Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 2009 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 4
Bent Høie (H) [11:31:22]: «I NRK uttalte regjeringspartiet Sosialistisk Venstreparti at de ønsket en politisk løsning for de såkalte MUF-erne, de med midlertidig arbeidstillatelse uten rett til familiegjenforening, slik at de får bli i Norge på tross av UNEs – Utlendingsnemndas – avgjørelser.
Betyr dette at Regjeringen vurderer en slik politisk løsning, eller står den fast på at sakene skal behandles etter det samme regelverket som andre, slik Regjeringen bestemte i 2006?»
Statsråd Dag Terje Andersen [11:31:51]: Det er slik at MUF-saken er en veldig spesiell sak i norsk innvandringshistorie. Det er en sak som har involvert opptil flere regjeringer – både de som nå er i opposisjon, og de som er i posisjon.
I løpet av den lange tiden som har gått siden MUF-erne kom til Norge, har det vært en periode der muligheten for å returnere har vært permittert. Det har vært gitt mulighet til å søke om å bli i Norge fordi en har jobb, og nå er det altså noen saker til behandling på bakgrunn av de sakene som ble behandlet av UDI i forkant av den kjente UDI-saken. For min del er det veldig viktig å tilnærme meg disse spørsmålene med den erkjennelsen at vi står oppe i en veldig komplisert sak. For meg er det også viktig å ikke ha politisk prestisje i denne saken.
På den bakgrunnen vil jeg si at det finnes noen av de såkalte MUF-erne – altså ikke alle, det er feil å omtale MUF-erne som en gruppe – som på et tidspunkt, både i 2005 og i 2006, kunne få en forventning om at de skulle få oppholdstillatelse i Norge. Jeg for min del er innstilt på at vi kan vurdere de MUF-erne som enten fikk tillatelse i forbindelse med statsråd Solbergs forskrift i 2005, og senere mistet den fordi de mistet jobben, eller de som ble gitt opphold på humanitært grunnlag av UDI, men senere har mistet den, eller de personer som ikke fikk sin sak behandlet, og fremdeles lå ubehandlet da UDI behandlet sakene i 2006. Jeg synes det ville være rimelig om en i den type saker – der en har gitt forventninger til MUF-ere – legger større vekt på det faktum at oppholdstiden nå har vært veldig lang.
Jeg tror vi alle ville være tjent med at vi en gang for alle får satt punktum for MUF-saken, og at vi også tar inn over oss at for noen av dem som har blitt forespeilet muligheten for opphold i Norge, er de ti årene som er gått siden de kom, en ekstremt lang periode.
Bent Høie (H) [11:34:23]: Dette var et særdeles uklart svar, så jeg er nødt til å presisere spørsmålet ytterligere.
I UNEs behandling av disse enkeltsakene er det lagt til grunn i vurderingen at de hadde en eventuell forventning om å få opphold. I tillegg er den tiden de har oppholdt seg i Norge fram til avgjørelsen i UNE, tillagt vekt. Så har det kommet en avgjørelse fra UNE om at på tross av dette får de ikke opphold i Norge.
Betyr svaret fra statsråden at Regjeringen arbeider med, eller har tanker om, å finne nye løsninger for å gi dem som nå har fått avslag fra UNE, opphold?
Statsråd Dag Terje Andersen [11:35:21]: Jeg tror ikke svaret var uklart, men jeg tror kanskje det var overraskende at en politisk nyhet blir presentert på den måten i spørretimen.
Det jeg sier, betyr at Regjeringen går inn for at det skal legges større vekt på botid enn det som hittil har vært tilfellet, og som representanten Høie helt klart beskrev. Det betyr ikke at alle skal få lov til å bli, for det er noen forutsetninger som har ligget der hele tiden.
Det er at identiteten skal være avklart.
Det er at en ikke skal ha begått kriminelle handlinger som gir grunnlag for utvisning.
Min holdning til det spørsmålet er at de selvfølgelig heller ikke i framtiden vil få oppholdstillatelse, men det er altså noen i den gruppen vi snakker om – kanskje ca. 300 mennesker – som har kommet i den tro at de kunne få oppholdstillatelse i Norge, og som senere har mistet den muligheten. For den gruppen synes jeg nå tiden er inne til å få satt strek, få avsluttet saken og komme videre.
Bent Høie (H) [11:36:30]: Det betyr i realiteten at Regjeringen har endret standpunkt siden denne saken ble håndtert av den forrige ministeren som hadde ansvaret for dette spørsmålet, Bjarne Håkon Hanssen, som helt klart gav uttrykk for at disse sakene skulle behandles på ordinær måte etter det regelverket som andre saker ble behandlet etter.
Mitt spørsmål til statsråden er: Etter hvilket regelverk, og på hvilken måte, vil disse sakene som nå er ferdigbehandlet i UNE, bli behandlet eventuelt på nytt, slik det nå kommer signaler fra statsråden om?
Statsråd Dag Terje Andersen [11:36:59]: Det er en sak som jeg har overtatt ikke bare fra den statsråden som representanten Høie nevnte. Det startet faktisk med statsråd Dørum, og så har statsråd Solberg og statsråd Brustad også behandlet samme sak. Nettopp det er forhistorien til at vi ønsker å få satt en sluttstrek for denne saken. Vi sier at det kan legges større vekt på at noen mennesker faktisk har vært her i veldig mange år, ualminnelig mange år, og på noe tidspunkt vært forespeilet at de kanskje skulle få bli. Det er en spesiell situasjon. De må altså ikke ha begått kriminell aktivitet eller ha uavklart identitet for eventuelt å kunne få en slik oppholdstillatelse på grunnlag av lang tid. Vi kommer nå til å starte arbeidet med forskriften som tar sikte på å få avklart forholdet til de MUF-erne som på noe tidspunkt har blitt forespeilet muligheten for å bli i Norge, og på den måten sette punktum for MUF-saken.