Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 17. juni 2008 kl. 15.27

Dato:
President: Thorbjørn Jagland og Eirin Faldet

Dokumenter: 

Sak nr. 10

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om arbeidsinnvandring

Talere

Votering i sak nr. 10

Votering i sak nr. 10

Presidenten: Under debatten er det satt fram 13 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1-3, fra Kari Lise Holmberg på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 4, fra Kari Lise Holmberg på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 5-12, fra Kari Lise Holmberg på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 13, fra Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet.

Tore Hagebakken (A) [19:01:33]: I etterkant av debatten om denne saken har vi drøftet med statsråden spørsmålet om lokalisering av nye servicesenter for arbeidsinnvandrere. Vi er gjort kjent med at i tillegg til det varslede servicesenteret i Kirkenes vil det også bli etablert et senter i Stavanger. Dette skal etter planen skje i løpet av året og tas i forbindelse med statsbudsjettet. På denne bakgrunn anmoder jeg om at forslagsstillerne gjør om sitt forslag nr. 1 til et oversendelsesforslag.

Kari Lise Holmberg (H) [19:02:22]: Servicesenteret i Stavanger har vært et stort tema både i komitebehandlingen og nå i debatten i dag. Når jeg nå får denne informasjonen fra Tore Hagebakken på vegne av statsråden, synes jeg det er veldig bra. Vi skal da ha den tilliten til Regjeringen at vi gjør forslaget om til et oversendelsesforslag, og forventer da at saken blir ordnet i statsbudsjettet for neste år.

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen om å etablere et servicesenter for arbeidsinnvandrere i Stavanger, etter modell fra servicesenteret i Oslo.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. - Det anses vedtatt.

Vi går da over til votering over de øvrige forslagene.

Forslag nr. 13, fra Fremskrittspartiet lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede en arbeidsinnvandringsordning overfor tredjeland der arbeidsgiver overtar ethvert nåværende og fremtidig finansielt ansvar fra staten knyttet til arbeidsinnvandrers bruk av norske velferdsordninger.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 80 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.41.00)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 5-12, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at iverksetting av forslagene som er lagt fram i meldingen skjer fra 1. januar 2009, og at det legges opp til enkeltvise forsøk på et enda tidligere tidspunkt.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å innføre en visumordning med lang varighet for arbeidstakere ansatt i bedrifter som er lokalisert både i Norge og i utlandet. Visumet må gi rett til ubegrenset inn- og utreise fra Norge. Dette må skje innenfor rammen av våre Schengen-forpliktelser.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen se nærmere på de skatte- og avgiftsmessige utfordringene som knytter seg til flytting av personell over landegrensene.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre reglene for arbeidstillatelse som faglært/spesialist, slik at kravene til kompetanse i større grad bestemmes av arbeidsgiverne.»

Forslag nr. 9 lyder:

«I forbindelse med forhåndsgodkjenning av bedrifter ber Stortinget Regjeringen sørge for at de krav som stilles til arbeidsgivere, må fylle vilkårene etter lov om offentlige anskaffelser, dvs. at de kan fremlegge attester for merverdi og skatt og overholde lovbestemte krav innen helse, miljø og sikkerhet.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere om det bør opprettes en Internett-portal etter mønster av www.workindenmark.dk.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre opplæringsprogram for innvandrere i forlengelsen av introduksjonsordningen, der disse etter norsk-, samfunns- og arbeidslivsopplæring kan fortsette direkte inn i opplæring som for eksempel helsefagarbeidere.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til en nasjonal strategi for å rekruttere personer fra utlandet med svært høy kompetanse og studenter på doktorgradsnivå.»

Votering:Forslagene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 77 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.41.17)

Presidenten: Det voteres over forslag nr.4, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere godkjenningsordninger og regelverk vedrørende arbeid som au pair i Norge, og fremme egen sak om dette.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 61 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.41.41)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2 og 3, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen arbeide aktivt overfor østeuropeiske land med overskudd på helsearbeidere for å gjøre det enklere for arbeidsinnvandrere fra disse landene å ta arbeid innenfor helse- og omsorgsyrkene.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å styrke Arbeidstilsynet for å sikre en god oppfølging av handlingsplanen mot sosial dumping.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 55 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.42.05)Komiteen hadde innstilt:

St.meld. nr. 18 (2007-2008) - om arbeidsinnvandring - vedlegges protokollen.