Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 21
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Anne Margrethe Larsen til barne- og likestillingsministeren, vil bli besvart av arbeids- og inkluderingsministeren som rette vedkommende.
Anne Margrethe Larsen (V) [13:22:38]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren:
«I Soria Moria-erklæringen sier Regjeringen at den vil ha et særlig fokus på mindreårige asylsøkeres rettigheter og livssituasjon. De siste dagers oppslag om enslige asylsøkerbarn på et overfylt Hvalstad asylmottak i Asker har opprørt mange. Samtidig er det ledige, godkjente plasser for enslige mindreårige asylsøkere, bl.a. ved Cocoon ressurssenter, der kvalifisert personell kan gi hjelp til barn med spesielle oppfølgingsbehov for barnevernstjenester.
Er Regjeringen villig til å ta i bruk godkjente institusjoner?»
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:23:24]: Jeg vil innledningsvis vise til barne- og likestillingsministerens svar av 19. desember 2007 på spørsmål fra representanten Larsen vedrørende Cocoon Ressurssenter og drift av plasser for mulige ofre for menneskehandel. Representanten ble der orientert om at alle statlige virksomheter er pålagt å følge regelverket om offentlige anskaffelser. Det samme regelverket gjelder for etablering og drift av asylmottak. Ansvaret for etablering og drift av asylmottak er i sin helhet delegert til Utlendingsdirektoratet. Som følge av økt tilstrømming av asylsøkere generelt og enslige mindreårige spesielt er Utlendingsdirektoratet nå i ferd med å øke kapasiteten. Jeg forutsetter at de i den forbindelse vurderer tilbud fra alle seriøse tilbydere, i henhold til regelverket for offentlige anskaffelser.
Representanten Larsen omtaler også situasjonen på Hvalstad transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere. La meg derfor knytte noen kommentarer til den konkrete situasjonen der. Ankomsttallene for enslige mindreårige har økt sterkt det siste halve året. Dette har ført til et press på mottaket for enslige mindreårige generelt og transittmottaket spesielt. Blant annet har det i denne situasjonen oppstått et underskudd på verger. Det har forsinket asylintervjuene, noe som igjen har medført forlenget oppholdstid for mange av beboerne ved transittmottaket. Utviklingen har tvunget fram ad hoc-løsninger med hensyn til både lokaler, bemanning og organisering for å sikre forsvarlig oppfølging av den enkelte. Kapasiteten er økt i påvente av en mer permanent løsning. Utlendingsdirektoratet har også gjennomført en rekrutteringskampanje for verger. Denne har vært vellykket, og direktoratet mener at de vil være à jour i forhold til intervjuer i mars/april.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har bedt Utlendingsdirektoratet foreta en gjennomgang av hvorvidt det er behov for ytterligere tiltak på kort sikt for å sikre forsvarlig drift av transittmottaket på Hvalstad. Departementet har nå mottatt brev fra direktoratet hvor det redegjøres for hvilke ytterligere tiltak det er nødvendig å iverksette for å kompensere for den siste tids økte ankomster. Utlendingsdirektoratet vil øke bemanningen ytterligere med elleve og en halv stilling, først og fremst for å styrke individuell oppfølging av den enkelte beboer. De vil også legge til rette for økte aktivitetstilbud og økt tilbud på norskundervisning, og de vil kjøpe sportsutstyr, PC-er og den type saker. Jeg har meldt tilbake til Utlendingsdirektoratet at jeg forutsetter at nødvendige strakstiltak iverksettes innenfor gjeldende rammer og fullmakter, slik at antall voksne pr. ungdom og kvalitetsnivå for øvrig kan opprettholdes på samme nivå som transittmottaket på Hvalstad hadde før kapasiteten ble utvidet - altså at Utlendingsdirektoratet kan gjennomføre de tiltak de har foreslått.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Anne Margrethe Larsen (V) [13:27:06]: Jeg takker for et foreløpig svar.
