Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 2011 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 4
Bent Høie (H) [11:33:39]: «Stikk i strid med politiske retningslinjer får vi nå tall som viser at antallet yngre funksjonshemmede som bor på sykehjem og institusjoner forbeholdt de eldste, stiger. 166 personer under 50 år opplever dette, en økning på 29 fra 2010.
Hva vil regjeringen gjøre for å snu denne trenden?»
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:34:08]: Jeg er opptatt av at ingen unge med nedsatt funksjonsevne bør bo i institusjoner som er beregnet for eldre, mot sin vilje. Unge mennesker med nedsatt funksjonsevne skal få mulighet til å leve et mest mulig selvstendig liv.
Det er kommunen som har ansvaret for å gi den nødvendige helsehjelp til den enkelte, og kommunene står også fritt til å vurdere hvordan tjenesten skal organiseres.
De siste ti årene er det blitt færre unge under 50 år i institusjoner som er beregnet for eldre. I 2010 var det 166 personer under 50 år som bodde i institusjoner for heldøgns omsorg og pleie, ifølge Helsedirektoratet. Dette er en økning – det er riktig – i forhold til 2009.
Jeg ser alvorlig på denne økningen. Fylkesmennene har siden 2005 fulgt opp denne gruppen beboere spesielt. De undersøker bl.a. om den enkelte bruker ønsker å flytte ut, og om det er laget en individuell plan. I 2010 var det 16 personer som svarte at de ønsket å flytte ut, men som ikke hadde konkrete flytteplaner. Fylkesmennene følger opp disse i høst. Direktoratet får rapport innen 1. november.
Det er etablert en kontaktgruppe som følger med på situasjonen, og den vil eventuelt komme med forslag til nye tiltak. Gruppen består av representanter fra Helsedirektoratet, KS, Norges Handikapforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Helse- og omsorgsdepartementet.
Jeg vil følge utviklingen nøye. Fylkesmennene har – etter min vurdering – god oversikt over situasjonen. Mange fylkesmenn har inntrykk av at kommunene generelt strekker seg langt for å gi et godt tilbud til denne gruppen, men at det kan være tidkrevende å etablere alternative botilbud til unge mennesker med funksjonshemning.
Bent Høie (H) [11:35:58]: Dette har vært et problem over tid, men under den forrige regjeringen ble det satt i gang en rekke tiltak. Ikke minst ble det gitt veldig sterk oppmerksomhet om dette temaet fra helseministrenes side. Det resulterte i at det ved inngangen til 2006, da en hadde regjeringsskiftet, faktisk bare var fire stykker som fortsatt bodde på sykehjem, som ønsket å flytte ut, og som ikke hadde en dato for utflytting. Så har en i det siste sett at denne utviklingen har snudd, og en er nå tilbake igjen på et veldig urovekkende høyt nivå. Det er åpenbart for meg at skal en få snudd denne utviklingen, vil det kreve en mye mer konkret oppfølging fra statsrådens side opp mot fylkesmennene, sånn at de igjen prioriterer dette arbeidet og kan gjennomføre det samme som en har gjort tidligere.
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:37:06]: Jeg står med tallene fra 2004 foran meg. Jeg skal ikke gjenta dem, for det er egentlig uinteressant. Det som er interessant, er hva som faktisk gjøres.
Fylkesmennene følger opp hver enkelt av de unge brukerne som ligger på sykehjem. Så må vi også være klar over at mange sykehjem har nå etablert palliative avdelinger, hvor mange unge, kreftpasienter spesielt, kan være blant pasientene som telles med. Når det gjelder de 16 som ønsket å flytte ut, har man en konkret oversikt over hver enkelt, man følger opp kommunen, og som sagt er det også en ekstern kontaktgruppe som følger med på denne situasjonen. Så jeg har bare lyst til å understreke at dette er et område som vi er opptatt av, og som vi selvfølgelig ønsker å følge opp, for man må ha rett til å bo slik som man ønsker, og det må legges til rette for det.
Bent Høie (H) [11:38:08]: Det er helt åpenbart at når utviklingen har snudd, og en nå står med 16 personer som ønsker et annet tilbud, har en behov for å få et helt annet trykk på dette. Det vi også ser, er at botilbudet til denne gruppen i større grad er i ferd med å preges av å bli alternative institusjoner i stedet for egne botilbud. Mange roper varsku om at PU-reformen nå er satt i revers, og at kommunene er i ferd med å bygge opp institusjoner tilsvarende dem som en var opptatt av å legge ned gjennom reformen.
Hvilke planer har helseministeren for å gripe fatt i de forholdene?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:38:56]: Når det gjelder tendensen til at kommuner bygger institusjoner istedenfor omsorgsboliger og bofellesskap, er det en veldig lite ønsket utvikling, og her mener jeg faktisk at kommunepolitikerne har et stort ansvar, for det var ikke det som var meningen med reformen. Det jeg gjorde i fjor, var å få laget en bok med veiledning til hvordan unge, også psykisk utviklingshemmede, kunne tilrettelegge for egne boliger dersom de ønsker det. Der er det faktisk en ganske god variasjon og mulighet, men jeg tror kanskje at disse ordningene er lite kjent. Derfor sendte jeg ut materiell til hver enkelt kommune og understreket det regelverket som er i forhold til den enkeltes mulighet til å skaffe seg egen bolig.