Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål2
Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:21:45]: «Industrikraft Møres gasskraftverkprosjekt fikk nylig avslag fra NVE. Politiske føringer om CO2-rensing ligger til grunn for avslaget, men NVE vurderer også gasskraftverk med CO2-rensing for ulønnsomt og avstår fra å gi konsesjon med pålegg om slik rensing. Alle tre gasskraftprosjekt som forelå i regionen ved Regjeringens tiltredelse, er nå skrinlagt.
Når NVE nå vil kreve CO2-rensing for å gi konsesjon, men ikke tror det vil være lønnsomt, tror statsråden at det vil realiseres flere gasskraftverk i Norge?»
Statsråd Åslaug Haga [11:22:22]: Det er riktig som representanten sier, at Norges vassdrags- og energidirektorat 6. mars i år avslo søknad fra Industrikraft Møre om konsesjon for utbygging av et varmekraftverk på 450 MW i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Søknaden gjaldt et konvensjonelt gasskraftverk uten fangst og lagring av CO2. Denne avgjørelsen ble tatt av NVE på sjølstendig grunnlag. Siden saken kan påklages til Olje- og energidepartementet, kan jeg ikke kommentere denne konkrete saken nærmere. Det er først ved en eventuell klagebehandling denne saken får en politisk behandling.
Det er et premiss i spørsmålet at alle tre gasskraftverk som forelå i regionen ved Regjeringas tiltredelse, nå er skrinlagt. Jeg er ikke kjent med at Industrikraft Midt-Norge på Skogn har lagt sin sak til side, og situasjonen er den at Skogn har konsesjon og kan sette i gang å bygge, dersom de mener at det er hensiktsmessig, og de får lønnsomhet i prosjektet. I tillegg til dette har jeg utfordret Shell til å komme opp med et konsept for et gasskraftverk med CO2-håndtering som skal være dedikert til sokkelen.
Jeg vil gjerne benytte denne anledninga til å understreke at Regjeringas mer generelle politikk når det gjelder rammevilkår for gasskraftverk i Norge, ligger fast. Vi legger opp til at eventuelle tildelinger av nye konsesjoner til gasskraftverk skal baseres på CO2-fjerning. Regjeringa bidrar økonomisk til CO2-fjerning fra gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø, og ikke minst bidrar Regjeringa tungt i å utvikle et testanlegg på Mongstad. Gjennom dette vil vi gi viktige bidrag til å videreutvikle kunnskap om CO2 -fangst, oppskalere slik teknologi og bidra til brei anvendelse av slike teknologier.
Videre er viktige rammer også trukket opp gjennom kvotepolitikken. Regjeringa har nylig hatt den nasjonale tildelingsplanen for klimakvoter for perioden 2008-2012 ute på høring. Der foreslås det at høyeffektive kraftvarmeverk og gasskraftverk basert på rensing tildeles gratiskvoter - på linje med andre sentrale europeiske land.
Jeg vil også understreke at Regjeringa er meget opptatt av kraftsituasjonen i Midt-Norge. Vi har en krevende situasjon i Midt-Norge, men Regjeringa har godt grep om situasjonen. Det blir bygd nye kraftoverføringslinjer. Det blir etablert ny produksjon av fornybar energi. Det utlyses ny runde for investeringsstøtte for vindkraft. Enova støtter energieffektivisering og omlegging til bl.a. bioenergi. I tillegg kommer de omtalte gasskraftprosjektene.
Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:25:55]: I NVEs pressemelding, da de gav avslag til Industrikraft Møre, sa de at det ble gjort på grunn av politiske føringer. Så NVE har tatt hensyn til den politikken Regjeringen fører. Det er veldig interessant hvis Regjeringen kommer til en annen konklusjon enn det NVE har gjort, for det betyr at en frafaller sin politikk, og det ville vært gledelig.
Når det gjelder gasskraftverk på Skogn, har en fortsatt konsesjon, men ved statsrådens forrige besøk i Nord-Trøndelag oppfattet alle som var til stede, at Regjeringen ikke kommer til å løfte en finger for å hjelpe til slik at det blir realisert. Regjeringen har så langt ikke løftet en eneste finger, selv under forrige olje- og energiminister, for å hjelpe Skogn på vei. Der er fortsatt ikke gasskraftverk. Det er fortsatt ingen avklaring av andre rammebetingelser.
Regjeringens politikk ligger fast, sier statsråden. Ja, den består av at det skal være CO2-rensing ved oppstart, som statsråden har sagt tidligere i en spørretime, men Regjeringen har aldri avklart hva dette bidraget for å få realisert CO2-rensing skal bestå av. Da kommer vi tilbake til det som var spørsmålet: Tror statsråden at hun vil klare å realisere flere gasskraftverk i Norge? Grunnen til at dette er interessant, ikke minst på grunn av Midt-Norge, er at forrige olje- og energiminister sa i Adresseavisen 24. januar 2007:
«Det er ikke lenger noen tvil. Det må bygges minst ett gasskraftverk i Midt-Norge de nærmeste årene. Andre løsninger for å sikre nok strøm til landsdelen finnes ikke.»
Statsråd Åslaug Haga [11:27:22]: Det aller viktigste vi nå kan gjøre når det gjelder utbygging av gasskraftverk, er å bidra til at vi utvikler teknologi som er anvendbar, og som er kommersiell. Vi er nødt for å få prisene på teknologien ned. Det er viktig for mulig framtidig anvendelse i Norge. Det er viktig for at vi skal kunne rense både kullkraft og gasskraft internasjonalt. Det er det altoverskyggende vi nå skal jobbe med. Derfor er testsenteret på Mongstad så viktig. Derfor er det viktig at vi får opp rensing både på Kårstø og på Mongstad, slik at vi får erfaring fra fullskalarensing. Det er desidert det viktigste vi kan gjøre.
Så er historien som følger: Gasskraftverket på Skogn har utslippstillatelse og energikonsesjon. De kan ganske enkelt sette i gang i dag hvis de greier å komme opp med et konsept innenfor rammen av EØS-avtalen. Jeg har sagt at vi går gjerne inn i diskusjonen med dem dersom de greier å presentere et slikt konsept.
Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:28:38]: Jeg registrerer at for andre gang unnlater statsråden å svare på det egentlige spørsmålet, nemlig om hun selv har tro på at det vil bli realisert gasskraftverk i Norge. Skogn har konsesjon. Skogn har utslippstillatelse. Ja, men de har ikke gass. Regjeringen har ikke gjort noe for at staten skal ha et myndighetsansvar for å føre gass fram til de store forbrukerne. Der har Regjeringen sviktet.
Men jeg registrerer at statsråden sier at utviklingen av CO2-rensing er altoverskyggende for det som skal skje når det gjelder gasskraft. Forrige energiminister fra samme parti, basert på den samme regjeringserklæring som nåværende energiminister, sa at gasskraftverk må til for å kunne løse kraftkrisen i Midt-Norge. Og den har også statsråden erkjent er ganske nært forestående, de nærmeste årene - vi snakker ikke om 2016-2018, men om 2010-2011. Da må en spørre: Ser ikke statsråden en viss ulempe for Midt-Norge ved at en skal først utvikle CO2-rensing før en kan løse kraftkrisen ved å bygge et gasskraftverk?
Statsråd Åslaug Haga [11:29:39]: Vi har godt grep om kraftsituasjonen i Midt-Norge. Ikke minst er det avgjørende viktig at vi får opp overføringslinjer. Det er vi i gang med. Jeg har sjøl gitt uttrykk for at jeg mener det er avgjørende for regionen at vi får opp linja mellom Ørskog og Fardal. Den kommer ikke opp før i 2012, men da er vi i en meget god situasjon i regionen.
Så er mitt utgangspunkt at det kan være behov for å etablere et gasskraftverk i regionen. Det er jo nettopp derfor jeg har bedt Shell se på muligheten for å utvikle et gasskraftverk med utgangspunkt i Aukra, og dedikert for sokkelen. For noe av utfordringen i Midt-Norge er nettopp at sokkelen drar så mye energi. Derfor har jeg tatt initiativ til at vi skal jobbe ut konsepter for gasskraftløsning i regionen.
Også Skogn ligger der med alle muligheter. Jeg diskuterer med dem når de kommer opp med et konsept som ligger innafor rammen av EØS-regelverket.
Solveig Horne hadde her overtatt presidentplassen.
Presidenten: Vi går da til spørsmål 6.