Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2012 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 6
Svein Harberg (H) [11:19:17]: Da stiller jeg følgende spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsministeren:
«Regjeringen har varslet omlegging av finansieringsmodellen for fagskoler i statsbudsjettet for 2013. Nasjonalt fagskoleråd og Rådet for fylkeskommunale fagskoler er så langt ikke kontaktet i forhold til en slik omlegging, og har dermed ikke fått anledning til å komme med innspill i prosessen. Tiden for å få til en god prosess i samarbeid med organisasjonene begynner å bli knapp.
Hvordan vil statsråden involvere fagskolenes organisasjoner i prosessen omkring omlegging av finansieringsmodellen for fagskoler?»
Statsråd Tora Aasland [11:19:55]: Ved behandling av kommuneproposisjonen for 2012, jf. Prop. 115 S for 2010–2011 og Innst. 429 S for 2010–2011, ble det i merknad fra kommunal- og forvaltningskomiteen bedt om at det gjøres en vurdering av finansieringsordningen for fagskoler. Komiteens flertall, dvs. alle partiene unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser i sine merknader til Innst. S 16 for 2010–2011, jf. Prop 1 S for 2010–2011, hvor det står:
«Flertallet vil understreke fagskolens betydning som en viktig del av utdanningskjeden. Flertallet viser til at ansvaret for finansieringen ble overført til fylkeskommunen fra 1. januar 2010. Flertallet mener regjeringen må høste erfaringer fra dagens finansieringsorganisering og foreslå utbedringer av eventuelle svakheter, for å sikre en forutsigbar og god finansiering av fagskolens ulike linjer.»
Flertallet ber regjeringen komme tilbake med en slik vurdering av videre finansiering av fagskolene i kommuneproposisjonen for 2013.
Jeg vil understreke at det i kommuneproposisjonen bes om en vurdering av eventuelle forbedringer av finansieringsordningen for fagskoler, og ikke en evaluering. En evaluering vil være bredere anlagt og mer omfattende enn hva en vurdering av finansieringsordningen innebærer. For å utbedre eventuelle svakheter må en først gjøre en vurdering av virkningene av dagens finansieringsordning. Det er denne vurderingen regjeringen nå holder på med, og som vi vil forelegge for Stortinget i kommuneproposisjonen for 2013. Dersom regjeringen skulle komme til den konklusjon at det kan være hensiktsmessig å vurdere å endre finansieringssystemet, vil selvfølgelig både Nasjonalt fagskoleråd og andre aktuelle aktører i sektoren, som Rådet for fylkeskommunale fagskoler, involveres i det videre arbeidet. Men dette vil altså regjeringen komme tilbake til i kommuneproposisjonen for 2013 etter å ha gjort sin vurdering og kartlagt eventuelle behov for utbedringer av det nåværende finansieringssystemet.
Fagskolene er viktige som alternativ til høyere utdanning, og denne regjeringen har hatt stor oppmerksomhet på fagskolenes rolle i utdanningslandskapet. Jeg kan her nevne opprettelsen av Nasjonalt fagskoleråd, fagskolenes rapportering til den nye databasen for fagskolestatistikk, Kunnskapsdepartementets utarbeidelse av tilstandsrapport for fagskolene og det pågående arbeidet med å inkludere fagskolene i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket. Det er også satt i gang et arbeid med en nasjonal kandidatundersøkelse for fagskolekandidater. I denne sammenheng er det viktig å ha et godt og forutsigbart finansieringssystem som gjør at de offentlige tilskuddene som blir gitt til fagskolene, bidrar til å sikre opprettholdelsen av et solid fagskoletilbud i landet.
Jeg er godt fornøyd med det arbeidet fagskolerådet gjør, og jeg synes vi har et godt samarbeid om saker som angår fagskolene. Det er viktig å koble på fagskolerådet og eventuelle andre aktører når vi arbeider med saker hvor vi er avhengig av faglige og gode innspill, men også for å vite hvordan fagskolesektoren vil reagere på enkelte saker. Jeg kan forsikre representanten Harberg om at regjeringen ikke vil komme til å foreslå konkrete endringer i finansieringssystemet for fagskoler før vi også har drøftet saken med fagskolerådet.
Svein Harberg (H) [11:23:03]: Det var en betryggende avslutning – selv om jeg registrerte tidligere i innlegget at statsråden sa at de skulle vurdere å se om de ville komme med endringsforslag, og hvis de ville, skulle de koble inn fagskolerådet. Jeg hadde jo håpet at fagskolerådet ble koblet inn helt fra starten av, i tenkningen omkring dette.
Jeg må innrømme at formuleringen i spørsmålet nok er å ta to skritt om gangen. Det kan være en kombinasjon av utålmodighet fra undertegnede og signaler – som også statsråden har gitt oss – om at det nok er ting vi må se på. Derfor er spørsmålet formulert som at det kommer en omlegging, og at den kommer i budsjettet for 2013. For meg er det for så vidt viktig å forsterke spørsmålet – og henstillingen – om å ta fagskolerådet og fagskolemiljøene med tidlig i prosessen. For vi vet at det er mange som nå sliter med usikkerheten og har meninger om dette.
Statsråd Tora Aasland [11:24:06]: Jeg kan forsikre representanten om at både jeg som statsråd og departementet har løpende kontakt med fagskolerådet. Jeg har vært på ganske mange møter og konferanser med dem og har ingen problemer med kommunikasjonen og med å lytte til det fagskolerådet mener.
Det som det her er snakk om, er et arbeid som ble gjort i forbindelse med forvaltningsreformen. Jeg tror at både representanten og jeg vil være enig i at fylkeskommunenes ansvar for fagskolene er viktig å understøtte på alle måter, både gjennom den regionale forankringen – fagskolen er en viktig del også av fylkeskommunens ansvar for regional utvikling – og interessen for at fagskolene fungerer på en god måte.
Så vil vi – i ethvert budsjett – se på både fylkeskommunenes økonomi og det som eventuelt måtte være direkte myntet på fagskolene. Men her har vi god kommunikasjon og gode prosesser, og jeg håper at fagskolene også kan bidra til at vi får et godt og variert utdanningstilbud.
Svein Harberg (H) [11:25:15]: Da har statsråden betrygget meg og lovet at organisasjonene blir godt ivaretatt i det videre arbeidet. Jeg håper det skjer så fort som mulig. Etter kontakten med dem har jeg forstått at akkurat dette spørsmålet var de foreløpig ikke involvert i.
Så refererte statsråden til en merknad som Høyre og Fremskrittspartiet ikke var med på. Det er jo fordi vi har foreslått at selve finansieringen skal tilbake til staten. Kan statsråden love at en ikke bare ser på justeringer og nåværende finansieringsordning, men også vurderer om det vil gjøre det enklere og mer forutsigbart for alle deler av fagskolene i Norge – både offentlig og privat – å ta finansieringen tilbake til staten, slik den øvrige høyere utdanningen har?
Statsråd Tora Aasland [11:26:10]: Jeg håper at også de partiene som ikke var med i flertallsmerknaden, og som ser betydningen av styrkingen av fagskolene, støtter opp om det finansieringsgrunnlaget som er nå. Det er klart at alle elementer vurderes til enhver tid i disse finansieringene, men her er det usedvanlig viktig at man støtter opp under fylkeskommunenes ansvar.
Økonomisk sett vet jeg jo veldig godt at fagskolerådet hadde ønsket seg mer penger, men jeg tror ikke det er så avgjørende for dem om det er staten eller fylkeskommunen som har ansvaret for de pengene. Det viktigste er at man får et godt økonomisk grunnlag for å drive fagskolene. Det er vi alle interessert i. Jeg håper vi kan få en bred oppslutning både om at det er nødvendig med en god finansiering, at vi har et godt grunnlag å finansiere det på, og at vi har bevisste eiere og drivere av fagskolene.
Presidenten: Da er vi ferdig med spørsmål nr. 6. Siden statsråd Magnhild Meltveit Kleppa nå er ankommet Stortinget, går vi tilbake til spørsmål nr. 3.