Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2013 kl. 9
President: Dag Terje Andersen
Dokumenter:
Sak nr. 12 [18:36:28]
Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om tiltak som fremmer reell kjønnslikestilling i Norge
Talere
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 12
Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 35 forslag. Det er
forslagene nr. 1–14, fra Olemic Thommessen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti
forslagene nr. 15–18, fra Olemic Thommessen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
forslag nr. 19, fra Solveig Horne på vegne av Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti
forslag nr. 20, fra Solveig Horne på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 21–25, fra Olemic Thommessen på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti
forslagene nr. 26 og 27, fra Olemic Thommessen på vegne av Høyre
forslagene nr. 28–35, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre
Forslagene nr. 1–27 er inntatt i innstillingen på side15. Forslagene nr. 28–35 er omdelt i salen.
Det voteres først over forslagene nr. 28 og nr. 30–34, fra Venstre.
Forslag nr. 28 lyder:
«Stortinget ber regjeringen arbeide for at flere menn velger omsorgsyrker, ved blant annet å innføre en ordning med nedskriving av studielån for menn som tar utdanning innen omsorg og har arbeidet fem år innenfor omsorgssektoren.»
Forslag nr. 30 lyder:
«Stortinget ber regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av rettighetene til selvstendig næringsdrivende og fremme forslag om forbedringer når det gjelder rettigheter knyttet til sykdom, omsorg for egne barn, pleie- og opplæringspenger og pensjon.»
Forslag nr. 31 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om fritak fra arbeidsgivers ansvar for sykepenger (arbeidsgiverperioden) for kvinner ved svangerskap.»
Forslag nr. 32 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å tredele foreldrepermisjonen og gjøre ordningen mer fleksibel når det gjelder uttak av stønadsdager mellom foreldrene og utover tre år.»
Forslag nr. 33 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre reell likebehandling av mor og far i regelverket om foreldrepenger ved å gi far selvstendig rett til foreldrepenger, inkludert fedrekvoten.»
Forslag nr. 34 lyder:
Votering:Forslagene fra Venstre ble med 97 stemmer mot 1 stemme ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.30.18)«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en kompetansepott for høyt utdannede arbeidstakere i lavstatusyrker i offentlig sektor.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 29 og 35, fra Venstre.
Forslag nr. 29 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om bevilgning av midler til utarbeidelse av studieplan for og opprettelse av plasser til en treårig profesjonsutdanning innen karriereveiledning.»
Forslag nr. 35 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å gjeninnføre ordningen med at staten bidrar med 80 pst. av kostnadene for hvert enkelt krisesenter som opprettes i kommunene.»
Kristelig Folkeparti har varslet at de støtter forslagene.
Votering:Forslagene fra Venstre ble med 90 mot 8 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 20.30.38)Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 21–25, fra Høyre og Kristelig Folkeparti.
Forslag nr. 21 lyder:
«Stortinget ber regjeringen styrke rådgivningstjenesten både på ungdomsskole og i videregående skole blant annet med sikte på at flere velger kjønnsutradisjonelle utdanninger og karrierer.»
Forslag nr. 22 lyder:
«Stortinget ber regjeringen utarbeide konkrete tiltak for å stimulere til at flere tar utradisjonelle yrkesvalg for å redusere kjønnssegregeringen i arbeidslivet.»
Forslag nr. 23 lyder:
«Stortinget ber regjeringen styrke språkopplæring og andre målrettede tiltak slik at flere kvinner med minoritetsbakgrunn kan delta i arbeidslivet.»
Forslag nr. 24 lyder:
«Stortinget ber regjeringen styrke frivillige organisasjoner som særlig bidrar til integrering av innvandrer- og flyktningkvinner i det norske samfunnet.»
Forslag nr. 25 lyder:
«Stortinget ber regjeringen styrke samfunnsinformasjon om Norge, særlig for personer som får opphold etter familiegjenforening.»
Venstre har varslet at de støtter forslagene.
Votering:Forslagene fra Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 73 mot 25 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.30.56)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 27, fra Høyre. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen igangsette arbeid med å etablere en egen nasjonal rapportør mot menneskehandel.»
Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de støtter forslaget.
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 73 mot 25 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.31.16)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 26, fra Høyre. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen arbeide for å få sterkere næringsfokus på forskningen innen helse og omsorg i kombinasjon med et etablererprogram for kvinner i sektoren.»
