Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 6
Erna Solberg (H) [11:35:14]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:
«Forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten er et viktig grunnlag for videre utvikling i nordområdene. Planen skal oppdateres i 2010. Fortsatt mangler mye kunnskap for å forstå konsekvensene av menneskelig påvirkning.
Hvordan ligger oppfølgingsarbeidet med forvaltningsplanen an med sikte på å ha kartlagt Lofoten og sørlige deler av Barentshavet til 2010?»
Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:35:42]: I henhold til St.meld. nr. 8 for 2005-2006, Helhetlig forvaltning av det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten (forvaltningsplan), vil Regjeringen «første gang i 2010 og deretter jevnlig, vurdere samlet behovet for nye tiltak for å nå målene i denne planen». Oppdateringen av denne forvaltningsplanen skal da gjøres med utgangspunkt i et styrket kunnskapsgrunnlag.
Arbeidet med oppfølgingen av forvaltningsplanen er koordinert av en interdepartemental styringsgruppe som er ledet av Miljø- og utviklingsdepartementet.
På direktoratnivå er det opprettet en overvåkingsgruppe som skal koordinere overvåkingen av havområdet, et forum for samarbeid om miljørisiko knyttet til akutt forurensning i området og et faglig forum med ansvaret for oppfølging og koordinering av det samlede faglige arbeidet med økosystembasert forvaltning av havområdet.
Forvaltningsplanen bygger på omfattende kunnskap om havområdet. Men den har også avdekket betydelige kunnskapsbehov - noe representanten viste til - særlig knyttet til sjøfugl, bunnforhold og geologi. Kunnskapsgrunnlaget skal derfor styrkes gjennom kartlegging, forskning og overvåking. Dette arbeidet brukes det nå store ressurser på, og det vies stor oppmerksomhet.
Kartleggingsprogrammet MAREANO skal kartlegge bunnforholdene og den påvirkningen menneskelige aktiviteter har på havbunnen. Kartleggings- og overvåkingsprogrammet SEAPOP skal styrke kunnskap om utbredelse av og påvirkning på sjøfugl.
Arbeidet med kartlegging av sjøfugl gjennom SEAPOP er prioritert i petroleumsprovinsene Nordland VII, Troms II og ved eggakanten. Dette arbeidet er i rute i forhold til oppdatering av forvaltningsplanen.
Det nevnte arbeidet med kartlegging av havbunnen gjennom MAREANO er igangsatt. Resultatet av kartleggingen i de prioriterte områdene Nordland VII og Troms II vil være ferdigstilt til 2010. Områdene langs eggakanten vil etter planen først være klare i løpet av 2010, dersom dagens finansiering legges til grunn. MAREANO-programmet har i 2008 en samlet budsjettramme på 32,6 mill. kr.
Kartleggingen i hele den sørlig delen av Barentshavet vil ikke bli ferdigstilt innen 2010 med dagens finansiering. Stortinget er varslet om dette i brev fra fiskeri- og kystministeren i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2008.
Som Stortinget tidligere er blitt orientert om, skal geologisk kartlegging gjennomføres i Nordland VII og Troms II i regi av Oljedirektoratet. Dette innebærer bl.a. innsamling av seismikk. I 2007 og 2008 er det bevilget henholdsvis 70 og 140 mill. kr til geologisk kartlegging i disse områdene. Bevilgningene dekker første og andre fase av programmet. Siste fase av programmet for geologisk kartlegging skal, som kjent, i henhold til planene gjennomføres i 2009.
Erna Solberg (H) [11:38:15]: Jeg registrerer nå at statsråden i og for seg bekrefter det som vi har hørt fra andre hold, og som er bakgrunnen for dette spørsmålet, nemlig at på noen områder er dagens finansiering ikke slik at man kommer til å være i havn med dette i 2010, selv om man er i rute med noen av forskningsprosjektene.
Bekymringen knytter seg til at en viktig del av nordområdestrategien er også å kunne utvinne mer av olje- og energiressursene. Denne forvaltningsplanen og oppdatering av materialet er nødvendig for å kunne fatte de beslutninger som må til, f.eks. om å åpne for utvinning på Nordland VI og Nordland VII, eventuelt også på Troms II, og i andre deler av Barentsområdet.
Det har vært stilt spørsmål om det burde vært laget et eget samlet forskningsprogram om hele dette komplekset, slik at man kunne se hvor de øremerkede pengene går. Mitt spørsmål til statsråden er om han vil vurdere det, slik at man ikke i 2010 sier at på grunn av kunnskapsmangel kan vi ikke gå videre med olje- og energisatsingen i nord.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:39:21]: Jeg skal ikke gå inn i detaljene i budsjettet for det ene programmet som Stortinget er blitt orientert om. Men jeg deler ambisjonen til representanten Solberg om at vi i 2010 skal ha et tilstrekkelig kunnskapsmateriale til å gå i gang med den første oppdateringen av forvaltningsplanen. Det er et omfattende materiale som da må vurderes. Jeg kan bekrefte, etter å ha vært med på disse drøftelsene i Regjeringen om å legge til rette budsjettmidler for disse programmene, at dette er prioritert, og det tar oppmerksomhet fra andre områder, fordi dette er såpass viktig.
Hvorvidt man hadde trengt et samlet grep eller ikke, skal jeg ikke gi svar på nå. Jeg har oppfattet at problemstillingen er ganske oversiktlig med SEAPOP, MAREANO og seismikken. Det ligger der, og det dekker det aller meste. Vi har altså en ambisjon om at vi skal kunne få til et godt kunnskapsgrunnlag for å se på forvaltningsplanen i 2010. Men det vi også vet, basert på kunnskap og den tiden som er igjen, er at full kartlegging av det sørlige Barentshavet og andre deler av forvaltningsplanområdet vil kreve videreføring med kunnskap og analyse også etter 2010.
Erna Solberg (H) [11:40:25]: La meg bare få lov til å si at jeg tror det er viktig at vi i fellesskap faktisk klarer å finne de midlene som gjør at vi kommer i havn i 2010. Kunnskapsmangel bør ikke være årsaken til at prosessen stopper opp, ei heller en unnskyldning i forhold til det. Det vil alltid være mange krefter som ønsker å bruke den typen unnskyldning.
Vi har fra Høyres side vært opptatt av at en del av de generelle kuttene som har vært i basisbevilgningene til høyere utdanning og forskningsinstitusjoner, også har en indirekte virkning, i form av at det bygger ned basisforskningen, som er bakgrunnen for noe av dette. Det hadde vært fint om vi kunne ha fått en total oversikt over hvor man nå føler at kunnskapsmangelen er, hvilke fagmiljøer som bør styrkes, for at vi fremover også kan ha en skikkelig forvaltningsplan, og at revisjonen ikke blir begrenset av kunnskapsmangel på det tidspunktet.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:41:24]: Siden representanten nå stiller spørsmål som fagmessig er utenfor mitt område, velger jeg å slutte meg til det som er hennes hovedanliggende, nemlig at kunnskap ikke må begrense vår handlefrihet i nordområdene generelt, men også spesielt det som er knyttet til forvaltningsplanområdet, og enda mer spesifikt spørsmålene knyttet til mulig videre petroleumsutvikling.
Regjeringen har innenfor budsjettrammene valgt å prioritere delområdene utenfor Lofoten og Vesterålen og langs eggakanten før oppdateringen i 2010, slik at for de områdene som det har vært mye fokusering på i debatten, mener vi at vi i dag er i rute, og vi skal kunne ha et godt kunnskapsgrunnlag for å gjøre de vurderingene.