Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. juni 2009 kl. 9

Dato:
President: Thorbjørn Jagland

Dokumenter: 

Sak nr. 1 [09:02:02]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om kommuneproposisjonen 2010

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 22 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–4, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 5, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 6, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre

  • forslagene nr. 7, 8 og 13, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 9–11, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 12, fra Bent Høie på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 14–20, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 21, fra Bent Høie på vegne av Høyre og Venstre

  • forslag nr. 22, fra Vera Lysklætt på vegne av Venstre

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 13 ved en feil har blitt plassert under forslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre i innstillingen.

Per-Willy Amundsen har bedt om ordet.

Per-Willy Amundsen (FrP) [16:09:25]: Fremskrittspartiet trekker forslag nr. 15, fordi det, slik det fremstår i innstillingen, inneholder en referansefeil.

Presidenten: Det er registrert.

Det voteres over forslag nr. 22, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen nedsette et utvalg for å gjennomgå dagens grunnrentebeskatning (naturressursskatt) i forbindelse med komplementeringen av nytt inntektssystem i 2011.»

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 95 mot 7 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.09.56)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 21, fra Høyre og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2010 legge fram forslag om å øke den symmetriske inntekstutjevningen til 55 pst.»

Votering:Forslaget fra Høyre og Venstre ble med 84 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.10.11)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 14 og 16–20, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag for å gjennomføre en gradvis reduksjon av innslagspunktet for ressurskrevende tjenester ned mot 400 000 kroner.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle dagens rammefinansieringssystem og erstatte dette med et nytt system for direkte statlig stykkprisfinansiering av grunnleggende velferdstjenester som helse, omsorg, grunnskole, videregående utdanning samt sosiale tjenester.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for å avvikle kommunal eiendomsskatt.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å fremme forslag til lov som gir de pleietrengende lovfestet rett til få dekket grunnleggende behov – uavhengig av hvor i landet de bor – innen 1. januar 2010.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at det, med hjemmel i ny lov, utarbeides en ny kvalitetsforskrift hvor grunnleggende behov blir klart og tydelig definert.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2010, fremme forslag om å øke tilskuddet og rammen til bygging av nye sykehjemsplasser, slik at det blir mulig å bygge minst 2 500 sykehjemsplasser i 2010.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.10.34)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 12, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre nødvendig lokal sammenheng mellom finansieringsgrunnlaget, næringsutviklingen og tjenesteproduksjonen i kommunesektoren. I statsbudsjettet for 2010 må derfor skatteinntektene som andel av samlede inntekter ligge på om lag 50 pst., og Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til kommunalt skattøre som ivaretar denne målsettingen.»

Votering:Forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 77 mot 25 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.10.54)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 9–11, fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget godkjenner ikke overføring av øvrige riksveier og riksveiferjer til fylkeskommunene og til Oslo kommune. Stortinget ber Regjeringen gjennomføre nødvendige tiltak for å reversere gjennomførte tiltak og stoppe planlagte tiltak knyttet til forvaltningsreformen innenfor samferdselssektoren.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette en informasjonskampanje overfor kommunene som forteller om mulighetene knyttet til utfordringsrett.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med tilskuddsordning for bygging av omsorgsboliger, legge til rette for nødvendig teknologisk infrastruktur til å kunne ta i bruk teknologiske løsninger i fremtiden.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 65 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.11.13)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 7, 8 og 13, fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i samarbeid med KS utarbeide et forslag til en flerårig plan for kommuneøkonomien, der økonomi og tjenestetilbudet til innbyggerne blir mer forutsigbart.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2010 foreslå justering av småkommunetilskuddet til også å gjelde kommuner over 3 200 innbyggere som ikke har fast vegforbindelse til nabokommuner.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen se på situasjonen til kommuner uten fastlandsforbindelse når nye kostnadsnøkler for utgiftsutjevning blir lagt frem for 2011. Dagens inntektssystem fanger ikke opp at en hel kommune ikke er landfast, mens det at deler av en kommune ikke er landfast blir ivaretatt gjennom de 3 reiseavstandskriteriene.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 65 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.11.37)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 6, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2010 legge fram forslag om å gjeninnføre ordningen med kommunal selskapsskatt og legge til grunn et selskapsskattøre på 4,25 pst.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 59 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.11.58)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn oppdaterte befolkningstall for beregningen av innbyggertilskudd og utgiftsutjevning for fylkeskommunene.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 59 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.12.17)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–4, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som innebærer likebehandling av kommunene i tiltakssonen.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i arbeidet med utgiftsutjevningen utrede og etablere en faktor som ivaretar vekstkommunenes spesielle situasjon.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen uten opphold foreslå de nødvendige lovendringene som skal til for å innføre en rett til brukerstyrt personlig assistanse for mennesker med omfattende bistandsbehov.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en gjennomgang av dagens lovverk og oppgaver for tjenester rettet mot barn og unge med behov for pedagogisk-psykologiske tjenester, psykiatri og barnevern, og peke på aktuelle lovendringer og forslag til tiltak for en mer sammenhengende behandlingskjede for denne målgruppen.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 53 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.12.40)Komiteen hadde innstilt:

Stortinget gir Kommunal- og regionaldepartementet fullmakt til å fordele etter skjønn 2 091 mill. kroner for 2010. Beløpet foreslås bevilget over kap. 571 Rammetilskudd til kommunene og kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommunene.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.