Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 11
Sonja Mandt-Bartholsen (A) [12:19:35]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Det å ringe etter hjelp når en trenger det, det være seg til politi, brannvesen eller ambulanse, er for de fleste en grei sak, og som vi tar som en selvfølge. For de som er døve, vil dette imidlertid være et problem. I hjemmesituasjon er dette oftest tilrettelagt, mens med mobiltelefon lar det seg ikke gjøre å få direktekontakt med nødsamtaler.
Hvordan vil statsråden legge til rette for at også de som er døve, kan få mulighet til å ringe nødsamtaler fra mobiltelefon?»
Statsråd Liv Signe Navarsete [12:20:10]: Som det går fram av spørsmålet, er det etablert løysingar for at døve og hørslehemma kan kontakte naudsentralar via oppkall frå teksttelefon i heimen til teksttelefonformidlinga i Mosjøen. Det er òg etablert ei løysing for å kome i kontakt med teksttelefonformidlinga via SMS.
Det som vel er bakgrunnen for spørsmålet, er om det kan etablerast løysingar for direkte kommunikasjon for døve og hørslehemma frå mobiltelefon og direkte til naudsentralane. Dette kan dreie seg om løysingar baserte på SMS eller løysingar baserte på videosamtalar og teiknspråktolking.
Døveforbundet har teke saka opp med Samferdsledepartementet fyrst og fremst med sikte på å få etablert ei ordning basert på SMS, og har i møte med Samferdsledepartementet, Justisdepartementet og Post- og teletilsynet presentert forslag til ei slik ordning. Ordninga vil innebere at døve og hørslehemma vil kunne kome i direkte kontakt med den relevante naudsentralen, og at geografisk posisjonering av mobiltelefonen følgjer med oppkallet slik at det vert lettare å identifisere kvar mobilbrukaren oppheld seg.
Ei slik ordning vil krevje nye tekniske løysingar både hos mobiloperatørane og ikkje minst i mottakarutstyret i naudsentralane. Det er difor til vurdering korleis og når ei slik ordning kan innførast. På bakgrunn av at det allereie er etablert tilsvarande ordningar i enkelte andre land, reknar eg med at det bør vere mogleg å få til òg i Noreg.
Sonja Mandt-Bartholsen (A) [12:21:47]: Jeg takker statsråden for svaret og synes det er veldig positivt at det jobbes videre med saken i samarbeid med Døveforbundet og med gode råd derfra. Det som vi tar som en selvfølge, å fly rundt med mobiltelefonen hele tiden og sende SMS, er for døve en vanskelig sak. Det tenker man ikke over. Vi ser at nordiske land har løsninger med SMS, og jeg lurer på hvorfor vi henger så etter i forhold til det. Vi må ha et samfunn der alle kan delta, og med dagens teknologi sier også samferdselsministeren at det er en enkel sak å få til, men det koster kanskje litt penger.
Kan statsråden tenke seg, inntil det hun nå skisserer, kommer i gang, at det kan lages en ordning der nødmelding kan gis på en enklere måte, noe à la det man gjør i andre land, f.eks. i Finland og Sverige, med bl.a. en egen kode der de døve kan få mulighet til å koble seg opp mot en nødsentral, e.l.? Er det vurdert av samferdselsministeren i det hele tatt?
Statsråd Liv Signe Navarsete [12:22:49]: Det er Justisdepartementet, i samband med andre, som har ansvaret for samordninga av dei tre nødetatane. Justisdepartementet er i ferd med å etablere eit felles nødnett, også det i samarbeid med fleire andre. Det inneber at det er nødvendig å skifte ut alle telefonsentralane i alle etatane. Fyrste byggjetrinn skal stå ferdig i år, og det vil ifølgje Justisdepartementet neppe verte tid til å få på plass dei nemnde tekniske løysingane i fyrste byggjetrinn.
Eg kjenner ikkje til om ein i dette arbeidet har vurdert ein type kodeløysing, men eg er informert om at ein ser på ulike løysingar for å kunne ta i bruk SMS-varsling òg i Noreg. Me ser til våre naboland med omsyn til korleis dei har løyst dette, for å kunne lære derfrå i det arbeidet som me gjer.
Sonja Mandt-Bartholsen (A) [12:23:53]: Jeg takker igjen for et godt og utfyllende svar. Jeg håper at samferdselsministeren tar en prat med justisministeren og finner fram til en god løsning på dette, ser nærmere på de mulighetene som finnes, og om det på kort sikt kanskje går an å løse det på en litt annen måte.
Med tanke på akutt tolkehjelp, som også statsråden var inne på i sitt svar, vil jeg spørre om det ligger i den samme saken. Eller er det en tilleggsbit til SMS-tjenesten?
Statsråd Liv Signe Navarsete [12:24:28]: Eg er samd med representanten i at dette er eit viktig spørsmål. Me kunne nok ha fått ei raskare implementering av ei slik løysing dersom ein ikkje akkurat no var midt oppe i ei omorganisering som òg krev tekniske endringar av systemet for nødetatane. Men eg er heilt trygg på at dette vil kome på plass.
Når det gjeld tolketenesta, er ikkje ho ein del av det same. Det vil vere ei sak for seg, slik som eg har oppfatta det pr. i dag.