Venstre har varslet at de støtter forslaget.
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 79 mot 19 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.31.34)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 19, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at familievoldskoordinatorene i politidistriktene ikke brukes til andre oppgaver enn arbeidet mot vold i nære relasjoner.»
Venstre har varslet støtte til forslaget.
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 69 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.31.51)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 20, fra Fremskrittspartiet, som lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 74 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.32.07)«Stortinget ber regjeringen styrke rådgivningstjenesten både på ungdomsskole og i videregående skole.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 15–18, fra Fremskrittspartiet og Høyre.
Forslag nr. 15 lyder:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endring i arbeidsmiljøloven for å åpne for mer fleksible arbeidstidsordninger, slik at arbeidstakerne kan få mer innflytelse over sin arbeidssituasjon, både med hensyn til lengde og sted, og legge bedre til rette for arbeidstidsordninger som enklere lar seg forene med heltidsstillinger.»
Forslag nr. 16 lyder:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om å gi Arbeidstilsynet generell adgang til å gi dispensasjon fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser, bl.a. for å redusere behovet for deltid.»
Forslag nr. 17 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for et kompetanseløft for de kvinnedominerte yrkene som i barnehage- og pleie- og omsorgssektoren.»
Forslag nr. 18 lyder:
«Stortinget ber regjeringen gjøre barnehageopptaket mer fleksibelt og sikre en bedre overgang mellom foreldrepengeperioden og retten til barnehageplass slik at mange kvinner unngår å måtte ta ut ulønnet permisjon.»
Venstre har varslet støtte til forslagene
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 57 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.32.25)Komiteen hadde innstilt:Dokument 8:69 S (2012–2013) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om tiltak som fremmer reell kjønnslikestilling i Norge – vedlegges protokollen.
Presidenten: Det voteres alternativt mellom komiteens innstilling og forslagene nr. 1–14, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber regjeringen vurdere å legge frem en egen sak med konkrete tiltak for å øke kjønnsbalansen i akademia.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av rettighetene til selvstendig næringsdrivende, vurdere om rettigheter for selvstendig næringsdrivende knyttet til sykdom, omsorg for egne barn, pleie- og opplæringspenger og pensjon ivaretar ønsket om økt kvinnelig entreprenørskap i privat næringsliv, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om rett til å kreve fast stilling tilsvarende reell arbeidstid.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber regjeringen vurdere om regelverket for foreldrepenger kan endres med sikte på å bedre fars reelle mulighet til å ta ut foreldrepermisjon, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan arbeidet mot seksualisert vold og seksuelle overgrep best kan organiseres, herunder opprettelsen av egne grupper som arbeider med seksualisert vold og seksuelle overgrepssaker i det enkelte politidistrikt.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber regjeringen styrke den forebyggende innsatsen for å redusere omfanget av vold og seksualisert vold, ved å styrke skolehelsetjenesten og helsesøstertjenesten slik at de har nødvendig kompetanse for å fange opp familier i krise.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber regjeringen styrke forskningsinnsatsen rundt omfanget og konsekvensene av seksualisert vold.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber regjeringen legge til rette for at familievernet styrkes i årene fremover.»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber regjeringen (umiddelbart) sørge for at det etableres en egen nasjonal offeromsorg.»
Forslag nr. 10 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sikre bedre kompetanse og evne i det samlede offentlige hjelpeapparat til å avdekke menneskehandel, seksualisert vold og vold i nære relasjoner langt bedre enn i dag.»
Forslag nr. 11 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for en langt bedre koordinering av det samlede tverrdepartementale arbeidet mot tvangsekteskap, vold i nære relasjoner og æresrelatert vold.»
Forslag nr. 12 lyder:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at varslede endringer i politidistriktsstrukturen bidrar til økt fokus på bekjempelse av seksualisert vold mot kvinner og økt bekjempelse av menneskehandel.»
Forslag nr. 13 lyder:
«Stortinget ber regjeringen prioritere utdanning, særlig for jenter, sterkere i utviklingspolitikken.»
Forslag nr. 14 lyder:
«Stortinget ber regjeringen styrke arbeidet mot seksualisert vold i krigs- og konfliktsituasjoner, og særlig følge opp Sikkerhetsrådsresolusjon 1325.»
Venstre har varslet støtte til forslagene.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble innstillingen bifalt med 52 mot 46 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.33.05)