Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 13. mars 2009 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen

Dokumenter: 

Sak nr. 2 [10:23:02]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Kari Lise Holmberg, Elisabeth Aspaker, Inge Lønning, Trond Helleland, Olemic Thommessen og André Oktay Dahl om å styrke personvernet og sikre en forsvarlig forvaltning av personsensitiv informasjon

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt frem elleve forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–6, fra Åge Starheim på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 7 og 8, fra Åge Starheim på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 9, fra Åge Starheim på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre

  • forslag nr. 10, fra Bent Høie på vegne av Høyre

  • forslag nr. 11, fra Vera Lysklætt på vegne av Venstre

Det voteres over forslag nr. 11, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre et forbud mot bruk av opplysninger i pasientjournaler til kommersielle aktører som f.eks. forsikringsselskaper.»

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 91 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 11.14.21)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 10, fra Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at det etableres personvernombud i/ved de store institusjonene og etatene justissektoren og helsesektoren.»

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 82 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 11.14.39)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette tiltak for å skolere barnehageeier og barnehageansatte i personvernloven, samt innføre bestemmelse om at innhenting og lagring, samt overførsel av personopplysninger mellom barnehage og skole, kun skal skje etter informert samtykke fra foreldre/foresatte.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 55 stemmer mot og 41 stemmer for forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre.

(Voteringsutskrift kl. 11.14.56)

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) (fra salen): Jeg stemte feil. Jeg skulle ha stemt imot.

Presidenten: Da endres stemmetallene. Forslaget er dermed med 56 mot 40 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 7 og 8, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at informasjon om inntekt og skatt gjøres offentlig tilgjengelig ved forespørsel, der forespørrerens navn blir registrert og personen det innhentes opplysninger om, får varsel (etter dagens modell for innhenting av kredittopplysninger).»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at de store offentlige registrene og opplysningsbankene, slik som i helsevesenet, etablerer logg for hvem som innhenter informasjon, og at den enkelte får rett til innsyn i loggen knyttet til sin person.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 55 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 11.15.39)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–6, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å stille i bero forslaget om Kredittilsynets mulighet til å innhente trafikkdata.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen begrense Navs mulighet til å innhente komplette pasientjournaler, og legger til grunn at den berørte pasient gis kjennskap til at journalen er utlevert.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, i forskriften til den nye offentlighetsloven, etablere klare regler for hva som kan publiseres på Internett, hvordan det publiseres og kontrollrutiner for å forhindre menneskelige feil og systemsvikt, samt sørge for vern mot eksponering via søkemotorer.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om fjerning av Skattedirektoratets hjemmel i ligningsloven til å kreve innsyn i opplysninger knyttet til konkrete kjøretøy benyttet i næringsvirksomhet ved elektronisk bompassering.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer for å sikre personvernet i forbindelse med innhenting og bruk av personopplysninger i skolen. Retningslinjene må sikre at personopplysninger blir behandlet, oppbevart og slettet på forsvarlig vis.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2009 legge fram en opptrappingsplan for Datatilsynets ressurssituasjon for å møte de økte oppgavene.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 50 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 11.16.05)Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:111 (2007–2008) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Kari Lise Holmberg, Elisabeth Aspaker, Inge Lønning, Trond Helleland, Olemic Thommessen og André Oktay Dahl om å styrke personvernet og sikre en forsvarlig forvaltning av personsensitiv informasjon – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.