Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 27. april 2009 kl. 12

Dato:
President: Eirin Faldet

Sak nr. 2 [12:59:43]

Interpellasjon fra representanten Sonja Irene Sjøli til helse- og omsorgsministeren:
«På bakgrunn av anbefalinger fra to nasjonale konsensuskonferanser gis det i dag et offentlig tilbud om ultralydundersøkelse av gravide i uke 17–19. Representanter for Arbeiderpartiet har tatt til orde for å innføre et offentlig finansiert tilbud om ultralydundersøkelse før 12. uke. Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten fikk i 2006 i oppdrag å vurdere effekt og diagnostisk verdi av ultralydundersøkelser i første og tredje trimester. I rapporten fra juni 2008 heter det i konklusjonen: «På bakgrunn av forskningslitteraturen finner vi ingen tilleggseffekt av å innføre rutinemessig ultralydundersøkelser i første eller tredje trimester.» Det vises til at undersøkelse i første trimester er effektiv for å avdekke risiko for kromosomfeil, f.eks. Downs.
Hvordan vurderer statsråden forslaget om et offentlig tilbud om ultralydundersøkelse i første trimester, ut fra helseeffekt for mor og barn og prioriteringshensyn?»

Talere