Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. november 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Elisabeth Røbekk Nørve til forskings- og høgare utdaningsministeren, vil bli svara på av finansministeren på vegner av forskings- og høgare utdaningsministeren.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [11:37:34]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsråden:

«Høgskolen i Ålesund måtte avvikle videreutdanning innen kreftsjukepleie, grunnet manglende statlig støtte. Undertegnede sendte 19. juni spørsmål til statsråd Tora Aasland om saken, som gav følgende svar: Kunnskapsdepartementet har fordelt de midler som er tilgjengelige til høyere utdanning på årets budsjett. Eventuelle endringer må tas opp i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2009.

Hva er grunnen til at statsråden heller ikke i årets budsjett har prioritert kreftsjukepleien ved Høgskolen i Ålesund?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:38:28]: Videreutdanningen i kreftomsorg er en av de tidligere bedriftsinterne videreutdanningene innenfor helsefag. Disse videreutdanningene ble finansiert som oppdragsundervisning, dels av helseforetakene, dels av kommuner og dels ved studieavgift.

Fra og med 2007 ble de videreutdanningene som hadde vært finansiert av helseforetakene, lagt inn i rammene for høyere utdanningsinstitusjoner. Totalt ble 65 mill. kr for formålet overført fra Helse- og omsorgsdepartementet til budsjettrammen til Kunnskapsdepartementet.

Videreutdanninger med annen finansiering, som f.eks. videreutdanningen i kreftomsorg ved Høgskolen i Ålesund, ble ikke omfattet av denne overføringen, og derfor heller ikke lagt inn i rammene til universiteter og høyskoler. Overføringen av midler til videreutdanning i helsefag fra Helse- og omsorgsdepartementet til Kunnskapsdepartementet fra budsjettåret 2007 var en ren teknisk overføring, og det ble ikke foretatt noen endringer av hvilke utdanninger som skulle finansieres over statsbudsjettet i forbindelse med denne overføringen. Dette gjorde statsråd Aasland rede for i sitt svar av 25. juni i år på skriftlig spørsmål fra representanten Røbekk Nørve.

For 2009 har Regjeringen i budsjettforslaget for høyere utdanning prioritert en generell styrking av sektoren, ved bl.a. en økning i basisbevilgningen til universiteter og høyskoler. Hvis dette forslaget blir vedtatt, vil Høgskolen i Ålesund få sin andel av denne satsingen.

Det er i budsjettet for 2009 foreslått opprettet et fåtall nye studieplasser beregnet på allmenn- og førskoleutdanningene, men det er ikke foreslått endringer på andre fagområder.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [11:40:22]: Jeg takker for svaret.

Høgskolen i Ålesund startet tilbud i videreutdanning innen kreftsykepleie i året 2004. Utdanningen, som var den eneste i sitt slag mellom Trondheim og Stavanger, ble avviklet våren 2008, fordi Høgskolen i Ålesund ikke fikk statlig støtte til drift på lik linje med andre høyskoler i landet. Det betyr at den enkelte student måtte betale en studieavgift på 85 000 kr, noe som gjorde det svært vanskelig for høyskolen å konkurrere om å få studenter.

Mener virkelig statsråden det er rettferdig at sykepleiere som har sin arbeidsdag ved kreftavdelingen i Ålesund, skal måtte dra til Trondheim eller Stavanger for å tilegne seg spesialistutdanning innen kreftomsorgen, når det for små penger å regne fra statens side, kan gis en tilsvarende god utdanning i nærområdet til kreftavdelingen ved sykehuset i Ålesund?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:41:20]: Jeg beklager at jeg ikke er inne i alle disse detaljene. Jeg kan selvfølgelig gjerne formidle videre til statsråd Aasland de oppfølgingsspørsmålene som representanten Røbekk Nørve har. Men slik jeg forstår situasjonen, er dette studieplasser som tidligere er finansiert utenfor høyskole- og universitetsutdanningene, og i forbindelse med at man innlemmet andre utdanninger i høyskole- og universitetssystemet, tok man ikke høyde for dette. Derfor er det historien bak, altså bakgrunnen for opprettelsen av dette, og bakgrunnen for finansieringen, som nå skaper den utfordringen for Høgskolen i Ålesund.

Jeg tar med meg de tilleggsspørsmålene som representanten Røbekk Nørve nå stiller, og skal ta dem opp med statsråd Aasland.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [11:42:13]: Det er beklagelig at vi har fått disse utfordringene. Høyre har lagt inn 1 mill. kr til oppretting av nye kreftstudier fra høsten 2009, fordi vi mener at den nye kreftavdelingen vil kreve å få tilført fortløpende god kompetanse for å kunne tilby pasienter i vår region like god behandling som i resten av landet.

Vi vet at studieflukt svært ofte også betyr kompetanseflukt. Mener statsråden at befolkningen i Møre og Romsdal ikke fortjener like god tilgang på kompetanse som det befolkningen og pasienter i resten av landet har?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:42:56]: Befolkningen i Møre og Romsdal fortjener det beste, på linje med alle i Norge – i alle fylker og i alle kommuner, tror jeg vi kan legge til også.

Det er i stor grad helseforetakenes ønsker om hva slags utdanningskapasitet man skal ha innenfor ulike sektorer, f.eks. denne, som er styrende for hvordan dette tilbudet finansieres.

Jeg skal ta med meg de spørsmålene som representanten Røbekk Nørve har, fordi dette dreier seg jo i veldig stor grad om hvordan man styrer kompetanse og kapasitet opp mot helsevesenet.

Presidenten: Då går vi tilbake til spørsmål 3.

: