Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 2011 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Ingjerd Schou (H) [11:59:45]: Jeg vil gjerne stille fornyingsministeren et spørsmål:

«Etter en kort opptelling har 12 av 18 kommuner i Østfold søndagsåpne butikker. Totalt 18 butikker er søndagsåpne. Nye søkere om søndagsåpne butikker forskjellsbehandles innen samme kommune, ikke fordi kommunen sier nei, men fordi fylkesmannen overprøver lovlig fattede demokratiske vedtak.

Når vil statsråden sørge for at næringsdrivende butikkdrivere ikke forskjellsbehandles og får samme mulighet som andre – særlig i sommerhalvåret?»

Statsråd Rigmor Aasrud [12:00:18]: Det er flere grunner til at vi fortsatt ønsker å ha grenser for kommersiell aktivitet på søndager. Søndagen bør være en annerledes dag som skiller seg fra de andre dagene i uken. Hensynet til arbeidstakerne i varehandelen er også viktig. Helligdagsfredlovens bestemmelser er ikke begrunnet først og fremst i hensynet til de næringsdrivende. Hovedregelen i helligdagsfredloven er at butikkene skal ha stengt på søndager. For å ivareta helt praktiske behov er det imidlertid en rekke unntak fra dette utgangspunktet. Unntakene er tatt inn av hensyn til forbrukerne.

Et av unntakene gir fylkesmannen adgang til å bestemme i forskrift at et område skal regnes som typisk turiststed. Dette innebærer at butikkene på stedet kan holde åpent også på søndager hele eller deler av året – gjerne i sommerhalvåret, hvis det er det som er det mest aktuelle. Forutsetningen er for det første at kommunen anbefaler dette i en søknad til fylkesmannen. Dessuten kreves det etter loven at salget i området i hovedsakelig skjer til turister. Utover dette er det opp til fylkesmannens skjønn å avgjøre om en søknad bør innvilges. Det må foretas en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, der alle aktuelle interesser blir trukket inn.

Et annet unntak gjelder utsalgssteder som i det vesentlige selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke er over 100 m2, jf. helligdagsfredloven § 5 annet ledd nr. 1. En rekke dagligvareforretninger som oppfyller arealkravet, holder åpent på søndager.

Jeg forutsetter at fylkesmannen foretar en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle når kommunen fremmer søknad om å få fastsatt i forskrift at et område skal regnes som typisk turiststed. Jeg har ikke holdepunkter for at fylkesmannen forskjellsbehandler næringsdrivende. Jeg følger med på fylkesmennenes praksis, og jeg kan ikke se at Østfold skiller seg ut når det gjelder typiske turiststeder. I Østfold er det fire typiske turiststeder. Dette gjelder tettstedet Båstad i Trøgstad kommune, et avgrenset område i Marker kommune, Gamlebyen i Fredrikstad og Hvaler kommune.

Etter mitt syn er det ikke aktuelt å la kommunene selv få gi dispensasjoner fra helligdagsfredloven. Fylkesmennenes myndighet på dette området kan bidra til en ensartet praksis. Dersom myndighet ble lagt til kommunene, ville dette kunne føre til en uthuling av vernet om søndagen, noe jeg tror mange ikke ønsker.

Ingjerd Schou (H) [12:02:47]: Takk for svaret.

Jeg er ikke betrygget av at statsråden følger nøye med på utviklingen i mitt fylke, Østfold, og jeg tror at det kan være nødvendig at statsråden tar seg en tur og ser på de 12 av 18 kommunene med hele 18 butikker som er søndagsåpne, og som har søndagsåpne butikker ikke bare knyttet til det arealet som statsråden nevner, og ikke bare knyttet til de opplagte fire stedene som nok veldig mange i Østfold vil si er typiske turiststeder, men ikke nødvendigvis alle fire. Situasjonen nå er at Kiwi-butikken i Saltnes, som er et typisk turiststed, og som ønsker søndagsåpen butikk i to og en halv til tre måneder, ikke får det, til tross for at Råde kommune og kommunestyret enstemmig har anbefalt det, og til tross for at fylkesmannen faktisk i sitt brev også erkjenner at dette er et typisk turiststed.

Vi kan gå til kommune etter kommune. Det forskjellsbehandles innen kommunen, og mellom kommuner, og flere turiststeder er aktuelle for den definisjonen.

Statsråd Rigmor Aasrud [12:03:51]: Det er to søknader om forskrift i Østfold fylke som er avslått av fylkesmannen, så det kan ikke gjelde alle de kommunene som her er berørt, for det er i kun to tilfeller det er gitt avslag på forskriftsforslag fra kommunesektoren.

Så er det helt riktig at det kan bli forskjeller, fordi enkelte butikker da holder seg innenfor den 100 m2-grensen som er etablert. Det er en helt lovlig tilpasning som enkelte butikker gjør, og det kan jo medføre at det vil bli forskjell mellom enkelte butikker innenfor den enkelte kommune, fordi arealkravene da oppfylles av enkelte, men ikke av andre. Men det er ikke riktig at det er mange kommuner som har fått avslag når det gjelder typiske turiststeder. Det er som sagt kun to.

Ingjerd Schou (H) [12:04:41]: Det har jeg da heller ikke sagt. Jeg har sagt at det er 18 søndagsåpne butikker fordelt på 12 kommuner. Jeg tror nok at definisjonen av hva som er typiske turiststeder, må gjennomgås på nytt.

Jeg vet også at fylkesmannen i Østfold i behandlingen av de to aktuelle søknadene fra Joker Ullerøy, Sarpsborg kommune, hadde et enstemmig bystyre som anbefalte dette. Det er et typisk turiststed med 300 husstander og 850 innbyggere, hvor man er helt avhengig av å ha en søndagsåpen butikk for å klare å bære det tilbudet som denne butikken representerer. Tre dagers inntjening i juli er det samme som inntjeningen i januar. I Råde kommune var det også anbefalt at man skulle ha søndagsåpne butikker.

Fylkesmannen erkjenner at dette er et typisk turiststed. Så utfordringen er vel at vi skal slippe å ha en privatpraktiserende politiker som fylkesmann, men en som følger loven og de unntakene som gjelder der, som samtidig erkjenner det, og som faktisk gir næringsdrivende anledning til å holde søndagsåpent.

Jeg er helt enig med statsråden i at søndagen er spesiell, men jeg ser også at det er noen unntak i loven som bør gis mulighet til å virke.

Statsråd Rigmor Aasrud [12:05:45]: Som jeg sa, har jeg ingen grunn til å anta at fylkesmannen i Østfold driver forskjellsbehandling mellom enkelte kommuner. Det er gitt strenge krav i oppsettet for hvordan man skal definere et turiststed. En vesentlig del av omsetningen må komme fra turister, og jeg ser ingen grunn til å tvile på at de vurderingene som fylkesmannen i Østfold gjør, er korrekte i henhold til lovbestemmelsen.

Dersom man faktisk ønsker en endring på dette området, er det jo fullt mulig å endre helligdagsfredloven eller å endre arbeidsmiljøloven. Da ville man jo kunne ha en helt åpen tilnærming. Det er ikke denne regjeringens standpunkt. Jeg tror det er viktig for oss at vi holder fast ved at søndagen skal være en annerledes dag, og da må det være noen regler som gjelder. Jeg mener det er hensiktsmessig at det er fylkesmannen som avgjør den type saker, slik at man kan betrakte like tilfeller likt i de enkelte fylkene, og ikke la det være opp til den enkelte kommune å foreta de beslutningene.

: