Stortinget - Møte onsdag den 9. januar 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 2
Ivar Kristiansen (H) [11:26:16]: Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:
«8. desember 2007 ble det kjent i media at Enova fortsatt har ubrukte millioner på budsjettet for 2007 til støtte til energisparing og miljøvennlig energiomlegging. Likevel opplever fortsatt personer som har søkt om støtte fra Enova til omlegging fra oljefyr til luft-til-vann varmepumpe i private boliger, at de ikke har fått vurdert sin søknad.
Kan statsråden love at alle søknader som tilfredsstiller kravene for å få støtte, vil kunne bli innvilget med de ledige midler Enova fortsatt har til disposisjon?»
Statsråd Åslaug Haga [11:27:10]: Tilskuddsordninga til elektrisitetssparing i husholdninger ble lansert i slutten av august 2006. Enova fikk i oppdrag å forvalte ordninga. Ordninga er ikke finansiert med midler fra Energifondet, men gjennom en særskilt bevilgning over statsbudsjettet på 71 mill. kr. Så langt har Enova mottatt over 20 500 søknader. Per 1. desember har 4 400 husholdninger fått utbetalt støtte etter at de har rapportert at tiltak er gjennomført. 4 600 husholdninger har valgt ikke å gjennomføre tiltak etter å ha fått tilsagn om støtte.
Bakgrunnen for at mange husholdninger nå venter på å få innvilget støtte, er at Enova ikke kan disponere midler utover rammen på 71 mill. kr. Siden oppstart av ordninga har den samlede rammen til enhver tid vært disponert gjennom tilsagn om støtte og utbetalte midler. For denne ordninga, som for andre lignende ordninger, viser det seg at en relativt høy andel av husholdningene som får tilsagn om støtte, velger ikke å benytte tilsagnet. Når et tilsagn kan ha en varighet på opptil åtte måneder, vil det ta tid før Enova får rullert ubrukte tilsagn. Dette gjør også at det vil ta tid før hele rammen på 71 mill. kr kommer til utbetaling.
Som kjent har Varmeprodusentenes Forening klaget på denne tilskuddsordninga, og ESA har nå åpnet formell undersøkelse av saken. Jeg legger ikke opp til å gjøre endringer i ordninga før denne saken er avklart.
Ivar Kristiansen (H) [11:29:04]: Jeg takker statsråden for svaret, som i alle fall var opplysende.
Dette illustrerer den store, massive interessen det er for å gå fra fossil oppvarming i særdeleshet og over til fornybar, og for å bidra til å få energiforbruket nedover. Med den rollen som dagens regjering i likhet med den forrige har gitt Enova, og når det kommer frem at det i desember måned fortsatt er ubrukte midler, vil jeg tro at det må være i alles interesse at man strammer inn behandlingsprosedyren og også prosedyren overfor søkerne, som er i et så massivt omfang, som statsråden illustrerer her. Vil statsråden sørge for at det blir tatt kontakt med Enova, slik at saksbehandlingen kan skje raskere og på en mer publikumsvennlig måte?
Statsråd Åslaug Haga [11:30:14]: Jeg er ikke i tvil om at representanten Kristiansen og jeg har helt identiske målsettinger i denne saken. Her er det laget en ordning som skal legge til rette for energisparing. Det er noe vi bør ha høye ambisjoner om i Norge framover, og det er riktig, som representanten sier, at den store mengden søknader er et uttrykk for den store interessen for dette. Det er veldig bra. Jeg tror at varmepumper kommer til å bli en stadig viktigere del av energiforsyninga, og tror også vi kan tilskrive den overgangen til det faktum at vi nå begynner å få en utflating av forbruket i husholdningene. Det er bra.
Når det gjelder å gjøre justeringer på sjølve ordninga, følger Enova det forvaltningsregimet som det er lagt opp til. Det er problematisk å gjøre endringer i det nå, bl.a. fordi ESA har åpnet formell undersøkelse av saken.
Ivar Kristiansen (H) [11:31:23]: Jeg tror kanskje det vil være fornuftig, når man ser fremover, å foreta en grundig gjennomgang av dette forvaltningsregimet, for resultatet er, i tråd med statsrådens svar, at mange velger å hoppe av. Det tar for lang tid med saksbehandling, søkere får ikke svar, osv., og det gir ikke den effekt, energigevinst, som vi alle sammen ønsker her fra denne sal. Samtidig har jeg lyst til bare å peke på at det i Soria Moria-erklæringen henvises til at man ønsker å innføre en vrakpant på oljekjeler som byttes inn i kjeler som er basert på fornybar varme. Også på dette området kom det i hvert fall før jul frem opplysninger om at denne ordningen ennå ikke er på plass. Det illustrerer bare at det på hele dette fornybarområdet er all grunn til å ta en gjennomgang av saksbehandlingstiden og den oppfølgingen som de titusener av søkere føler de får fra statens eget apparat.
Statsråd Åslaug Haga [11:32:32]: I forhold til den tilskuddsordninga som spørsmålet gjelder, er det nå en hovedutfordring at ESA har startet formell undersøkelse av saken basert på en klage fra Varmeprodusentenes Forening. Det er en levende illustrasjon på hvor krevende det er å finne fram til ordninger som kan fungere. Jeg forstår det da slik at representanten Kristiansen er begeistret for den ordninga, og jeg håper da også vi vil få støtte i det videre arbeidet med denne saken vis-à-vis ESA for å sikre at vi også for framtida kan ha denne type ordninger.
Så er jeg alltid rede til å se på hvordan vi kan forvalte ordninger på en hensiktsmessig måte. Enova er sjølsagt nødt til å forholde seg til det reglementet som til enhver tid gjelder. Jeg er opptatt av at vi skal finne smidige ordninger. Den erfaringa vi har etter hvert nå med denne typen ordninger, er at til tross for at ganske mange får innvilget det de søker om, velger de ikke å benytte seg av ordninga, og det er mulig vi kan finne løsninger på hvordan vi skal ta høyde for det framover. Så jeg møter problemstillinga som representanten tar opp, med positiv velvilje, i den forstand at jeg syns vi skal tenke gjennom hvordan vi kan gjøre dette bedre.