Jeg skylder statsråd Hanssen innledningsvis å si at dette spørsmålet stilte jeg til den nye barne- og likestillingsministeren, fordi dette er en sak som har engasjert meg, og som jeg har fulgt i ett og et halvt år.
Cocoon Ressurssenter, som er det eneste av sitt slag i landet, skal hjelpe unge asylsøkere som har vært utsatt for trafficking. Jeg vil anta at det er flere på Hvalstad som kunne trenge denne hjelpen. Dette ressurssenteret står tomt, men det er et flott fagpersonell som kan gi dem den hjelpen.
Mitt engasjement går tilbake på at jeg selv har fulgt en jente fra Iran - 17 år og helt alene i verden. Det gjør et veldig inntrykk. Derfor er mitt engasjement at vi må gjøre noe på det menneskelige plan.
Mitt spørsmål videre er: Når det gjelder disse sårbare tenåringene, må man anta at en del av dem har bruk for oppfølging etter trafficking. Ser statsråden behov for et slikt ressurssenter?
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:28:16]: Det som er viktig for meg å understreke, er at når man kommer til Norge som enslig mindreårig asylsøker, havner man først i transittmottaket på Hvalstad. Jeg er veldig opptatt av at vi skal ha en god bemanning der, så man kan se den enkelte. Men samtidig er det behov for at oppholdet i transittmottaket skal bli så kort som mulig, for det skal ikke være et permanent oppholdssted. Så skal vedkommende snarest mulig etter at han/hun har kommet til transittmottaket, enn så lenge plasseres i en av UDIs avdelinger for enslige mindreårige asylsøkere. Der forutsetter jeg at hvis man ser folk med behov for ekstra oppfølging, må man legge til rette for at de som er i en slik sårbar situasjon, får det. For min del kan det gjerne være hos Cocoon, hvis det er et relevant tilbud.
Anne Margrethe Larsen (V) [13:29:26]: Jeg synes det var veldig bra at statsråden svarte så positivt, for mitt anliggende i denne saken er å sette søkelys på de menneskelige sidene, de veldig sårbare sidene. Her er det en del mindreårige asylsøkere som på en måte faller mellom flere stoler i forhold til at de har noen spesielle behov for oppfølgende barnevernstjenester. Jeg nevner trafficking, jeg nevner traumer fra krig, osv.
Det er ledige plasser. Vi kan ta dem i bruk når asylsøkerne kommer ut fra transittmottaket. Hvalstad asylmottak foretar en opptrapping. Det har jeg fått god informasjon om.
Jeg håper at Regjeringen våger å se bredden her. Godkjente barnevernsinstitusjoner der man følger opp dette spesielt, kan være et tilskudd. Da må man ikke bare skyve på reglene, og si at man ikke har fulgt dem. Det har man faktisk gjort.
Jeg vil spørre til slutt: Vil denne ministeren, sammen med barne- og likestillingsministeren, se på denne saken på nytt og finne fram til en god løsning?
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:30:34]: Nok en gang: Jeg tror at det er viktig for meg å forholde meg til en litt overordnet innfallsvinkel når det gjelder disse spørsmålene.
Jeg forstår representanten dit hen at man her er opptatt av at noen av dem som er på Hvalstad asylmottak, eller noen av dem som er på noen av de andre avdelingene, kan trenge en oppfølging fra barnevernet. Det betyr at barnevernsloven slår inn: Man får en tilsynssak, og man bestemmer seg for å iverksette tiltak.
Det er viktig for meg å understreke at barnevernsloven også gjelder for disse ungene. Hvis barnevernet mener at det er behov for tiltak, må barnevernet iverksette tiltak. Jeg tror det blir veldig feil hvis jeg begynner å blande meg inn i hvilke tiltak barnevernet da iverksetter, hvor de gjør det, og hvilke institusjoner de benytter. Jeg tror også at det i og for seg blir feil hvis barne- og likestillingsministeren blander seg inn i det. Men vi har merket oss at representanten mener at Cocoon er et veldig godt tilbud i så måte.