Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2012 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 10
Borghild Tenden (V) [12:12:13]: Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Hovedstadsområdet står overfor store utfordringer med hensyn til befolkningsvekst og politiske ønsker om at flest mulig skal reise kollektivt. Når regjeringen snakker om kollektivtrafikk, dreier det seg i all hovedsak om satsing på jernbane. Vi vet at andelen kollektivreisende i Oslo og Akershus som reiser med tog, kun er 10–20 pst. Behovet for kollektivsatsing er mye bredere og større enn kun satsing på tog.
Hvilke langsiktige planer har statsråden når det gjelder satsing på kollektivtrafikk i Oslo og Akershus?»
Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:12:48]: Det er rett at hovudstadsområdet står framfor store utfordringar med omsyn til forventa vekst i folketalet. Regjeringa har som mål at veksten i persontransporten skal takast med kollektivtransport, sykling og gåing. I klimameldinga slår vi fast at kollektivformål og sykkeltiltak skal gjevast auka prioritet ved fordeling av samferdselsløyvingane. Regjeringa vil auka investeringane i jernbanen, men vi vil òg auka statlege tilskot til investering og drift av fylkeskommunal kollektivtransport og andre miljøvenlege transportformer.
Regjeringa sine planar for utbygging av jernbanen og annan kollektivtransport vil bli presenterte nærmare i stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan 2014–2023, som vil bli lagd fram våren 2013.
Vi har gjeve etatane eit klart mandat for deira forslag til Nasjonal transportplan – å vurdera korleis staten kan bidra med auka medfinansiering i forhold til i dag. Vi har i departementet organisert oss med eit eige kollektivprosjekt som òg skal arbeida med desse spørsmåla fram mot framlegginga av Nasjonal transportplan.
Borghild Tenden (V) [12:14:26]: Jeg takker statsråden for svaret.
Slik Venstre ser det, haster det med en kollektivsatsing i og rundt hovedstaden vår. Venstre mener, som jeg også hører samferdselsministeren si, at staten må bidra mye mer og mer konkret enn det som er tilfellet i dag, og det som har vært tilfellet i løpet av de syv årene de rød-grønne har sittet med regjeringsmakten – og da snakker jeg om kollektivsatsingen.
Bybaner er, som statsråden helt sikkert vet, veldig dyre, og dette kan ikke Akershus fylke og Oslo håndtere alene. Prosjektene her står i kø. Jeg vil bare nevne Fornebubanen, banen til Ahus og en ny sentrumstunnel for T-banen.
Som sagt haster det med å få konkrete løfter. Så mitt spørsmål blir da: Hvilke konkrete løfter om statlige bidrag kan statsråden gi?
Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:15:27]: Lat meg aller fyrst understreka at både representanten Tenden og eg er opptekne av å styrkja kollektivtilbodet i Oslo og i Akershus-området. Oslo kommune har gjort mykje bra. Dei samarbeider godt med Akershus, men det hastar med å få bygt ut langt meir. Difor er det gledeleg at vi no førebur oss så godt som vi gjer fram imot ny NTP. Vi skal òg ha eit eige møte for å få inn både Oslo og Akershus sine synspunkt. Den 15. mai skal vi ha eit møte med Region øst om Nasjonal transportplan for komande periode. Det har skjedd veldig mykje på kort tid no, men det er nok i Nasjonal transportplan dei store grepa vidare må gjerast.
Per-Kristian Foss hadde her overtatt presidentplassen.
Borghild Tenden (V) [12:16:35]: Jeg takker for svaret.
Venstre har jo ment at staten bør bidra med ca. 50 pst. av kollektivsatsingen. Pendlerkøene fører til store kostnader, også for næringslivet. Et eksempel på det er Norges mest trafikkerte vei, E18 i Vestregionen. Den har en ÅDT på nesten 100 000 biler. Det er både en lokalvei og en gjennomfartsvei. Pendlerkøen på denne veien mot Oslo koster næringslivet, ifølge en analyse fra Pöyry, mellom 670 og 1 000 mill. kr per år. Tallet vil øke til 2 050 mill. kr i 2030 om denne strekningen ikke utbedres.
Ser statsråden at det er behov for å gjøre noe med denne veien, på grunn av både miljøhensyn og fremkommelighetshensyn?
Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:17:26]: Svaret er ja. Eg ser at det er behov for å få gjort mykje. Det er òg difor vi har organisert oss slik som vi har i departementet, med eit eige kollektivprosjekt. Det er difor vi har gjeve etatane dei oppdraga vi har gjort. I samband med neste Nasjonal transportplan har vi invitert regionane til møte i tur og orden. Vi skal ha møte med Region øst den 15. mai, og så er høyringsfristen formelt 29. juni. Eg kan forsikra om at eg ser fram til både å gjera det vi kan no på denne sektoren i 2012 og i 2013, og å spela på lag med lokale myndigheiter så godt vi kan, og så kjem stortingsmeldinga våren 2013.