Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Elisabeth Aspaker (H) [12:44:56]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«En NOU om kriminalitetsbekjempelse og personvern ble overlevert til Justisdepartementet i 2003. Det er nå gått 5 år uten at det er fremmet lov om politiregistre. Politiregistre inneholder noe av den mest sensitive informasjonen som er registrert i landet, og Datatilsynet har i dag ikke mulighet til å foreta tilsyn av informasjonsflyten.

Når vil Stortinget få lov om politiregistre til behandling?»

Statsråd Knut Storberget [12:45:24]: Jeg viser til at Regjeringa i St.prp. nr. 1 på side 35 annen spalte har gjort rede for at et lovforslag vil bli fremmet våren 2009. Bakgrunnen for dette er at arbeidet med ny politiregisterlov er forsinket fordi forhandlingene om rammebeslutning om personvern i tredje søyle - personvern innenfor europeisk politisamarbeid - pågikk i over to år.

I tillegg til dette vil jeg nevne at Datatilsynet også i henhold til dagens lovgivning kan føre tilsyn med samtlige av politiets registre, og denne ordningen vil bli videreført i den nye loven.

Elisabeth Aspaker (H) [12:46:05]: Jeg vil takke statsråden for svaret, men jeg konstaterer at denne loven har tatt svært lang tid, og altfor lang tid gitt det store behovet det er for å få personsensitive opplysninger i politiet inn i et mer betryggende forvaltningsregime og med mulighet for ekstern kontroll med dataflyten.

Jeg hører at statsråden nå viser til det som skjer i EU. Men jeg har forstått det sånn at det er mer ut fra en hensiktsmessighetsbetraktning at Norge har valgt å vente på det som skjer i EU, og at vi faktisk hadde kunnet ta noen egne initiativ og sørget for å få den norske loven på plass tidligere. Man var redd for dobbeltarbeid, noe som har betydd at hele politiregisterloven har blitt enda mer utsatt. Men er ikke statsråden bekymret for at det departementet som han bestyrer, som har ansvaret for hele personvernlovgivningen, er det departementet som nå framstår som den største sinken i klassen, og for det faktum at det offentlige ikke sørger for å gå foran på et så viktig område som dette?

Statsråd Knut Storberget [12:47:07]: Jeg er enig i representanten Aspakers fokusering på at dette er et særs viktig arbeid. Jeg er ikke enig i at dette er en sak som treneres av Regjeringa, snarere tvert imot. Det er helt avgjørende for oss at vi bl.a. må få se og lese hva EU gjør angående dette, særlig opp mot den utviklinga vi ønsker for politisamarbeid, som også Høyre har gitt bred tilslutning til, innunder Prüm-samarbeidet. Derfor mener jeg at det er en veldig hensiktsmessig lovprosess som nå pågår. Det er avansert, og det er komplisert. Det er det.

Så vil jeg også si at det er ikke noe lovtomt rom på dette området nå. Vi har regler for hvordan man skal forvalte viktig informasjon. Det er heller ikke riktig slik som spørreren sier i sitt spørsmål, at Datatilsynet ikke i dag har mulighet til å foreta tilsyn av informasjonsflyten. Det har Datatilsynet. Slik jeg også forstår det, er Datatilsynet fullt ut klar over det. Så vi har i dag en situasjon hvor man faktisk også kan føre effektivt tilsyn.

Elisabeth Aspaker (H) [12:48:12]: Jeg takker statsråden for svaret, men det er tydeligvis en fundamental uenighet ute og går her mellom statsråden, som sitter med ansvaret for dette området og denne lovgivningen, og Datatilsynet, med den adgangen som de selv mener de har til å kontrollere den informasjonen og de dataene som politiet i dag rår over. Så da er mitt spørsmål til statsråden: Vil han ta et snarlig initiativ overfor Datatilsynet, slik at man oppklarer de misforståelsene som eventuelt eksisterer, og slik at vi inntil vi får på plass politiregisterloven, kan ha et tilsyn på dette området som også Datatilsynet kan være tilfreds med?

Statsråd Knut Storberget [12:48:56]: Jeg er litt usikker på hvem som bringer misforståelser inn i denne saken. Datatilsynet er, slik vi har oppfattet dem, fullstendig klar over at man har tilsynskompetanse. Det har også innebåret at Datatilsynet nå til og med har varslet Politidirektoratet om at en vil foreta tilsyn i bl.a. politiets forvaltningsregistre. Dette er ikke Datatilsynet i tvil om. Jeg mener nok at spørreren i så fall sjøl må ta en runde med sine hjemmelsmenn om hvor denne påstanden kommer fra. Jeg hadde møte med Datatilsynet før jul, og jeg oppfattet ikke at det var strid rundt spørsmålet om man hadde tilsynskompetanse.

Det Datatilsynet har reist som spørsmål, er om Datatilsynet skal ha påleggskompetanse i forhold til de tilsyn man utøver. Det er en omfattende diskusjon hvor man bl.a. må ha en avveining av hvem som skal styre og kunne ha påleggsmulighet for så viktige registre, og om man skal ha Datatilsynet over Riksadvokatens myndighet. Men det vil vi avklare i forbindelse med politiregisterloven.

: