Stortinget - Møte onsdag den 17. juni 2009 kl. 9
President: Thorbjørn Jagland
Dokumenter:
Sak nr. 4 [13:03:23]
Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om klima for forskning
Votering i sak nr. 4
Presidenten: Under debatten er det satt fram 43 forslag. Det er
forslagene nr. 1–31, fra Åse Michaelsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
forslagene nr. 32–35, fra Åse Michaelsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
forslag nr. 36, fra Åse Michaelsen på vegne av Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre
forslagene nr. 37 og 38, fra Ine Marie Eriksen Søreide på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
forslag nr. 39, fra Åse Michaelsen på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 40 og 41, fra Dagrun Eriksen på vegne av Kristelig Folkeparti og Venstre
forslagene nr. 42 og 43, fra Odd Einar Dørum på vegne av Venstre
Under debatten er forslag nr. 25, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, omgjort til et oversendelsesforslag, og vil bli endret i tråd med dette. Forslaget lyder da i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å komme tilbake til Stortinget med sak om tillegg i aksjeloven for å styrke rettsvernet for gründere i oppstartsselskap.»
Presidenten foreslår at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.
Det voteres over forslagene nr. 42 og 43, fra Venstre.
Forslag nr. 42 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen øke Fondet for forskning og nyskaping til 100 mrd. kroner, som en gradvis opptrapping til en fondsbeholdning på 150 mrd. kroner i 2010.»
Forslag nr. 43 lyder:
Votering:Forslagene fra Venstre ble med 96 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.17.06)«Stortinget ber Regjeringen om å etablere en opptrappingsplan for investeringer i forskningsinfrastruktur, i tråd med anbefalingene fra Norges forskningsråd. Opptrappingsplanen skal finansieres med avkastning av fondskapitalen i Fondet for forskning og nyskaping, og forutsetter en økning i fondskapitalen til minst 150 mrd. kroner i 2010.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 40 og 41, fra Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslag nr. 40 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen slå fast at norsk forskningsinnsats skal økes til 3 prosent av BNP innen 2013.»
Forslag nr. 41 lyder:
Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 89 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.17.24)«Stortinget ber Regjeringen stadfeste 50/50-prinsippet for fordeling av tid mellom forskning og undervisning/veiledning for vitenskapelig ansatte, som en del av innsatsen for å styrke forskningsbasert undervisning.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 39, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.17.41)«Stortinget ber Regjeringen lage en opptrappingsplan slik at den offentlige forskningsandelen når 1,4 prosent av BNP innen 2015.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 37 og 38, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslag nr. 37 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en opptrappingsplan for det nasjonale stipendprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid. Planen skal ta sikte på å dekke hele spekteret av kunstneriske uttrykk og alle høyere utdanningsinstitusjoner som tilbyr kunstutdanning.»
Forslag nr. 38 lyder:
Votering:Forslagene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 77 mot 25 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.18.03)«Stortinget ber Regjeringen opprette et program for kunstnerisk utviklingsarbeid for å styrke universitetenes og høyskolenes strategiske arbeid innen dette feltet. Programmet etableres for fem år.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 36, fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 63 mot 39 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.18.24)«Stortinget ber Regjeringen komme med en strategiplan på hvordan Norges muligheter til å påvirke beslutninger vedrørende bruken av EU-midler innen FoU kan økes, med det målet å kanalisere midler til å nå Norges definerte nasjonale målsettinger.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 32 og 35, fra Fremskrittspartiet og Høyre.
Forslag nr. 32 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen lage en opptrappingsplan som bidrar til at den totale norske forskningsinnsatsen, inkludert både offentlige og private kilder, når 3 prosent av BNP innen 2015.»
Forslag nr. 35 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 66 mot 35 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.18.44)«Stortinget ber Regjeringen opprette et eget fond for vitenskapelig utstyr på 10 mrd. kroner. Avkastningen av fondskapitalen øremerkes investeringer i forskningsinfrastruktur.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 33 og 34, fra Fremskrittspartiet og Høyre.
Forslag nr. 33 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen trappe opp antall fullfinansierte stipendiatstillinger med minst 400 i året fram mot 2013. 30 prosent av disse stillingene skal være frie stipendiatstillinger som fordeles via Norges forskningsråd.»
Forslag nr. 34 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen trappe opp antall fullfinansierte post doc.-stillinger med minst 300 i året fram mot 2013. 50 prosent av disse skal være frie post doc.-stillinger som fordeles via Norges forskningsråd.»
Venstre har varslet at de ønsker å støtte forslagene.
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 59 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.19.10)Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–31, med unntak av forslag nr. 25, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til ulike insentivordninger for å øke den totale FoU-andelen, med fokus på samarbeid mellom akademia og det private næringsliv, for å bidra til internasjonalisering og innovasjon/nytenkning.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere om det bør innføres offentlige virkemidler som støtter opp om fase tre (store kliniske studier) i legemiddelforskning.»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå personopplysningsloven med tanke på forskning på barn og unge og vurdere om personopplysningsloven sikrer barns rettigheter i tilstrekkelig grad med hensyn til forskning og oppbevaring av personsensitive opplysninger.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige endringer i skatteloven, slik at forskningsinstitutter som mottar basisbevilgning fra staten, fritas for skatteplikt.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innlemme de forskningsinstituttene som er kvalifisert, men som i dag ikke er med i det nye basisfinansieringssystemet, i dette systemet.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen etablere en ordning administrert av Norges forskningsråd, der forskningsinstituttene kan søke om midler til forskerskoler for en periode på minst fem år. Når slike midler er tildelt, vil instituttene selv ha ansvar for å fordele stipendier til den enkelte doktorgradsstipendiat.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen snarest utrede etableringen av et styrings- og planleggingsdokument for forskningssektoren etter modell av Nasjonal transportplan.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget en opptrappingsplan for finansiering av norsk forskning, senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2010. Planen skal ta utgangspunkt i målene for norsk forskning som er fastsatt i St.meld. nr. 30 (2008–2009), og gjelde for budsjettårene 2010–2013. Det skal legges til grunn at den statlige forskningsinnsatsen skal utgjøre minst 1 prosent av BNP innen 2013.»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om forsøk med langsiktig budsjettering innenfor viktige forskningsområder.»
Forslag nr. 10 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping brukes til langsiktig strategisk og sektorovergripende forskning. Avkastningen skal ikke kunne brukes til å dekke regulære driftsutgifter som normalt dekkes gjennom ordinære budsjettbevilgninger.»
Forslag nr. 11 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge fram en opptrappingsplan for kapitalbasen i Fondet for forskning og nyskaping, slik at avkastningen kan brukes som et bidrag til å nå et mål om at forskningsinnsatsen fra offentlige kilder skal være minst 1 prosent av BNP innen 2013.»
Forslag nr. 12 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen snarest mulig legge fram for Stortinget en forpliktende opptrappingsplan for forskerrekruttering. Antall stillinger i opptrappingsplanen skal være i tråd med beregninger knyttet til at den statlige forskningsinnsatsen skal utgjøre minst 1 prosent av BNP innen 2013.»
Forslag nr. 13 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge fram en egen sak om rekrutteringsstrategi for vitenskapelige stillinger ved universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter.»
Forslag nr. 14 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en plan for hvordan man kan sikre at en større andel av doktorgradsstudentene gjennomfører et lengre forskningsopphold ved en utenlandsk institusjon i løpet av sine doktorgradsstudier.»
Forslag nr. 15 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en forpliktende og forutsigbar rekrutteringsstrategi for universiteter og høyskoler. Strategien må sikre tilstrekkelig relevant forskningskompetanse til å møte prioriteringene i forskningsmeldingene «Klima for forskning» og «Vilje til forskning», samt sikre en smidig håndtering av det forestående generasjonsskiftet ved universiteter og høyskoler. Strategien må legge særlig vekt på økt bruk av post doc.-stillinger for å sikre en god overgang mellom avlagt doktorgrad og fast ansettelse.»
Forslag nr. 16 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle universiteter og høyskoler har en karriereveiledningstjeneste.»
Forslag nr. 17 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innføre en prøveordning med innstegsstillinger i perioden 2009–2012.»
Forslag nr. 18 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2010 fremlegge en beregning av kostnadene ved fullfinansiering av stipendiatstillinger som er tildelt før 2009, samt fremlegge en plan for inndekning av dette etterslepet.»
Forslag nr. 19 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en kostnadsberegning av etterslepet på utstyr og en plan for hvordan man vil få utstyrsinvesteringene opp på et tilfredsstillende nivå.»
Forslag nr. 20 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremlegge forpliktende planer for hvordan internasjonaliseringsarbeidet kan styrkes for forsknings- og utdanningsinstitusjoner i hele landet, samt hvordan bedrifters evner til å kvalifisere seg bedre i forhold til internasjonale aktiviteter (EU-programmer) kan styrkes.»
Forslag nr. 21 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide insentiver som muliggjør økning av antall teknologioverføringsavtaler, samt en plan for hvordan klyngetenkning og nettverksbygging kan utløse ekstra midler til FoU.»
Forslag nr. 22 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen analysere sammenhengene mellom samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk lønnsomhet av forskning og foreslå tiltak som kan bidra til at næringslivets forskningsinnsats øker.»
Forslag nr. 23 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere å la bedriftene utgiftsføre forskningsinnsats i stedet for å aktivere kostnadene, og om det er mulig eller hensiktsmessig med tiltak spesielt rettet mot oppstartsbedrifter og gründere.»
Forslag nr. 24 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå ordningene for tildeling av forskningsmidler, med tanke på å fjerne byråkratiske hindringer og øke fleksibiliteten i søknadsprosessene. Det er også viktig å øke forutsigbarheten i blant annet SkatteFUNN-ordningen.»
Forslag nr. 26 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen øke grensen for egenutført FoU i bedrift fra 5,5 mill. kroner til 8 mill. kroner.»
Forslag nr. 27 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen snarest mulig legge fram for Stortinget en forpliktende opptrappingsplan for basisbevilgninger til universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter i tråd med sektorens behov.»
Forslag nr. 28 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for skattemessig likebehandling ved opprettelse av gaveprofessorater ved institusjoner innenfor høyere utdanning, under forutsetning av at vedkommende institusjon er akkreditert av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).»
Forslag nr. 29 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen senke den nedre beløpsgrensen for private gaver til forskning som utløser offentlig gaveforsterkning, og heve den totale beløpsrammen som avsettes til dette.»
Forslag nr. 30 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utrede en ordning for utdannings- og kunnskapsstøtte etter modell av ordningen for gaveforsterkning, der bedrifters finansiering av professorater eller stipendiater utløser støtte fra samfunnet på 25 pst. av støttebeløpet.»
Forslag nr. 31 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 53 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.19.37)Komiteen hadde innstilt:«Stortinget ber Regjeringen inngå nasjonale avtaler om abonnement på sentrale fagtidsskrifter. Ved inngåelse av slike avtaler skal det vurderes om disse også skal omfatte enkelte av de land som er hovedmottakere av norsk bistand.»
I
Stortinget ber Regjeringen på egnet måte komme tilbake til Stortinget om hvordan man i størst mulig grad kan sikre studentaktiv forskning.
II
Stortinget ber Regjeringen gjennomgå forskningsetiske regler for master- og doktorgradsprogrammer når det gjelder forskning på barn og unge innenfor skjæringspunktet helse- og sosialforskning, og komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte.
III
St.meld. nr. 30 (2008–2009) – Klima for forskning – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.