Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Torbjørn Andersen (FrP) [11:43:40]: Jeg har følgende spørsmål til kommunal‑ og regionalministeren:

«Norgeshistoriens største skogbrann i moderne tid startet i Froland kommune mandag 9. juni. Det ble allerede da bedt om helikopterassistanse, men svaret var nei. Brannen var ikke prioritert, het det. Brannen kom deretter helt ut av kontroll. Nær 27 000 mål ble flammenes rov i storbrannen, som raste helt frem til fredag 13. juni. Først da, men så altfor sent, grep man inn med nok helikoptre. Froland kommune ber nå staten bidra med 10 mill. kr til et fond for gjenreising etter skadene i storbrannen.

Hva vil staten bidra med?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:44:45]: Eg var i Myklandsområdet den 29. august i år og fekk òg vera med i helikopter over området. Eg kjende brannlukta. Eg møtte folk som hadde stått på dag og natt. Eg er imponert over den store innsatsen frå lokalbefolkninga. Det er ikkje vanskeleg å skjøna uroa deira for framtida.

I eit møte med Froland kommune vart eg orientert om situasjonen i kommunen og kva planar som no ligg føre. Dei ynskjer seg m.a. eit gjenreisingsfond på 10 mill. kr frå staten.

Eg er einig i at situasjonen for Froland er vanskeleg, og at det kan vera nødvendig med statleg hjelp. Eg har difor vore i kontakt med landbruksministeren og miljøvernministeren. Regjeringa har enno ikkje konkludert om og i tilfelle korleis vi kan hjelpa kommunen i best mogleg grad.

Spørjaren synest å meina at innsats frå skogbrannhelikopteret tidlegare ville ha avgrensa omfanget av brannen. Lat meg understreka at brannen vart av leiinga på staden rekna for å vera under kontroll dag éin, og innsatsmannskapet vart dimittert. Justisdepartementet opplyser at det var manglande ettersløkkingsarbeid i kombinasjon med generelt høg skogbrannfare og kraftig vind som var årsaka til at brannen fekk høve til å blussa opp igjen, etter at han var vurdert til å vera under kontroll. Då brannen på dag to vart meld ute av kontroll, vart begge tilgjengelege skogbrannhelikopter sende til Froland. Deretter vart det henta inn ytterlegare helikopterressursar, og ekstra mannskap vart stilt til disposisjon.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:46:37]: Jeg takker for svaret. Jeg kunne selvsagt ha ønsket at det hadde vært klarere. Jeg må si at det var et diffust svar. Jeg er nok litt skuffet over at statsråden ikke kunne være mer konkret.

Jeg vil også minne statsråden om at arbeidsgruppen som var nedsatt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, for et par dager siden offentliggjorde rapporten om skogbrannen i Mykland. Denne rapporten var svært kritisk til brannhåndteringen i Mykland. Rapporten viser også at en større innsats, slik det faktisk ble bedt om fra kommunenes side, ville ha avgrenset skadeomfanget betydelig. Men det skjedde altså ikke, selv om ordføreren i Froland bad om akkurat det. Dermed vil jeg påstå at det er klinkende klart at det sviktet fra sentrale myndigheters side i denne saken, noe som gjør at kommunen for så vidt havner i en klemme.

La meg spørre statsråden: Mener ikke statsråden at det er et statlig ansvar å bidra i denne saken? Jeg mener at det var sentrale myndigheter som faktisk sviktet mest innledningsvis, noe som gjorde at skadeomfanget ble såpass stort.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:47:45]: Eg kjenner ikkje denne rapporten. Eg skal setja meg inn i han.

Lat meg understreka at den kontakten som var mellom ordføraren og sentrale styresmakter på dette tidspunktet, var med andre statsrådar. Rapporten ligg under justisministeren, så eg kan ikkje svara for dette no, men eg tok med nokre avsnitt etter påstandar frå spørjaren.

Så vil eg på nytt understreka at eg ser at det kan vera behov for statleg hjelp. Eg hadde faktisk òg håpt at eg no skulle kunna vera meir konkret enn eg er, men eg synest spørjaren skulle vera roa av at eg arbeider med saka.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:48:53]: Jeg er iallfall glad for at statsråden ikke har konkludert, verken i den ene eller andre retning.

Ordføreren i Froland, Sigmund Pedersen, som statsråden kjenner fra eget parti, Senterpartiet, har hatt en god kommunikasjon med statsråden. Statsråden vet hva dette dreier seg om. Da kan man jo spørre: Hvorfor har det tatt så lang tid? Det er klart at alle momenter i denne saken burde vært kjent for statsråden gjennom de kanaler hun har til kommunen som dette angår.

Løftene statsråden gav da hun besøkte brannområdet i sommer, var den gangen veldig positive. Nå er de, slik jeg oppfatter det, ikke lenger så positive. Man kan jo spørre: Hva har skjedd siden i sommer? Innser ikke statsråden at hun setter ordfører Sigmund Pedersen fra eget parti, i en svært så vanskelig situasjon i denne saken, etter de løftene statsråden egentlig så tydelig gav i sommer om å gi Froland kommune bistand i denne vanskelige saken?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:49:57]: Det var sterkt å vera i Froland. Det var òg veldig nyttig, ikkje minst fordi eg møtte folk på staden som både hadde vore og var engasjerte i å få rydda opp i situasjonen og i å setja søkjelyset på framtida.

Så hadde Froland kommune naturleg nok, i lag med fylkesmannen, som er Regjeringas representant i Aust‑Agder, fylkeskommunen og andre, sjølv behov for å bruka noka tid, ikkje minst med omsyn til kven som skulle dekkja dei utgiftene som allereie var komne på, f.eks. til eit interkommunalt brannvern. Der trur eg ordførar Pedersen er godt fornøgd med departementets og fylkesmannens medverknad. Det var det viktigaste der og då. Så skal vi no konsentrera oss om framtida, og vi har altså eit arbeid i gang.

: