Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2014 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 2
Stein Erik Lauvås (A) [12:25:28]: Jeg stiller følgende spørsmål til kommunal- og moderniseringsministeren:
«I nettavisen High North News den 3. februar uttaler statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Per-Willy Amundsen at ILO-konvensjon nr. 169 fører til segregering. Norge sluttet seg til konvensjonen i 1990, og den trådte i kraft 5. september 1991. Den har sammen med Grunnloven § 110 a vært premissgivende for norsk samepolitikk. Norge har fått positiv omtale for sin holdning til ILO-konvensjon nr. 169.
Kan statsråden utdype på hvilken måte ILO-konvensjon nr. 169 fører til segregering?»
Statsråd Jan Tore Sanner [12:26:09]: Jeg har registrert at det er litt ulike personlige syn i dette spørsmålet. Det er hverken nytt eller overraskende. Regjeringens holdning går imidlertid klart og entydig frem av regjeringsplattformen. Der står det:
«Det er viktig og berikende for Norge å ta vare på samisk språk, kultur og tradisjoner.»
Videre står det i plattformen:
«Norsk og samisk er likeverdige språk.»
Og videre:
«Regjeringen vil utvikle samisk næringsliv, herunder reiseliv, knyttet til samisk kultur og de tradisjonelle samiske næringer.»
Det er ikke tema for regjeringen å vurdere spørsmålet om en utmelding av ILO-konvensjon nr. 169. Hovedprinsippet i konvensjonen er at urfolk har rett til å bevare og videreutvikle sin egen kultur, og at myndighetene har plikt til å treffe tiltak for å støtte dette arbeidet. Etter min mening er dette i samsvar med regjeringens samepolitikk og Grunnloven § 110 a.
ILO-konvensjonen handler ikke om segregering. Både samer og nordmenn skal ha rett til å utvikle sin kultur, sitt språk og sine næringer. Staten må imidlertid sørge for at samene som en minoritet får en reell likebehandling. Det er dette ILO-konvensjonen handler om.
Stein Erik Lauvås (A) [12:27:31]: Jeg får takke for svaret.
Vi har noen eksempler med tanke på Stortingets behandling av Sametingets virksomhet 2012. Innstillingen fra kommunalkomiteen ble offentlig i går. Der går det fram at Fremskrittspartiet har et annet syn på samepolitikken enn flertallet, hvor bl.a. Høyre inngår.
Forstår statsråden at det skaper rom for tvil hva som er regjeringspartienes politikk på dette området?
Statsråd Jan Tore Sanner [12:27:59]: Svaret på det spørsmålet er nei.
Stein Erik Lauvås (A) [12:28:03]: Jeg får takke for det også.
Det er slik at det er flere eksempler med tanke på innstillingen om Sametingets virksomhet 2012, hvor det er uklarhet hvorvidt regjeringen står samlet om samepolitikken. Det føres en utstrakt dobbeltkommunikasjon med hensyn til hva som er politikken.
Er statsråden enig i at en sånn dobbeltkommunikasjon er egnet til å skape usikkerhet om hva som er regjeringens holdning overfor samene?
Statsråd Jan Tore Sanner [12:28:43]: Svaret på det spørsmålet er også nei, for det står entydig i regjeringsplattformen hva som er regjeringens politikk på dette området. Jeg må si jeg er litt overrasket over en representant som kommer fra et tidligere regjeringsparti, et parti som satt i en regjering i åtte år som også besto av tre partier. Jeg var den gangen i Stortinget, og jeg opplevde at de daværende regjeringspartiene ga uttrykk for litt ulike holdninger i litt ulike spørsmål. Det må vi kunne leve med. Jeg er ansvarlig for samepolitikken, jeg gir uttrykk for hva som er regjeringens samepolitikk, og den er også nedfelt i Sundvolden-plattformen. Vi lever godt med å respektere litt mangfold også i den politiske debatten.
Presidenten: Sak nr. 2 er dermed ferdigbehandlet.