Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 14
Solveig Horne (FrP) [12:36:19]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«Lørdag 1. mars 2008 kunne vi igjen lese i Stavanger Aftenblad om hvilke konsekvenser den økte volden i Stavanger får for uskyldige folk. Avdelingsoverlege ved Stavanger Universitetssykehus melder om sterk vekst i skader på underkjeve og kinnben forårsaket av grov vold på byen. Grove voldsskader har gått opp 55 prosent på ett år, og man kan ikke lenger bare skylde på skjenketidene når voldsøkningen i Stavanger skal forklares.
Hva vil statsråden gjøre for å stanse den økende volden?»
Statsråd Knut Storberget [12:36:56]: La meg aller først si at jeg er veldig glad for å få dette spørsmålet, og særlig fra en representant fra Fremskrittspartiet, som er opptatt av å slå tilbake kriminaliteten.
Noe av det viktigste vi kan gjøre med denne type kriminalitet, er å gå inn på nettopp ruspolitikken. Der vil kanskje noe av det viktigste for Regjeringa være å skape et bredere flertall for den type tiltak som kan forebygge at slik vold skjer. Jeg håper inderlig at Fremskrittspartiet skifter kurs i sin politikk når det gjelder å forebygge kriminalitet. Her er vi inne på nøkkelområdet når det gjelder det å få ned kriminaliteten i storbyene, hvis Fremskrittspartiet er villig til - i de byene hvor de selv sitter og styrer, og også her i Stortinget hvor man har mulighet til å danne brede politiske flertall - å føre en annen type ruspolitikk enn den de tradisjonelt har stått for. Jeg ber Fremskrittspartiet om i så måte å være med på den kampen, og følge opp hva politiet i Stavanger sjøl har sagt om bl.a. ruspolitikkens betydning for voldskriminaliteten ute i byene.
Nå skal vi jo ikke stirre oss blinde på denne typen tall og overdramatisere situasjonen heller. Jeg har fått opplyst at grove voldsskader, dvs. legemsbeskadigelser, i Stavanger og dette distriktet har økt fra 38 til 58. Det er en øking på 52 pst. Men tallene er jo heldigvis på det nivået som de er, sjøl om én voldshendelse er én for mye. Derfor mener jeg at den viktigste oppgaven for politi- og lensmannsetaten nå er å sikre tryggheten gjennom å forebygge og bekjempe slik kriminalitet. Særlig viktige utfordringer i denne sammenheng er bl.a. innsatsen mot voldskriminaliteten. Den representerer i vid forstand et angrep både på velferd og på befolkningens oppfatning av trygghet.
Jeg er enig med representanten når hun hevder at man ikke bare kan skylde på skjenketidene, men sammenhengen mellom bruk av rusmidler og vold er godt dokumentert, og en god del av voldsepisodene skjer i tilknytning til uteliv. Man opererer jo med at 60-70 pst. av disse voldsepisodene skjer i alkoholrus og i tilknytning til skjenkesteder. Det er åpenbart at desto flere skjenkesteder vi får, desto lengre åpningstider vil det bli, desto større blir forbruket og desto større blir skadene. Det er helt avgjørende for oss, hvis vi skal stanse en slik utvikling, at vi har dette i fokus. Ved siden av den satsingen Regjeringa nå har hatt på politistyrking lokalt ved at vi utdanner stadig flere politifolk, ønsker vi å få flere politifolk ut for nettopp å bemanne også gatene når det er hektisk. Det er det helt avgjørende at vi får til. Derfor er jeg veldig glad for at vi i løpet av de to siste årene har hatt et så høyt opptak på Politihøgskolen som vi har hatt. Jeg vil også peke på at de tiltak som nå gjøres ute i kommunene ved at man etablerer politiråd, hvor politiet og politikere sitter sammen for å løse denne typen utfordringer, tror jeg er særdeles viktige tiltak for å forebygge denne voldskriminaliteten. Vi ser at det finnes byer og tettsteder i Norge hvor man har hatt meget god erfaring med å styrke politiet, men samtidig drive aktiv forebygging. Kristiansund er et slikt eksempel, hvor man har tatt grep rettet mot bl.a. salg av mat på nattetid, og hvor man har sett umiddelbar effekt på voldskriminaliteten.
Jeg er glad for at spørreren spør om dette, og jeg håper at Fremskrittspartiet vil støtte oss her.
Solveig Horne (FrP) [12:40:31]: Jeg vil takke statsråden for svaret.
