Stortinget - Møte onsdag den 15. oktober 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 3
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Thore A. Nistad til samferdselsministeren, vil bli besvart av olje‑ og energiministeren på vegne av samferdselsministeren.
Thore A. Nistad (FrP) [12:15:52]: Spørsmålet er egentlig til samferdselsministeren – men det er kanskje litt mer veipenger å hente hos olje‑ og energiministeren.
«Stamveien E16 mellom Oslo og Bergen er en av Norges viktigste samferdselsårer og eneste sikre helårsåpne forbindelse mellom vest og øst. Nå har det igjen gått ras på E16 i Valdres. Strekningen har ligget klar til utbygging i en skandaløst lang tid. Heller ikke i neste budsjett ligger den inne med midler til utbygging.
Føler statsråden seg bekvem med denne situasjonen?»
Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:16:27]: Jeg mener jo – aller først – at samferdselsministeren på en glitrende måte på egen hånd har vist nettopp at det er mulig å få fram bevilgninger til vegsektoren, og at vi nå, hvis Stortinget vedtar det svært ambisiøse budsjettforslaget som samferdselsministeren har lagt fram for veg og jernbane for neste år, får mulighet til å løse større og flere utfordringer enn det som har vært tilfellet med de vegbudsjettene som Stortinget tidligere har gått inn på.
Når det gjelder E16, er jeg enig i de vurderingene som representanten Nistad her gjør, i den forstand at E16 spiller en spesiell rolle som hovedstamveg mellom vest og øst. Jeg er glad for at vi i forbindelse med regjeringsskiftet har fått økt bevilgningene til veg slik at vi har fått ferdigstilt eller kommet i gang med de viktige utbyggingsprosjektene på E16 som ligger inne i handlingsprogrammet for perioden 2006–2009. Dette til tross for kraftig prisøkning i markedet og økt behov for bevilgninger til drift og vedlikehold.
Nå i september åpnet samferdselsminister Liv Signe Navarsete strekninga E16 Borlaug–Voldum i Sogn og Fjordane, og om ikke lenge er E16 Wøyen–Bjørum i Akershus ferdig.
Regjeringa har i sitt forslag til budsjett for 2009 lagt opp til igangsetting av alle prosjekt i handlingsprogrammet der tilstrekkelig planavklaring og finansieringsopplegg er på plass. I den forrige regjeringas forslag til NTP for 2006–2015 er det ikke foreslått andre større prosjekt på E16 enn de som er nevnt ovenfor. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til prioriteringene på E16 i forbindelse med stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan 2010–2019.
Så gikk det et ras ved Bergsund, ca. 2,5 km sør for Bagn i Sør‑Aurdal kommune, mandag 6. oktober omtrent midt på dagen. Tre–fire store blokker falt ned på E16. Vegen ble stengt straks og åpnet igjen tirsdag ettermiddag etter opprydding og rensk. Raset gikk i et område på parsellen Fønhus–Bagn, der det blir vurdert å bygge ny E16 i tunnel. Statens vegvesen arbeider med en revisjon av reguleringsplanen mellom Fønhus og Bagn. I dette arbeidet inngår også en geologisk vurdering av stabiliteten i området. Planen er ifølge Statens vegvesen ventet godkjent i løpet av våren 2009. Det er vurdert som aktuelt med delvis bompengefinansiering av prosjektet.
Det er bevilget midler i 2008 til rassikring av E16 på denne strekninga. Arbeid med rensk og sikring av fjellet langs en strekning lenger sør pågår faktisk nå. Statens vegvesen vurderer nå hva raset som gikk 6. oktober, vil medføre av ekstra kostnader til rassikring i tillegg til det arbeidet som allerede er satt i gang.
Thore A. Nistad (FrP) [12:19:39]: Jeg takker for svaret.
Det var jo et svar som forventet, at det er mye midler til vei. Det har vi hørt ganske mange ganger. Men til konkrete E16 i Oppland ligger det overhodet ikke en eneste krone inne i det neste budsjettet.
Det har flere ganger gått ras på den strekningen. Da er mitt spørsmål: Dersom det kommer nye ras med tragisk utgang, hvem er da ansvarlig når det ikke blir gjort noe? Gjentatte ganger har det i dette området vært på nippet til at det har fått tragiske følger.
Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:20:26]: Jeg mener vel at den inngangen til spørsmålet kanskje er noe spesiell. Vi vet at vi har betydelige utfordringer knyttet til ras i Norge generelt. For egen del presenterte jeg sist tirsdag en samlet plan for ras og skred generelt, hvor vi gjør NVE til etat på dette området. Vi vet at samferdselsetaten og Samferdselsdepartementet bruker betydelige midler hvert år på rassikring. Vi kan aldri gi noen garanti for at ikke slike ting kan skje knyttet til ras. Det viktige er å prioritere tiltak gjennom økonomiske rammer. Vi kjenner alle samferdselsministerens store engasjement på dette området. Rassatsing blir prioritert, og konkret jobbes det nå med rassikring i det området som vi diskuterer.
Når det gjelder E16 og Oppland, vil jeg bare gjenta det jeg sa i mitt første svar: Regjeringa har gjennomført de prosjektene som lå inne i NTP knyttet til E16. De prioriteringene som lå til grunn der, må gjerne representanten Nistad ha meninger om. Men det er de prioriteringene man har valgt å følge.
Thore A. Nistad (FrP) [12:21:47]: Jeg takker for svaret.
Jeg er jo glad for at statsråden vil fokusere på ras, og at det er økte midler til rassikring. Men det hjelper jo så lite for Oppland, når alle pengene går til andre fylker. De andre fylkene har også rettmessig krav på en god del penger, men er det ikke slik at potten bør økes enda mer for å sikre en del av innlandsfylkene, som også er utsatt for ras? Det gjelder ikke bare E16 i Oppland. Vi har også hatt en del ras på rv. 33, Gjøvik–Minnesund, som er en enda større transportetappe både for trailere og vanlige folk. Er ikke statsråden enig i at potten egentlig bør økes enda mer, slik at også innlandsfylkene får noe?
Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:22:39]: Jeg oppfatter det slik at det er to spørsmål her. Det ene går på den generelle prioriteringa av rasproblematikken. Som jeg sa i mitt forrige svar, er samferdselsministeren usedvanlig sterkt opptatt av denne rasproblematikken – det kommuniserte hun på tv senest for noen dager siden – og det kommer til å bli jobbet videre med det.
Det andre spørsmålet som blir tatt opp, er knyttet til hvorvidt Oppland får en for liten del av potten, enten det gjelder ras eller vei generelt. Jeg kommer ikke til å gå inn og konkret vurdere de enkelte fylkenes situasjon rundt det, men jeg mener det er viktig å gjenta det faktum at når Stortinget legger prioriteringer til grunn i NTP, er det viktig at det er respekt for de prioriteringene, og at det også fra Samferdselsdepartementet og ministerens side blir prioritert å gjennomføre de prosjektene knyttet til E16 som Stortinget selv har prioritert skal komme først. Og så blir det en ny prosess rundt dette i forbindelse med utarbeidingen av en ny NTP for kommende planperiode.
Presidenten: Det siste spørsmålet som skal besvares, er spørsmål 13.