser at private barnehager har lavere pensjonsutgifter enn kommunale barnehager og derfor mottar mer i tilskudd enn de trenger for å dekke pensjonsutgiftene. Det fremgår også av rapporten at kapitaltilskuddet ikke dekker de reelle kapitalkostnadene i private barnehager. Utdanningsdirektoratet har på bakgrunn av rapporten fra Telemarksforskning foreslått å innføre et sjablongtillegg for pensjon og et aldersdifferensiert kapitaltilskudd til private barnehager. Forslagene er ment å gi et mer treffsikkert tilskudd. Det vi skal gjøre fra regjeringens side, er å vurdere disse forslagene og andre innspill vi har mottatt om finansieringsordningen. Vi gjør det i nær dialog med kommunesektoren og selvfølgelig barnehagesektoren.
Regjeringen ønsker å sikre reell likebehandling av alle barnehager. Vi har også sagt at vi ønsker å trappe opp tilskuddet til likebehandling til 100 pst. av det de kommunale barnehagene får i offentlig støtte, og vi ønsker å utforme en finansieringsordning som sikrer at private barnehager ikke blir systematisk over- eller underkompensert. Men resultatene av den ganske store og kompliserte gjennomgangen foreligger ikke akkurat nå.
Rigmor Aasrud (A) [12:22:52]: Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg er glad for at statsråden har gått inn i den rapporten som Telemarksforskning lagde for Utdanningsdirektoratet. Den viser, som statsråden sier, at det er 15 pst. lavere kostnader i private barnehager enn i offentlige barnehager. 7 pst. av det skyldes at det er flere barn med særskilte behov i offentlige barnehager enn i private barnehager, og 8 pst. skyldes at pensjonskostnadene er mindre. Bare pensjonskostnadene anses jo å bety 700 mill. kr. Det betyr at de private barnehagene får 700 mill. kr mer i tilskudd enn det de faktisk har utgifter til. Nå øker den nye regjeringen det tilskuddet med 69 mill. kr. Det utgjør nesten 170 mill. kr på årsbasis, og vi er oppe i en forskjell på nesten 1 mrd. kr, som de private barnehagene får, som de ikke har utgifter til. Mener statsråden at dette er en god måte å bruke offentlige penger på?
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:23:50]: For det første oppfyller denne regjeringen det som den forrige regjeringen lovte, men brøt et løfte om i statsbudsjettet for 2014. Hvem som helst kan finne uttalelsene fra Kristin Halvorsen, hvor hun sa at målet er likebehandling mellom private og offentlige barnehager. Jeg har ennå ikke hørt noen fra de rød-grønne partiene si at det løftet ikke står ved lag, før representanten Aasrud sier det i dag.
For det andre synes jeg man skal tenke litt over hva som er konsekvensene. Hvis det er slik at Arbeiderpartiets politikk nå er at det skal være total likebehandling basert på beregning av pensjonsutgiftene til barnehagesektoren i kommunene, må det bety at ca. 1 mrd. kr, hvis vi skal basere oss på Telemarksforskning, skal trekkes ut av barnehagesektoren. Det er et ganske dramatisk kutt i tilskudd. Når vi i tillegg vet at bemanning, pedagoger og voksentetthet henger sammen med bevilgningene man får, mener jeg at vi skal tenke oss ganske grundig om før vi trekker ut 1 mrd. kr av de private barnehagene.
Rigmor Aasrud (A) [12:24:54]: Jeg takker igjen for svaret, men Røe Isaksen svarer ikke på det jeg spør ham om. Det er nesten 1 mrd. kr som ikke går til økt bemanning, ikke går til bedre arbeidsvilkår, bedre grunnbemanning, til å sikre de ansatte i de private barnehagene de rettighetene som ansatte i offentlig sektor har. De pengene ser vi jo ikke i regnskapene til de private barnehagene som en kostnad, for de har lavere kostnader. Da har jeg bare lyst til å gjenta spørsmålet mitt: Mener Røe Isaksen at det er fornuftig at nesten 1 mrd. kr bevilges til barnehageformål og ikke brukes til barnehageformål?
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:25:36]: Jeg er ikke enig i problembeskrivelsen. Bare for å si det: Det kommer en sak som gjelder Halden kommune, hvis jeg ikke husker helt feil – eller var det Sarpsborg kommune? – der man forsøkte å ha en annen beregningsmåte for pensjonsutgiftene sine. Den juridiske konklusjonen – altså ikke den politiske konklusjonen – er at det ikke er innenfor det som er dagens regelverk. Dagens regelverk er akkurat det samme som de rød-grønne hadde. Så jeg ber om litt forståelse for at hvis man skal ha en total gjennomgang av regelverket, som i ytterste fall kan føre til at man trekker 1 mrd. kr ut av sektoren, trenger man litt tid på det. Men dette er altså helt nye toner fra Arbeiderpartiet. Dette var også tidligere en problemstilling – det samme regelverket, de samme problemstillingene – men den forrige regjeringen valgte å dytte dette foran seg og utsette det, som betyr at vi nå må se på det, og det kommer vi til å gjøre.