Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Sonja Irene Sjøli (H) [11:47:35]: «Utbruddet av svineinfluensa har ført til en ekstraordinær situasjon for mange sykehus. Blant annet stanses all planlagt hjertekirurgi ved Universitetssykehuset Nord-Norge for å utvide kapasiteten for intensiv behandling. På grunn av for få intensivsykepleiere og leger har Rikshospitalet utsatt hjerteoperasjoner. Det samme vurderer St. Olavs hospital. Ved Feiringklinikken er det ledig operasjons- og intensiv overvåkningskapasitet.

Vil statsråden sørge for at pasienter som får utsatt hjerteoperasjoner ved andre sykehus, får et tilbud ved Feiringklinikken?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:48:15]: De regionale helseforetakene har et samlet ansvar for å tilby forsvarlige spesialisthelsetjenester til befolkningen i sin helseregion. Dette omtales som sørge for-ansvaret og følger av lov om spesialisthelsetjenesten. De regionale helseforetakene ivaretar sitt ansvar gjennom bruk av egne helseforetak eller private aktører som Feiringklinikken. Feiringklinikken har siden etableringen vært en viktig privat tilbyder av helsetjenester til hjertesyke. Helse Sør-Øst RHF har avtale med Feiringklinikken, og pasientene i regionen har derfor benyttet seg av tjenester ved klinikken. Det samme har også mange pasienter i de andre helseregionene, men da gjennom ordningen med fritt sykehusvalg.

Som representanten Sjøli viser til, har utbruddet av svineinfluensa ført til ekstraordinære situasjoner ved mange helseforetak. Representanten viser også til at Feiringklinikken har ledig kapasitet innen hjertekirurgi, og at pasienter som får utsatt sine hjerteoperasjoner, kan henvises til, og få et tilbud ved, Feiringklinikken.

Dersom svineinfluensaen øker ytterligere i utbredelse, kan vi komme i en situasjon der kapasiteten innen planlagt hjertekirurgi utfordres i så stor grad at kravene til forsvarlige tjenester utfordres. I en slik situasjon vil de regionale helseforetakene fortløpende vurdere all tilgjengelig kapasitet, både i helseforetakene og hos de private aktørene, for å sikre at pasientene som trenger hjertekirurgi, får et forsvarlig tilbud.

De regionale helseforetakene har orientert meg om at helseforetakene på det nåværende stadiet av svineinfluensaen håndterer alle øyeblikkelig hjelp-operasjoner uten forsinkelser. De har videre orientert meg om at enkelte pasienter som skal inn til planlagt hjertekirurgi, kan oppleve å få utsatt sine operasjoner. Dersom slike utsettelser blir langvarige, forutsetter jeg at det tas kontakt med andre hjertekirurgiske avdelinger, inkludert Feiringklinikken. Dette skjer etter medisinsk-faglige vurderinger og innenfor rammen av kravene til forsvarlige spesialisthelsetjenester.

Jeg forventer også at de regionale helseforetakene sørger for at utsettelser av planlagt hjertekirurgi skjer innenfor rammen av kravet til forsvarlige spesialisthelsetjenester, og at pasientene får god informasjon om situasjonen, om sine rettigheter og om alternative løsninger. Fritt sykehusvalg gir pasientene rett til å velge ved hvilket sykehus de skal behandles. Retten til fritt sykehusvalg gjelder alle helseforetak og private aktører som har avtaler med et regionalt helseforetak. Feiringklinikken er omfattet av fritt sykehusvalg.

Mange pasienter som skal gjennomgå hjertekirurgi, vil være såkalte rettighetspasienter. Det betyr at de har fått fastsatt en frist for når behandlingen senest må gis, sett i lys av hva som må anses å være medisinsk forsvarlig. Dersom denne fristen brytes, har pasientene rett til omgående å få et nødvendig tilbud om hjertekirurgi, f.eks. hos private aktører som Feiringklinikken.

