Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2011 kl. 10
President: Øyvind Korsberg
Spørsmål 10
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øyvind Korsberg til kulturministeren, vil bli besvart av arbeidsministeren på vegne av kulturministeren, som er bortreist.
Øyvind Korsberg (FrP) [12:04:38]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål:
«En huseier mistet huset og innboet sitt i brann like før jul i fjor. Eieren varslet ikke NRKs lisenskontor om tap av tv og fikk i januar krav om lisensavgift. Eieren synes dette er et svært urimelig krav siden tv-en gikk tapt i brannen. Årsaken til at eieren ikke varslet om tap av tv-en var at det var en rekke praktiske problem som måtte løses med hensyn til jul og tap av hus. NRKs lisenskontor viser til at eier skulle ha gitt beskjed innen 31. desember om tap av tv.
Ser statsråden behov for å endre forskriften?»
Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [12:05:19]: La meg først si at jeg har all sympati og medfølelse med en familie som mister alt den eier og har i en brann. Spørsmålet representanten Korsberg stiller, er om det i lys av en slik hendelse er grunnlag for å revurdere reglene for innkreving av kringkastingsavgiften.
Det er allerede en lovhjemlet adgang i kringkastingsloven § 8-3 tredje ledd for NRK til å frita helt eller delvis for kringkastingsavgift når særlige grunner tilsier det. Den samme bestemmelsen gir anledning til å klage vedtak gjort av lisensavdelingen inn for Medietilsynet. Jeg kan selvsagt ikke forskuttere utfallet av en slik klage, men dagens avgiftssystem har altså en sikkerhetsventil som skal ivareta tilfeller der særlige grunner tilsier fritak.
Det er vanskelig å se for seg en detaljert regulering i forskrift som ivaretar alle individuelle hendelser der en normal reaksjon tilsier at det er grunnlag for fritak. Jeg mener derfor at en generell klageadgang er den mest praktiske ordningen. Dette er det altså mulighet til etter kringkastingsloven § 8-3 tredje ledd.
Øyvind Korsberg (FrP) [12:06:26]: Jeg takker for svaret. Vi er nok helt enige om at det er tragisk å miste både hus og hjem og sikkert også tv-en. Jeg har forståelse for at man ikke tenker på det når man melder fra.
Men i dette konkrete tilfellet har altså denne personen som har mistet tv-en, vært i kontakt med NRKs lisenskontor og ikke nådd fram. Det er mulig at det skal være en lang søkerprosess for å kunne få bortfall fra dette kravet, men det har åpenbart ikke skjedd i dette tilfellet. Da er spørsmålet mitt til statsråden, som viste til at man på særskilt grunnlag har mulighet til å klage til Medietilsynet: Er klageadgangen enkel nok?
Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [12:07:29]: Jeg kjenner ikke detaljene i denne enkeltsaken. Kulturministeren kjenner den i utgangspunktet og i hovedsak gjennom medieomtale. Her er det altså gitt anledning til å klage vedtak gjort av lisensavdelingen inn for Medietilsynet. Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det er noe mer kronglete og vanskelig enn de klagereglene som normalt gjelder for denne type saker.
Øyvind Korsberg (FrP) [12:07:59]: Da skal jeg sitere litt fra det som har stått i media om denne saken. I et intervju med en avdelingsleder for lisenskontoret sies følgende:
«Vi har ingen formildende omstendigheter. Det er et innarbeidet prinsipp. TV-lisensen er en statlig avgift, og det er forskriftsbestemt at den må sies opp før en ny termin begynner om kunden skal slippe å betale for terminen.»
Med andre ord: De viser til lover, regler og paragrafer, og man kommer heller ikke med opplysning om at man kan gjøre det enklere og slippe å betale. Andre selskap som Canal Digital og Telenor og en rekke andre private aktører viser stor forståelse når noen har kommet opp i en slik vanskelig situasjon, men det gjør altså ikke NRKs lisenskontor.
Da må jeg igjen utfordre statsråden: Synes statsråden det er behov for å oppmyke informasjonsplikten for dem som har behov for å klage?
Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [12:09:09]: Jeg legger til grunn at man blir gjort oppmerksom på at man har en rett til å klage. Det følger av forvaltningsloven at man skal gi opplysninger om adgangen til å klage når man ikke får medhold. Det legger jeg til grunn at også skjer her.
Det er slik at man har en plikt til å betale tv-lisens. Det er en mulighet for å ta særlige hensyn. Den bestemmelsen har jeg vist til, og den åpner for det. Jeg legger til grunn at vedkommende klager og får klagen behandlet på riktig og vanlig måte av NRK og Medietilsynet. Utover det har jeg ingen kommenterer til hvorvidt klagereglene er tungvinte. Så vidt jeg forstår, er det ikke forsøkt klaget i det hele tatt i denne saken ennå.