Stortinget - Møte onsdag den 26. november 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 12
Bjørg Tørresdal (KrF) [12:42:43]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren:
«18. november deltok jeg på en høring i regi av «Grenseland» om forholdene på Lier ventemottak. Beboerne fortalte om hverdagen sin. Det framkom svært alvorlige anklager mot ledelsen og ansatte. Det ble satt fram påstander om rasistiske ytringer, psykisk terrorisering og mobbing fra enkelte ansatte, forhold som kan være i strid med bl.a. diskrimineringslovgivningen.
Deler statsråden min oppfatning om at dette er opplysninger som viser behovet for å foreta en grundig evaluering eller gransking av forholdene ved Lier ventemottak?»
Statsråd Dag Terje Andersen [12:43:24]: Lier ventemottak ble etablert 27. mars 2006 med 100 plasser. Ventemottaket var det første i sitt slag, og ordningen ble derfor evaluert av Utlendingsdirektoratet, etter ca. et års drift. Evalueringen konkluderte med at ordningen burde opprettholdes, med noen justeringer; bl.a. har det i etterkant av evalueringen blitt innført en ordning med utbetaling av lommepenger til beboerne.
Verken jeg eller UDI er kjent med anklagene mot driftsoperatøren og deres ansatte ved Lier ventemottak. UDI opplyser at man følger mottaket tett og er godt orientert om driften. Som ved alle andre mottak gjennomfører UDI årlige tilsyn ved ventemottaket i Lier. Årets tilsyn avdekket ikke forhold som på noen måte bekrefter påstandene representanten Tørresdal gjengir i spørsmålet sitt. Helsekontoret lokalisert på mottaket er heller ikke gjort oppmerksom på slike forhold.
For øvrig har også Sivilombudsmannen besøkt mottaket og hatt samtaler med beboere og ansatte. UDI avventer tilbakemelding fra Sivilombudsmannen.
Det er ingen tvil om at mottakspersonalet ved ventemottak har en særlig krevende og utfordrende hverdag. UDI oppfatter de ansatte ved Lier ventemottak som profesjonelle og dyktige, og framhever at lederen ved mottaket bl.a. var pådriver for å få gjennomført forslaget om økonomisk støtte til personer i ventemottak. Videre har ledelsen ved mottaket arbeidet for å starte et kvalifiseringsprogram som gir beboere ved ventemottaket tilbud om opplæring. Som en følge av initiativet har UDI gitt økonomisk støtte til et prøveprosjekt som gir personer som samarbeider om frivillig retur, et tilbud om yrkesrettet opplæring hos en samarbeidspartner eller bedrift før de returnerer. Målet er at enda flere velger å returnere frivillig til sitt hjemland.
Jeg deler ikke oppfatningen til representanten Tørresdal om at påstandene som kom fram i en nylig avholdt paneldebatt om forholdene ved Lier ventemottak, tilsier en ny evaluering eller gransking av forholdene ved ventemottaket i Lier. Det er imidlertid viktig at UDI følger opp alle mottak tett, også ventemottaket.
Beboerne i mottak har utvilsomt en vanskelig livssituasjon. Det vil naturlig nok prege dem og er nok en del av forklaringen på den misnøye og frustrasjon som beboerne kan oppleve. Alle beboerne på mottaket har etter en grundig vurdering fått endelig avslag på søknaden om asyl og har derfor ikke lovlig opphold i Norge. De har tvert imot plikt til å forlate Norge og medvirke til sin egen retur. Mange ønsker likevel å bli i Norge, og for disse er ventemottaket det tilbudet de får.
La meg til slutt få understreke at det ofte skapes en oppfatning av at den vanskelige livssituasjonen gjør alle beboere i ventemottak til krevende beboere. Slik er det ikke. De aller fleste oppfører seg bra mens de bor i ventemottak. Det er likevel slik at en del takler den livssituasjonen de er i, dårlig, og det fører til utfordringer for mottaket og for den enkelte beboer.
Bjørg Tørresdal (KrF) [12:46:36]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg registrerer at han sier nei til en gransking eller en undersøkelse av de spesielle påstandene, men jeg er glad for at han allikevel sier at det skal være et tilsyn, og at Sivilombudsmannen skal komme med uttalelser som en skal følge nøye. Det synes jeg beroliger. Samtidig må jeg si at jeg håper statsråden tar med seg at det er viktig å følge ekstra nøye med på det kanskje mest krevende av våre asylmottak, nemlig ventemottaket, som huser dem som har fått endelig avslag.
Under min deltakelse på høringen var det ingen av beboerne som klaget på dårlig oppførsel, men de sa f.eks. at de ansatte hver dag sa slike ting som at hvis du ikke liker maten, kan du bare reise hjem – og verre ytringer enn det. Mitt oppfølgingsspørsmål blir: Er det på den måten en skal motivere til retur, eller ser statsråden mer konstruktive tilnærminger for å gjøre folk i stand til å returnere til hjemlandet sitt?
Statsråd Dag Terje Andersen [12:47:33]: Nei, det er ikke på den måten det skal oppmuntres til retur – men jeg anser det heller ikke som sannsynlig at det er den vanlige måten å oppmuntre til retur på. Derfor er jeg veldig opptatt av at UDI er like tett i sin oppfølging av Lier ventemottak som av andre mottak, og ser fram til den gjennomgangen som Sivilombudsmannen har hatt.
Jeg tror det er viktig å ha for seg at det er en spesiell situasjon å sitte på ventemottak, fordi søknaden da er avslått, og at det i den sammenheng både kan føles og påstås at forholdene ikke er trivelige, gitt den spesielle situasjonen som en er i, uten at det nødvendigvis er en bevisst eller uaktsom dårlig oppførsel fra dem som jobber ved mottaket. Allikevel er det viktig å følge opp at den måten som mottaket drives på, er profesjonell, og det har vi rutiner for.
Bjørg Tørresdal (KrF) [12:48:39]: Vi er enige om at på utreisesenteret eller på ventemottaket skal det handle om å tilrettelegge for retur. Men er det ikke da nødvendig å ha fagpersonell som hjelper, som motiverer – som har som sin oppgave ikke bare å skaffe kost og losji i en ventesituasjon, men å gi profesjonell hjelp, motivere, skolere og ikke minst ha telefonkontakt med og kunnskaper om hjemlandet, slik at de virkelig kan få hjelp til den prosessen de sitter der og venter på?
I tillegg: Når en ikke lykkes med å returnere noen – det sitter beboere som er blitt forsøkt returnert, men som har kommet tilbake igjen fordi landet ikke ville ha dem – er det ikke lurt å vurdere en tidsbegrensning med hensyn til hvor lenge en kan sitte på ventemottak? Det var to spørsmål.
Statsråd Dag Terje Andersen [12:49:24]: For det første har jeg selv besøkt Lier ventemottak og vet at det der er folk med spesiell kompetanse på den psykologisk vanskelige og krevende situasjonen det er å vite at svaret er at du skal hjem – spørsmålet er når. Mitt inntrykk fra besøket på mottaket var nettopp at det er stor grad av spesielt god kompetanse på dette der ute.
Så er jeg litt usikker på det andre spørsmålet fra representanten. Men hvis det er slik at hun spør om at det at en holder ut og lar være å reise hjem, skal gi belønning eller premiering i form av bedre rammevilkår, er jeg ikke tilhenger av det. Jeg er generelt opptatt av at de vedtak som er fattet – også når det gjelder avslag, at en da skal returneres – også håndheves, og at en eventuell utholdenhet i å trenere sin egen hjemreise ikke på noen måte skal premieres i systemet.