Som ventet var det et svar utelukkende om skjenketidene og det lokale ansvaret, og en ansvarsfraskrivelse fra statsrådens side.
De reelle fakta i denne saken er at de siste årene har Stavanger fått strengere skjenkeregler, men likevel hatt en økning i volden. Nabokommunen Sandnes har hatt en mye mer liberal skjenkepolitikk, men har hatt mindre vold.
Så vil jeg vise til at statsrådens egne partikolleger i Gjesdal, som er nabokommune til Stavanger, for to dager siden vedtok å utvide skjenketidene, til å ha det mye mer liberalt enn det Stavanger har.
Påstanden om at det er fri flyt i Stavanger, er en myte. Vi kunne for et par uker siden lese i Stavanger Aftenblad at salget på utestedene faktisk har gått ned. Det viser seg at folk drikker mer hjemme, og de kommer mye senere ut på byen. Derfor har salget ute gått ned.
Vi har nå hatt en flertallsregjering i to år, og mitt spørsmål til statsråden er: Hva har statsråden konkret satt i verk av alkoholreduserende tiltak?
Statsråd Knut Storberget [12:41:40]: Vi peker ikke bare på skjenketidene. Og vi løper ikke fra ansvaret, slik det påstås av spørreren. Mitt svar var nettopp vinklet mot bl.a. at man nå har styrket politiet ute, valgt å bruke mer midler på politidistriktene enn tidligere. Man har valgt å ha et høyt opptak på Politihøgskolen for å få utdannet flere politifolk. Situasjonen i Norge er jo nå at vi har for lite uteksaminerte politifolk. Skal vi kunne bemanne byene våre, er vi helt avhengige av å utdanne flere. Politirådet er initiert fra Regjeringen og Justisdepartementet, og er et avgjort viktig tiltak for å kunne forebygge. Det er ikke riktig at vi løper fra dette ansvaret. Vi tar det særdeles alvorlig. Det innebærer ikke at alle andre aktører blir fritatt for ansvar. Sjøl om man i Stavanger ikke står i en situasjon hvor det er fri flyt, som spørreren sier - jeg mener heller ikke at det er fri flyt i Stavanger - er det en påviselig klar sammenheng mellom det rusforbruket vi har på nattetid, og den utøvede volden. Det må også Fremskrittspartiet ta inn over seg.
Solveig Horne (FrP) [12:42:48]: Jeg takker igjen for svaret. Jeg skal ikke la dette bli en skjenkedebatt, men heller ta hovedspørsmålet, om den grove volden.
Statsråden sier selv at han har gitt mer penger til politiet. Det som skjer i dag, er at Rogaland politidistrikt mangler 25 mill. kr. Ifølge beregninger skal Rogaland ha 7,3 pst. av den potten som Stortinget bevilger, men de får bare 6,8 pst. Det vil si at de mangler ca. 25 mill. kr bare i Rogaland politidistrikt. Dette er penger som kunne gitt mer synlig politi, for det er mer ressurser. Vi vet at forutsetningen for å lykkes med kriminalitetsbekjempelse er tilstedeværelse av politi.
Da blir mitt siste spørsmål til statsråden: Er justisministeren enig i at et mer synlig politi er forebyggende? Og hva vil han gjøre for at Stavanger og Rogaland politidistrikt får de pengene som de mangler?
Statsråd Knut Storberget [12:43:43]: Ja, jeg er enig i at et synlig politi virker forebyggende. Det er derfor vi mener at vi må ha flere politifolk i hele Norge. Jeg er justisminister for hele Norge, ikke bare Stavanger og Rogaland.
Regjeringens strategi er å øke opptaket ved Politihøgskolen. Det lave opptaket vi hadde under forrige regjering, har bidratt til at vi i dag ikke klarer å bemanne ledige stillinger. Så hovedutfordringen vår er faktisk ikke at distriktene mangler penger, men at man mangler folk. Vi ser at når politidistriktene gjør opp sine regnskaper, sitter flere igjen med penger. Så her syns jeg nok at vi må snu fokus også. For å få flere politifolk ut i gatene må vi faktisk ha flere politifolk. Da må vi utdanne flere, og vi må ta det grep som Regjeringa nå er i ferd med å gjøre: se på hvordan vi kan erstatte politifolk med sivile, at sivile tar oppgaver som sivile kan gjøre, slik at politifolk kommer seg ut. Det tredje vi jobber med, er spørsmålet om å få seniorer til å stå lenger i stillingen.