Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2012 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 8
Borghild Tenden (V) [11:45:45]: «I media har vi kunnet lese at helse- og omsorgsministeren har vært i Sveits for å lære om rusomsorg. Venstre er opptatt av en helhetlig rusomsorg som også åpner for nyorientering innenfor rusbehandling.
Kom statsråden hjem fra Sveits med noen gode forslag som kan bedre den norske rusomsorgen?»
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:46:05]: Jeg kunne gjøre dette veldig enkelt og svare ja, men jeg skal utdype det litt.
Det er riktig som representanten Tenden nevner, at jeg har vært i Sveits. Bakgrunnen for besøket var som kjent at jeg skal legge frem en stortingsmelding om rusmiddelpolitikken. Stortingsmeldingen vil bl.a. omtale det forebyggende arbeidet, hvordan vi skal tilrettelegge tjenestene til personer med rusmiddelproblemer, og hvilke virkemidler vi har for å redusere skader og negative følger av bruk av rusmidler. Det gjelder for den enkelte, for pårørende og for andre berørte.
Meldingen vil også vurdere forslagene som Stoltenberg-utvalget la frem i juni 2010, og som har vært på høring. Et flertall i utvalget foreslo å sette i gang et forsøksprosjekt der behandling med heroin inkluderes i LAR – legemiddelassistert rehabilitering. Sveits har hatt et slikt tilbud i mer enn 15 år, og det er der vi finner om lag halvparten av de ca. 3 000 opiatavhengige som er inkludert i heroinassistert behandling på verdensbasis. Det var derfor både nærliggende og naturlig å dra til Sveits for å se hvordan tilbudet til rusavhengige er lagt opp, og hvilke resultater de kan vise til.
Det som var særlig interessant, var den helhetlige politikken på området, som innebærer at helsetjenesten, sosialtjenestene, politiet og andre samarbeider tett om å nå felles mål. Jeg vil likevel understreke at erfaringer fra andre land ikke alltid er direkte overførbare til vårt samfunn.
Representanten Tenden spør om jeg kom hjem med noen gode forslag som kan bedre den norske rusomsorgen. Forslag som er knyttet til fremtidig rusomsorg i Norge, vil jeg komme tilbake til i forbindelse med stortingsmeldingen om rusmiddelpolitikken.
Borghild Tenden (V) [11:48:00]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg hører nå at hun vil komme tilbake til saken.
Venstre er veldig opptatt av å få til endringer i rusomsorgen. Senest i dag, i spontanspørretimen, var nettopp det med barnefattigdom, der rett og slett rus er en av hovedårsakene, ett av temaene.
Vi har hatt mange forslag her i Stortinget. Vi ønsker flere akuttavrusningsplasser og har foreslått 24 timers behandlingsgaranti etter avrusning. Venstre har også foreslått å godkjenne rusmedisin som egen legespesialitet for å høyne statusen og rekruttere bedre til fagområdene. Venstre ønsker også å igangsette et forsøksprosjekt der fastleger med spesiell kompetanse og interesse for rusmedisin kan gis anledning til å foreskrive medikamentell behandling.
Er dette noe statsråden vil ta med seg i sin melding?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:49:09]: Nå er det slik at vi tar sikte på å legge frem denne meldingen før sommeren, og det ville være unaturlig å gå inn på enkeltforslag nå. Det jeg i hvert fall kan forsikre om, er at alt som har vært av forslag, er vurdert eller vil bli vurdert, frem til meldingen legges frem. Det som er helt sikkert, er at dette blir en melding som dreier seg både om alkohol, om doping og om narkotika. Derfor blir det en helhetlig melding hvor vi ønsker å se hele dette området under ett. Det er klart at både pårørende, barn og andre blir veldig influert av andres rusmisbruk.
Jeg skal komme tilbake til mange av disse forslagene. Flere akuttbehandlingsplasser har det faktisk blitt i den senere tid, men vi må alltid vurdere om vi skal ha flere. Når det gjelder rekruttering, er det selvfølgelig en viktig del av det å kunne ha en god rusomsorg.
Borghild Tenden (V) [11:50:25]: Jeg takker igjen for svaret. Vi venter i spenning til meldingen kommer før sommeren.
Venstre er også opptatt av at rusavhengige som har psykiske plager i tillegg til sin rusavhengighet, må få en optimal psykiatrisk behandling. Statsråden har tidligere blitt konfrontert med at Tverrfaglig enhet for dobbeltdiagnose, TEDD, skal legges ned. Statsråden har forsikret Stortinget om at disse pasientene skal og må få et godt tilbud i fremtiden. I januar i år kunne hun imidlertid ikke svare på hvordan. Spørsmålet mitt er derfor om statsråden har noen forståelse for den tiden og de kreftene det tar å bygge opp et godt fagmiljø på en avdeling, og om hun har gjort seg noen tanker siden sist om hvordan eventuelle nye behandlingstilbud kan integreres i dem som allerede eksisterer.
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:51:18]: Rus og psykiatri henger i noen sammenhenger veldig sammen. Det har vært fokusert mye mer på dette temaet i den senere tid, og det er nå mye større forståelse for at disse problemene må ses under ett.
Jeg opplever at de store institusjonene, som Oslo universitetssykehus og Helse Bergen, f.eks., som er de to som har flest rusavhengige – i hvert fall størst andel – er veldig oppmerksomme på problemstillingen. De utvikler også gode behandlingstilbud til denne gruppen. Det er helt klart at dette er en viktig del av rusomsorgen.
Jeg bare fastholder det jeg sa: Disse skal ha et godt tilbud. Om man gjør endringer i struktur, betyr ikke det at man endrer intensjonen om at disse skal ha god behandling.
Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 1.