Sonja Irene Sjøli (H) [11:51:33]: Jeg takker statsråden for svaret – et konstruktivt og positivt svar. Det er viktig å sikre at vi har god beredskap, og statsråden var jo selv inne på dette med at pasientene har fått en frist for behandling, og at det kan bli brudd på denne fristen.

Pasienter med hjertelidelser – sammen med noen andre lidelser – er kanskje i en veldig spesiell situasjon. Det er mye utrygghet rundt en hjerteoperasjon, og det er jo forståelig at både pasienter og pårørende nå har vært bekymret, og skuffet også, over at inngrep som har vært planlagt i lang tid, er blitt utsatt. Det er viktig å ha god beredskap, og at vi tar alle ressurser i bruk i denne situasjonen. Helsemyndighetene mener – og har vært ganske tydelige på – at dette bare er begynnelsen av pandemien, så vi vil nok se at det ikke bare er området hjertekirurgi, men også andre, som kan bli rammet.

Mener statsråden at beredskapen for å kunne ta det som måtte komme, er god nok? Vil hun, hvis den ikke er det, i så fall sikre at vi på sikt har beredskap på de ulike områdene, og da i dette tilfellet som jeg har tatt opp, hjertekirurgi?

Statsråd Anne-Grete Strøm- Erichsen [11:52:59]: Våre fagmyndigheter vurderer det ikke slik at dette er en medisinsk krise som følge av pandemien. I tillegg er vaksinasjonen nå i full gang, og ved at flere nå blir vaksinert, forventer man å begrense epidemien betydelig. I den sammenheng er det viktig at de fleste risikopasienter nå er vaksinert, og at vi i hvert fall holder fremdriften, slik at vi innen midten av denne måneden forhåpentligvis skal være i mål med å ha gitt et tilbud til alle risikopasientene.

Så er jeg selvsagt enig i at hvis det blir utsettelse på en operasjon, er det til bekymring for den enkelte som venter. Men det som er referert til meg, er at slike utsettelser har vært veldig begrenset, selv om det har blitt utsettelse for noen. Men, som sagt, dette er en situasjon som vi følger nøye, og jeg må si igjen at jeg forventer at helseforetakene orienterer pasientene om at de kan få et tilbud dersom situasjonen skulle føre til store utsettelser.

Sonja Irene Sjøli (H) [11:54:12]: Jeg er veldig glad for at statsråden sa akkurat det siste, at pasientene må få nødvendig informasjon om at de faktisk har alternative tilbud, for vi vet jo at noen regionale helseforetak ikke lenger sender sine pasienter til Feiringklinikken fordi det er for dyrt. Det er altså økonomiske begrunnelser som gjør at de ikke blir sendt til Feiringklinikken. Jeg mener det er uakseptabelt hvis det her er snakk om fristbrudd. Det kan være alvorlig for den enkelte.

Så jeg håper at statsråden er enig i at økonomiske forhold i denne situasjonen ikke må hindre pasientene i å få nødvendig behandling, men at de kan få tilbud om operasjon andre steder, som Feiringklinikken, som har ledig kapasitet når det gjelder både operasjoner og intensiv overvåkningskapasitet. Jeg har forstått det slik at Feiringklinikken faktisk inngår i beredskapen rundt svineinfluensaen, og da må man også sørge for at den tas i bruk når det blir nødvendig.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:55:22]: Som jeg sa, dersom situasjonen skulle bli slik at det vil bli alvorlige utsettelser og man ikke klarer å operere innenfor de fristene som er, er det helt klart at helseforetakene må bruke de mulighetene som finnes. Etter det jeg har fått opplyst, har ikke utsettelsene til nå vært så betydelige, men dette er en situasjon som vi følger. Det er klart at for dem som venter, og som ikke får operasjonen den dagen de er forespeilet, er det krevende. Dette er en situasjon som vi følger veldig nøye, og jeg er sikker på at også helseforetakene følger dette opp på en god måte.

: