Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 6
Elisabeth Aspaker (H) [11:46:27]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:
«Forvaltningen og overvåkingen av den norsk-russiske grensen er en krevende og viktig jobb for Norge, også på vegne av Schengen-samarbeidet i EU. Garnisonen i Sør-Varanger har imidlertid kun delvis tilgang på militært helikopter. Øst-Finnmark politidistrikt er ikke satt opp med helikopter i det hele tatt. Dette innebærer en svekket beredskap.
Vil Regjeringen sørge for å styrke helikopterberedskapen slik at både Forsvaret og politiet får adgang til helikopter hele døgnet året rundt?»
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:47:01]: Regjeringen legger stor vekt på en god og effektiv grenseovervåking, og jeg vil understreke at vi lever opp til våre forpliktelser i Schengen-avtalen. Det er ikke noe krav i Schengen-regelverket til at grensevakten skal ha kontinuerlig helikopterberedskap.
Regjeringen legger imidlertid til grunn at det skal være tilgang på helikopterkapasitet for Garnisonen i Sør-Varanger. Garnisonen er den enheten i Forsvaret som har ansvaret for grensevakten. Forsvaret har derfor i mange år hatt stasjonert et Bell-helikopter på Høybuktmoen ved Kirkenes. Dette helikopteret har bl.a. bistått grensevakten og politiet med å være til stede og tilgjengelig for oppdrag. Helikopterets oppdrag for grensevakten og politiet er hovedsakelig transport av personell og forsyninger. Dette helikopteret har imidlertid aldri hatt døgnkontinuerlig beredskap.
Forsvaret har opplyst at de tidligere har utredet og vurdert en kontinuerlig helikopterberedskap i Øst-Finnmark. Forsvaret har imidlertid besluttet ikke å starte planlegging av en slik beredskap. Bakgrunnen for Forsvarets vurdering er at en kontinuerlig helikopterberedskap ikke blir ansett som nødvendig for evnen til å utføre pålagt grensevakttjeneste. Innenfor vår samlede helikopterkapasitet i Forsvaret ville et slikt tiltak også ha redusert kapasiteten på andre viktige områder.
Jeg vil minne om at situasjonen på den norsk-russiske grensen er stabil og rolig, og at Norge på alle punkter lever opp til sine Schengen-forpliktelser. På denne bakgrunn mener jeg at helikopterkapasiteten i Øst-Finnmark, i dagens situasjon, er fullt ut tilfredsstillende. Skulle denne situasjonen endre seg, vil vi selvfølgelig vurdere spørsmålet om en styrket helikopterberedskap på nytt.
Elisabeth Aspaker (H) [11:48:54]: Jeg takker statsråden for svaret.
I lys av den utviklingen som er i nordområdene, og i lys av et ønske om at vi fra norsk side skal være proaktive og ha en best mulig beredskap, er det vel likevel ingen tvil om at en døgnet-rundt-beredskap ville være den beste beredskap.
Jeg forstår det slik at selv om dette er blitt vurdert fra statsrådens side, ligger det et kostnadsspørsmål bak som gjør at man pr. i dag ikke har en såkalt døgnet-rundt-beredskap. Hvis man fra forsvars- og politihold hadde fått sitt høyeste ønske oppfylt, ville man antakelig ha sagt ja takk, vi ønsker et helikopter i døgnkontinuerlig beredskap. Jeg skjønner også av det statsråden sier, at det kan være en viss knapphet på helikoptre.
I lys av de behov eller de ønsker man kunne ha, bør Forsvaret verne visse deler av den hjemlige beredskapen - f.eks. helikoptre - når det gjelder internasjonale operasjoner?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:49:59]: Når det gjelder vår deltakelse med helikopter i internasjonale operasjoner, har vi valgt å utstasjonere helikopter i Afghanistan for å ivareta vårt personells mulighet til å kunne evakuere dersom det i en kritisk medisinsk situasjon skulle være nødvendig.
Når det gjelder det helikopteret som er utplassert i grenseområdet, er det ikke noe krav i Schengen-regelverket om at vi skal ha et slikt helikopter i døgnkontinuerlig beredskap. Ut fra situasjonen på grensen, hvor det er få krenkelser, mener vi at det heller ikke ville være en riktig prioritering. Uansett vil ressursene alltid være begrensede.
Elisabeth Aspaker (H) [11:51:01]: Jeg takker for svaret. Det er korrekt det som statsråden sier, at vi for så vidt oppfyller kravene i Schengen-regelverket.
Under inspeksjonen fra Schengen for en tid siden var det likevel noen kritiske anmerkninger knyttet til det faktum at kontrollansvaret i Norge er delt mellom Forsvaret og politiet. For å imøtekomme disse anmerkningene blir det spesielt viktig at Forsvaret og politiet er maksimalt samtrente, enten det gjelder bruk av helikopter eller på andre måter.
Da har jeg et spørsmål til statsråden: Sett fra hennes side, er det tilstrekkelig med ressurser både hos Forsvaret og hos politiet i Sør-Varanger til å få den nødvendige samtreningen og avklaringen, slik at vi kan møte de forventningene man har i Schengen - om en grenseberedskap som er så god som overhodet mulig?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:51:58]: Vi skal ha en så god grensekontroll som det er nødvendig å ha.
Vi opplever at den grensekontrollen som vi har i dag, og som stort sett utføres av Forsvaret, er meget god og forsvarlig. Når det gjelder Schengen-avtalen, må vi likevel forholde oss til både kravene i avtalen og tilgjengelige ressurser. Slik vil det alltid være. Men her er det ikke noen grunn til å øke beredskapen, for det er få grensekrenkelser. Det er en veldig rolig situasjon på grensen. Men det er klart at dette er en situasjon som vi alltid vil ha under vurdering dersom situasjonen skulle endre seg.
Vi har som sagt hatt et helikopter utplassert, men ikke på døgnkontinuerlig beredskap. Det har heller ikke vært noe krav om det, og det er ikke noe som tilsier at det skulle være nødvendig.