Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2012 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Gunnar Gundersen (H) [11:42:03]: Jeg vil gjerne rette et spørsmål til kulturministeren:

«Beredskap og sårbarhet har vært mye framme i det siste. Samfunnet vårt, med stor avhengighet av teknologi og hjelpemidler, er sårbart. Under stormen Dagmar var store deler av Sør-Hedmark uten strøm, telefon eller internettforbindelse i nesten ett døgn. NRK Radio var eneste mulighet for å få informasjon, men lyttet man til NRK, fikk man inntrykk av at det kun var Vestlandet som var rammet.

Hvilken rolle ser statsråden for seg at NRK skal spille for å ivareta informasjonsbehovet i hele landet i en beredskapssammenheng?»

Statsråd Anniken Huitfeldt [11:42:43]: Radiokanalen NRK P1 er definert som beredskapskanal. Myndighetene har i medhold av kringkastingsloven mulighet til å sende ut viktige meldinger til befolkningen via NRK P1.

Ekstremværet i romjula 2011 førte til feil på 87 hovedsendere og omformere. I noen tilfeller varte utfallet ikke lenger enn ett minutt. I andre tilfeller var signalene borte i flere døgn. De lengste utfallene skjedde på små sendere som dekker mellom 40 og 100 personer. Det lengste utfallet på en hovedsender i Møre og Romsdal varte i litt over ett og et halvt døgn.

Jeg har ikke informasjon om at Sør-Hedmark ble rammet av utfall som skyldes feil på radio- eller fjernsynssendere. Derimot falt hovedsenderen på Tron i Nord-Hedmark ut i knapt fem timer. Jeg understreker at jeg ikke har oversikt over eventuelle strømbrudd i Sør-Hedmark som eventuelt kan ha satt radio- og fjernsynsapparatene i den enkelte husstand ut av spill.

Justis- og beredskapsdepartementet har det overordnede ansvaret for å samordne beredskapen i Norge. Justis- og beredskapsdepartementet har allerede satt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap – DSB – og Post- og teletilsynet i gang med å vurdere sårbarheten i viktige offentlige elektroniske kommunikasjonsnett. Justis- og beredskapsdepartementet har bedt DSB som ledd i prosjektet å ta en vurdering av konsekvensene av ekstremværet Dagmar i desember 2011. DSB har bedt NRK om informasjon om konsekvensene av ekstremværet og hvilken betydning det fikk for kringkastingen. NRKs rapport vil omfatte informasjon om håndteringen av utfallene og eventuelle behov for tiltak for å sikre at NRK kan ivareta sine samfunnspålagte oppgaver under kriser.

Jeg mener at det mest hensiktsmessige er å avvente DSB og Post- og teletilsynets rapport før det trekkes noen konklusjon om NRK og radiokanalen P1s framtidige rolle i informasjonsberedskapen.

For ordens skyld vil jeg understreke at jeg ikke har noen innflytelse på den redaksjonelle dekningen av ekstremværet. Det er kringkastingssjefen som, innenfor de generelle rammene som følger av NRK-plakaten og vedtektene, avgjør hvordan slike hendelser dekkes. Dette er i samsvar med bestemmelsene om redaksjonell frihet i kringkastingsloven og lov om redaksjonell frihet i media.

Gunnar Gundersen (H) [11:45:12]: Jeg har stor forståelse for at redaksjonsplakaten skal gjelde, og jeg har også stor forståelse for at statsråden ikke kan ha oversikt over enkeltradioer i de enkelte hjem. Det var i og for seg ikke det spørsmålet dreide seg om, så jeg tror kanskje spørsmålet ble misforstått litt, for det …

Statsråd Anniken Huitfeldt [11:45:27]: Regjeringen tar all kritikk veldig seriøst (presidenten klubber). Vi svarer på alle mulige måter.

Presidenten: Nå er det slik at presidentene gir ordet i denne sal. Ingen tar ordet. Det burde statsråden absolutt være klar over. Gundersen får fortsette.

Gunnar Gundersen (H) [11:45:41]: Jeg tror spørsmålet rett og slett ble misforstått – særlig når jeg hører at NRK P1 er definert som en beredskapskanal. Det var altså 21 472 husstander i Sør-Hedmark som var uten strøm. Det var ganske underlig å sitte på mitt hjemsted, Flisa, og se at hele glåmdalsdistriktet ble svart. Og vi hørte ingenting. Radioen var i funksjon, så det var ikke det at P1 og NRK var ute av funksjon, men de hadde rett og slett ikke oppdaget at hele Sør-Hedmark var uten strøm, Internett eller annen forbindelse ut, og da – i en beredskapssammenheng – mener jeg faktisk det er en statsråds ansvar å sørge for at de signalene i hvert fall kommer fram til NRK.

Statsråd Anniken Huitfeldt [11:46:28]: Dette må vi ha en diskusjon om, men det er ikke min oppgave å påvirke hvordan NRK dekker ekstremvær. Oppmerksomheten var nok mest på Vestlandet. Det var nok ikke tilsvarende oppmerksomhet i media rundt oss som ble rammet av strømbrudd på Østlandet, som jeg regner med at representanten Gundersen – og også jeg på Jessheim – ble rammet av. Situasjonen ble nok ikke sett på som alvorlig i de traktene hvor vi kommer fra. Men det er klart at man kan jo alltid ta opp diskusjonen om NRKs redaksjonelle dekning, og det kan jo stortingsrepresentanten Gundersen og andre ta initiativ til.

Gunnar Gundersen (H) [11:47:03]: Jeg håper statsråden kan se på dette med litt alvor, for hele Sør-Hedmark var altså uten Internett og strøm og all annen forbindelse i et helt døgn. Mange var uten forbindelse en hel uke. Det er klart at det har noe å gjøre med en trygghetsfølelse, og NRK var den eneste kanalen som var oppe for å kunne signalisere til folk når man kunne få igjen strømmen, når man kunne forvente at ting var opprettholdt og kommet tilbake til normalen. Jeg mener at når NRK P1 er definert som en beredskapskanal, må det faktisk ligge en instruks der om at da skal man ikke skal glemme det meste av landet og kun fokusere på Vestlandet.

Jeg fikk ringt til NRK etter ca. 20 timer, for da fikk vi igjen mobilnettet, og fikk gjort dem oppmerksom på at hele Sør-Hedmark var uten strøm. Da kom det på første nyhetssending etterpå. Så det var rett og slett en åpenbar svikt i informasjonen et eller annet sted som gjorde at man ikke var klar over situasjonen.

Statsråd Anniken Huitfeldt [11:48:09]: Jeg regner med at NRK alltid har diskusjoner om sin dekning, slik de har i alle andre saker, men det er ikke min oppgave å instruere NRK slik enkelte representanter – uten å nevne navn – har vært inne på at jeg skal gjøre i forhold til barne-tv-programmer. Jeg oppfordrer representanten Gundersen og andre til å ta initiativ til at NRK gjennomgår hvordan de dekker den type hendelser, men jeg ønsker ikke å pålegge NRK hva slags dekning de skal ha i enkeltsaker.

Presidenten: Presidenten vil bemerke at det er uakseptabelt å avbryte representanter når de holder sine innlegg, og jeg vil anbefale statsråd Huitfeldt å sette seg inn i Stortingets reglement om hvordan møtene i denne salen avvikles.

: