Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 20
Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:07:15]: «Politiet på Gjøvik er anmeldt for å ha utvist grov uforstand i tjenesten i forbindelse med en overgrepssak. Det som er spesielt ille med saken, er at de ansvarlige kan slippe unna pga. foreldelsesfrist. Samtidig har statsråden sagt at slike saker skal følges opp på en forsvarlig måte.
Mener statsråden at denne saken er behandlet på en forsvarlig måte, og hvordan kan man hindre at det gjentar seg i fremtiden?»
Statsråd Knut Storberget [13:07:42]: Som justisminister kan jeg ikke kommentere behandlingen av eller resultatet i enkeltsaker. Det er vel kjent også for representanten Ellingsen. Denne saken må få sin behandling innenfor de kontrollmekanismer som gjelder for politi- og påtalemyndighet. Dagens kontrollmekanismer som gjelder for politi- og påtalemyndighet, er klageordningen i politiet og Spesialenheten for politisaker.
Klageordningen reguleres av instruks om henvendelser om kritikkverdige forhold utført i tjeneste i politi- og lensmannsetaten og gjelder klager på politiets tjenesteutøvelse. Klager behandles administrativt i politidistriktet og med Politidirektoratet som klageinstans. Formålet med ordningen er å sikre en betryggende og ensartet behandling av kritikkverdige forhold. I tillegg skal klageordningen sikre at politiet utnytter den mulighet til bedre polititjeneste som kan ligge i slike henvendelser, samt øke publikums tillit til etaten.
Spesialenheten er et uavhengig organ som skal etterforske saker som gjelder spørsmål om hvorvidt en ansatt i politiet eller i påtalemyndighetene har begått en straffbar handling i tjenesten. Det ville være svært uheldig om jeg la meg opp i behandlingen av den type saker.
Regjeringa mener at arbeidet med å beskytte barn skal ha høy prioritet. For å avdekke svakheter og kunne forbedre politiets håndtering av slike saker er det derfor avgjørende at apparatet som skal kontrollere politiets virksomhet, er effektivt og uavhengig, og at det har tillit i befolkningen.
Som kjent har jeg nedsatt et utvalg som skal evaluere kontrollmekanismene i politiet. Det er ledet av Liv Finstad. Utvalget skal gjennomgå Spesialenheten for politisaker, klageordningen i politiet og evaluere samvirket mellom Spesialenheten og klageordningen. Utvalget skal presentere sitt arbeid i en rapport innen 31. desember 2008.
Jeg har for øvrig lyst til å føye til at Stortinget flere ganger har debattert tiltak som retter seg inn mot overgrep, særlig mot barn og kvinner. Spesielt tiltakene i handlingsplanen «Vendepunkt» og de øvrige tiltakene som nå bygges opp, skal bidra til at politiet får tilstrekkelig fokusering på overgrep mot barn. Jeg har tro på at når man nå etter hvert får etablert barnehus rundt omkring i det ganske land, vil det bidra til at man får en sterkere fokusering og bedre kvalitet på etterforskning, slik at vi sikrer at disse sakene blir tatt så alvorlig som det de fortjener - for det er kriminalitet av groveste slag vi snakker om.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:10:14]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er enig i spesielt den siste delen av statsrådens svar, der han hevdet at det som er viktig, er at vi tar vare på barn som er spesielt utsatt. Vi må ha et system som tar høyde for deres sikkerhet, og at man ikke minst i saker der barn er involvert, får en forsvarlig og god oppfølging.
Det som er tragisk i dette eksemplet, er jo at den etaten som kunne ha vært med og muligens forhindret et nytt overgrep, er den etaten som faktisk etterforsker det som har skjedd. Jeg synes det er dramatisk når man blir anmeldt for grov uforstand i tjenesten i en såpass alvorlig overgrepssak. Mitt spørsmål blir derfor: Føler statsråden at terskelen for bruk av straffeloven i forbindelse med grov uforstand i tjenesten er på et godt nivå i dag, eller ser statsråden nødvendigheten av å gå inn i den paragrafen og se om den bør justeres, slik at vi i større grad får tydeliggjort at også offentlig ansatte som har en viktig samfunnsposisjon, er seg sitt eget ansvar bevisst?
Statsråd Knut Storberget [13:11:17]: Jeg er opptatt av at alle som blir beskyldt for straffbare handlinger i Norge, enten det er politifolk eller vanlige mennesker, skal ha krav på full rettssikkerhet. Da mener jeg at vi skal være særdeles varsomme, både fra Regjeringas og Stortingets side, ikke bare med å gi uttrykk for grad av alvorlighet, men også nærmest tanker om skyld, før spesialenhet, etterforskning, påtalemyndighet og domstol har avklart saken. Jeg mener vi skal være veldig tilbakeholdne med det. Vi risikerer det motsatte hvis vi begir oss inn i slike saker.
Nå vil Spesialenheten bli underlagt evaluering. Det er naturlig først og fremst å se på om man håndhever de regler man har, på en tilstrekkelig måte. Utfordringen ligger ikke først og fremst i at reglene i dag er for dårlige når det gjelder spørsmålet om grov uforstand i tjenesten - der har vi veldig tydelige regler - men utfordringen ligger i stor grad i om vi har en god praksis, ikke bare i forhold til straffbare forhold, men også til klagesaker.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:12:25]: Jeg registrerer svaret til statsråden.
Når det gjelder rettssikkerhet, er vi skjønt enige om at den skal ligge i bunnen. Det er en absolutt faktor i det hele. Men samtidig kommer ikke statsråden unna det faktum at terskelnivået for hvor straffeloven skal slå inn, er en politisk sak. Det betyr at hvis statsråden mener at terskelen i dag er for høy f.eks. når det gjelder grov uforstand i tjenesten, har statsråden mulighet til å gjøre noe med det.
Jeg registrerer at statsråden lener seg tilbake og vil avvente en evaluering fra andre. Det betyr at man venter med å ha en politisk fokusering på dette, samtidig som det klart kan være tilfeller der enkeltansatte ikke gjør en god nok jobb.
Jeg har oppfattet det dit hen at statsråden er opptatt av å forsvare de svakeste i samfunnet, og at han sørger for at verktøyet som vi alle har håpet og ment skal være på plass, faktisk er det. Det er jo dessverre heller ikke slik at denne type sak er helt unik. Det hender dessverre litt for ofte at vi har saker der vi stiller spørsmål ved det offentliges evne til å gjøre det vi andre forventer av dem. Derfor stiller jeg på nytt spørsmålet: Er statsråden fornøyd med utformingen av straffeloven og straffelovens terskel når det gjelder grov uforstand i tjenesten?
Statsråd Knut Storberget [13:13:34]: Jeg gjentar mitt forrige svar.
Jeg mener at utfordringene på dette feltet ikke ligger i straffelovgivningen, og at terskelen er passe satt gjennom det lovarbeidet som har vært rundt disse spørsmål gjennom de siste årene. Utfordringen vår er at de reglene vi har, faktisk blir håndhevet. Når det gjelder rettssikkerheten for barn, er jeg overbevist om at vi har langt større utfordringer i måten vi faktisk etterforsker saker på - hvordan vi går inn i saker, får barn og familier til å rapportere til politiet. Det er der utfordringen ligger. Det er der Regjeringa har lagt inn sitt anstøt. Det gjelder særlig bygging av barnehus, skaffe bistandsadvokat til de ofrene som trenger det, etablere familievoldskoordinatorer i hel stilling og etablere egne team ute i politidistriktene som skal håndtere denne type saker. Det er der utfordringen ligger for å avdekke og komme overgrep mot barn til livs, ikke i bestemmelsen i straffelovgivningen om grov uforstand.