Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Sonja Irene Sjøli (H) [12:53:03]: «Helse Sør-Øst har inngått avtale om kjøp av plasser for tverrfaglig spesialisert rusbehandling med 15 institusjoner. Den nye avtalen innebærer at det kjøpes 70 færre plasser enn tidligere. Samtidig venter rusavhengige i gjennomsnitt 68 dager på behandling, ifølge Norsk pasientregister. Dette fremstår som en uakseptabelt lang ventetid, særlig i lys av at mange private institusjoner har ledig kapasitet.

Mener statsråden at Helse Sør-Øst følger opp Stortingets enstemmige vedtak om å styrke rusbehandlingen?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:53:38]: Det er riktig som representanten Sjøli omtaler i sitt spørsmål, at Helse Sør-Øst RHF nå er inne i sluttfasen av en anskaffelsesprosess på kjøp av tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige av private aktører. Dette omhandler avtaler som tidligere Helse Øst RHF hadde med tilbydere på rusfeltet. Det betyr at for den gamle Helse Sør-regionen er ikke dette igangsatt. Kjøp av tjenester på rusfeltet innen det gamle Helse Sør-området vil bli gjennomført neste år. Den pågående anskaffelsesprosessen i Helse Sør-Øst RHF er heller ikke sluttført, og avtaler vil bli inngått først i midten av mai i år.

Jeg vil minne om at denne regjeringa har styrket rusfeltet med om lag 350 mill. kr siden vi overtok. Når det gjelder Helse Sør-Øst RHF, representerer døgnkapasiteten ved de private institusjonene om lag 60 pst. av den totale døgnkapasiteten i denne helseregionen. Dette viser hvilken sentral rolle de private har på dette feltet. I tillegg til de private institusjonene har Helse Sør-Øst RHF også omfattende egne tilbud til rusmiddelavhengige, innen både akutt/avrusning, poliklinikker og døgninstitusjoner. Dette må sjølsagt ses i en helhet når man avgir en dom over tilbudet til rusmiddelavhengige.

Nylig offentliggjorde Helse Sør-Øst, som spørreren også påpeker, at de ønsker å inngå avtaler med 15 private institusjoner. Det medfører at Helse Sør-Øst kjøper tjenester av private på dette området for 350 mill. kr. Det er om lag 20 mill. kr mer enn for 2007. I dette ligger også at Helse Sør-Øst ønsker å styrke kvaliteten på tjenestene ved å stille krav om at de private institusjonene skal styrke den helsefaglige bemanninga. Samtidig reduseres kapasiteten med 49 døgnbaserte plasser i den samlede private porteføljen som Helse Sør-Øst legger opp til å inngå avtale med. I tillegg legger de opp til en justering av det samlede tilbudet ved at langtidsbehandlinga blir noe redusert, samtidig som den mer kortsiktige behandlinga vil bli styrket. Dette vil medføre at flere kan få tilbud om behandling.

Jeg er enig med representanten Sjøli i at ventetidene på tverrfaglig spesialisert behandling generelt sett er for lange. Når det gjelder Helse Sør-Øst RHF, viser tallene fra Norsk pasientregister for tredje tertial 2007 at Helse Sør-Øst har en gjennomsnittlig ventetid på 52 dager. Det innebærer betydelig kortere ventetid enn hva tilfellet er i de øvrige helseregionene, men jeg mener det er et klart mål at ventetidene skal ned i alle helseregionene. Jeg vil i denne sammenhengen understreke at pasientrettighetsloven skal følges, og jeg vil følge nøye med i ventetidstallene i alle helseregioner.

Jeg har i årets oppdragsdokument til de regionale helseforetakene bedt om at de skal

  • styrke kapasiteten og den helsefaglige kompetansen på tjenestene

  • redusere ventetidene på tverrfaglig spesialisert behandling

  • videreutvikle samarbeidet med kommunene

  • ha større vekst innen tverrfaglig spesialisert behandling og psykisk helsevern enn innen somatikken

Rapportering på disse områdene vil kunne gi oss god informasjon om hvorvidt vi vil nå de målene vi har satt oss, og som et samlet storting har sluttet seg til.

Avslutningsvis vil jeg nevne at det er de regionale helseforetakene sjøl som må foreta vurderinger av hvilke behov for spesialisthelsetjenester befolkninga i de respektive helseregionene har. Det medfører at det vil være opp til helseregionene sjøl å vurdere hvilke behov de har for å inngå avtaler med private institusjoner om å tilby tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige. Det ligger sjølsagt i saka at jeg følger opp også dette nøye.

Sonja Irene Sjøli (H) [12:57:37]: Jeg takker statsråden for svaret.

Slik jeg oppfatter det, medfører den strategien som Helse Sør-Øst nå legger opp til, at det blir kortere og mer standardiserte tilbud om behandling. Det blir kritisert ganske sterkt av både fagfolk og brukere i rusfeltet. Rusavhengige er like forskjellige som andre, og trenger derfor et mangfold av behandlingstilbud. Svært mange har vært rusavhengige i størstedelen av sitt voksne liv og trenger derfor lang tid på rehabiliteringen.

Fra Høyres side er vi bekymret for at det nå kan bli en samlebåndsbehandling, at rusavhengige må raskt gjennom behandlingen og raskt ut igjen. Vi mener derfor at vi må ha mange ulike tilbud - både korttids- og langtidsbehandling. Høyre mener selvsagt at det skal stilles kvalitetskrav, men det er jo ingen motsetning mellom mangfold og kvalitet. Er statsråden enig i at det er viktig å bevare mange forskjellige behandlingstilbud for rusavhengige, også langtidsplasser?

Statsråd Sylvia Brustad [12:58:45]: Det som sjølsagt ligger i bunnen for alt dette, er pasientrettighetsloven. Det betyr at de pasienter som trenger hjelp, skal få det ut fra hvilke behov de har - enten det er langtidsbehandling eller korttidsbehandling. Så må hver enkelt helseregion vurdere det ut fra den kunnskap de har om hva pasientene og brukerne i regionen har behov for.

Jeg er svært opptatt av at det må være kvalitet også i tilbudet til rusmiddelavhengige. Jeg syns ikke alltid det har vært det. Det syns jeg det er viktig å få orden på. Derfor har jeg bl.a. stilt krav om at den helsefaglige bemanninga skal styrkes, for det hjelper ikke om folk er veldig lenge i et behandlingstilbud, hvis de egentlig ikke får noe særlig god hjelp når de kommer ut. Jeg har sjøl besøkt flere institusjoner av god kvalitet, og jeg ser at de der lykkes, men det er institusjoner som fokuserer mye på at kvaliteten skal være der hele tida, og også på at pasientene får oppfølging når de kommer ut av institusjonen.

Sonja Irene Sjøli (H) [12:59:46]: I Buskerud er det to kvinner som selv har opplevd hvor vanskelig det er for rusavhengige å få hjelp. Som pårørende og som fagfolk har de ønsket å gjøre noe for å bedre tilbudet til de rusavhengige, og de har derfor opprettet en helt ny rusinstitusjon. Institusjonen er møysommelig bygget opp for å gi et svært godt kvalitativt tilbud, bl.a. gjennom ansettelse av helsepersonell og erfarne fagfolk. Men nå har den altså fått beskjed fra Helse Sør-Øst om at de ikke vil benytte dette tilbudet, til tross for at det er lange ventelister når det gjelder behandling. Dette synes jeg faktisk er å vise en kald skulder - hvis jeg kan kalle det det - til noen ildsjeler som både kan og vil bidra til å gi bedre hjelp til rusavhengige. Istedenfor å avslå deres tilbud om å hjelpe rusavhengige, kunne de stille kvalitetskrav som vilkår for avtalene.

Jeg må spørre om hvordan statsråden kan la være å benytte ledig behandlingstilbud når folk dør mens de venter på behandling.

Statsråd Sylvia Brustad [13:00:48]: Jeg kan ikke gå inn i den prosessen som nå er mellom de ulike institusjonene i Helse Sør-Øst. Det er konkurranse, med forhandlinger. Det er en klagefrist som gikk ut på mandag, og det vil bli endelig avgjort i midten av mai.

Jeg vil igjen understreke at det i Helse Sør-Øst brukes mer på private i år enn det ble gjort i fjor, slik at det ligger helt klart an til at flere kan få behandling i år enn i fjor. Og det skal være slik at de som trenger behandling, skal få det, men jeg kan ikke gå inn i den ene institusjonen når det er en prosess som er pågående. Det kan jeg ikke gjøre. Men det som er viktig, er at vi i alt på dette området også er særdeles opptatt av å stille kvalitetskrav, for hvis ikke vil det ikke hjelpe dem som faktisk trenger hjelp. Det synes jeg det har vært for lite av på dette området.

Presidenten: Då er dagens kart ferdigbehandla.

: