Stortinget - Møte onsdag den 19. desember 2007 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 7
Presidenten: Også dette spørsmålet, fra representanten Tord Lien til olje- og energiministeren, vil bli besvart av landbruks- og matministeren på vegne av olje- og energiministeren.
Tord Lien (FrP) [12:00:06]: Mitt spørsmål er:
«Ifølge Adresseavisen 7. desember uttaler LOs leder Roar Flåthen under desemberkonferansen i Kristiansund torsdag 6. desember at «Bare en utbygging av gasskraftverk i Fræna, Tjeldbergodden og Skogn kan gi Midt-Norge mulighet til å bli selvforsynt med energi». Olje- og energiministeren har slått fast at et nytt gasskraftverk i Midt-Norge skal ha CO2-håndtering fra dag 1, og at staten ikke vil bidra til å skaffe gass.
Med disse forutsetningene, hvor tidlig er det realistisk at et gasskraftverk kan stå ferdig i Midt-Norge?»
Statsråd Terje Riis-Johansen [12:00:48]: Regjeringa tar sårbarheten i den norske kraftforsyninga alvorlig og har siden den tiltrådte, arbeidet aktivt på dette området. Mye arbeid har blitt gjort. Det har blitt gitt flere konsesjoner både til gasskraft- og vannkraftprosjekter. Samtidig økes bevilgningene i budsjettet for 2008 til energieffektivisering, varme og elektrisitet fra fornybare energikilder vesentlig. Dette er viktige bidrag for å bedre kraftbalansen generelt, også i Midt-Norge.
Regjeringas plan for å styrke kraftsituasjonen i Midt-Norge er basert på tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge
Regjeringa arbeider for å legge forholdene best mulig til rette for realisering av nye gasskraftprosjekter, som representanten er opptatt av. Når det gjelder CO2-håndtering, er Regjeringas syn på det tydelig slått fast i Soria Moria-erklæringa. Der står det:
«Gjennom økonomiske virkemidler og satsing på ny teknologi vil vi sørge for at nye konsesjoner til gasskraft skal basere seg på CO2-fjerning.»
Når det gjelder gitte konsesjoner, ligger det også til grunn fra Soria Moria-erklæringa at Regjeringa vil samarbeide med utbyggerne av gasskraft om anlegg for CO2-fangst og bidra økonomisk til at dette kan gjennomføres så snart som mulig.
Det har blitt presentert flere ulike planer for flere gasskraftprosjekter i Midt-Norge. Olje- og energiministeren har nylig gjennomført møter med alle aktuelle utbyggere i regionen for å få en oppdatert gjennomgang av status og mulighet for prosjektene. Gjennomgangen viser at det er godt grunnlag for å etablere produksjonskapasitet i regionen. Samtidig er det utfordringer knyttet til realiseringa av alle prosjektene, og det må det arbeides videre med. Olje- og energiministeren legger opp til en tett dialog med aktørene i dette arbeidet. For situasjonen i Midt-Norge er det også viktig at det gis like stor oppmerksomhet til arbeidet med ny overføringskapasitet og andre relevante prosjekter som vil bidra til å styrke kraftsituasjonen i området.
Tord Lien (FrP) [12:03:17]: Jeg noterer meg at vekten legges på overføringskapasitet, og så flytter man problemet fra Trøndelag til Helgeland og til Bergen. Det er ikke noen løsning på problemet.
Løsningen har vært presentert av statsminister Stoltenberg 2. mai 2006 da han lovte gasskraftverk på Skogn. Senterpartiets egen Ola Borten Moe, den gang energipolitisk talsmann, i dag næringskomiteens leder, sier i november 2006 at «Senterpartiet lover gasskraftverk i Midt-Norge. Og det skal skje veldig snart».
Nå noterte jeg meg at statsråden i sitt svar ikke ville tidfeste en sannsynlig dato for iverksettelse av gasskraftprosjektet. Jeg konstaterer også at statsråden ikke støtter verken sin egen statsminister, som har sagt at vi ordner gasskraftverk på Skogn, eller næringskomiteens leder, Ola Borten Moe, på at det skal komme gasskraftverk i Midt-Norge. Det er skuffende.
Statsråd Terje Riis-Johansen [12:04:26]: Det kunne være fristende å lese litt fra det svaret jeg akkurat gav, for der var det fra min side tydelig poengtert at det er ønskelig å få gasskraftprosjekter opp å stå, og at det er en av flere løsninger på energisituasjonen og utfordringene rundt den i Midt-Norge. Så vil det være uansvarlig av Regjeringa ikke å jobbe med flere løsninger rundt energisituasjonen i Midt-Norge. Det har, som også representanten Lien vet, vært såpass omfattende prosesser rundt de prosjektene som har vært lansert, og som det jobbes med, at det ikke å ha andre resonnementer, andre løsninger også når det gjelder energisituasjonen, ikke vil være ansvarlig politikk. Derfor er det arbeidet som gjøres i forhold til nettinvesteringer, viktig, enten det er knyttet opp til utvidelser som Hydro har gjort i Sunndalsøra, knyttet til Ormen Lange-prosjektene, eller det gjelder det som Statnett har gjort rundt spenningsstøtte, og også (presidenten klubber) …
Tord Lien (FrP) [12:05:36]: Dersom industrien i Møre og Romsdal og Trøndelag hadde kunnet leve på gode ønsker fra Regjeringen, hadde ikke dette vært et problem. Det man trenger, er jo kraft, og det eneste som kan skaffe nok kraft, er gasskraftverk. Alle vet jo dette. LO vet det, Arbeiderpartiet vet det, Senterpartiet vet det. Industrien og fagforeningene i Midt-Norge vet at det er dette som skal til. En vakker vårdag må kjensgjerningene gå opp også for dem som skal fatte beslutningene.
Regjeringen snakker også om industrikraftregime. Da må man ha forståelse for at det kanskje ikke var så lett som Arbeiderpartiet og Senterpartiet gav uttrykk for i valgkampen i 2005. Men er det overhodet sannsynlig og mulig å gjennomføre innføring av industrikraftregime i Norge med den kraftsituasjonen vi har i Midt-Norge pr. i dag?
Statsråd Terje Riis-Johansen [12:06:30]: Forholdet til industrikraft tror jeg vi lar ligge i denne sammenhengen, og så skal jeg forsøke å fokusere på det som var representantens opprinnelige spørsmål, knyttet til energileveransene inn mot Midt-Norge.
For å gjenta det jeg sa innledningsvis: Jeg, og vi, ønsker at gasskraftverk og gasskraftprosjekter skal opp og stå i Midt-Norge. Det vil være en god løsning hvis man også håndterer fangst av CO2. Så er det gitt konsesjon for ett av disse anleggene, men vi ser likevel at det tar tid å få realisert et prosjekt som har vært på planleggingsstadiet. Og da mener jeg det vil være uansvarlig om man ikke parallelt med det som skjer på tilførselssida, også fokuserer på overkapasitet, på fornybar energi og på å få annen energi inn i markedet enn det som ensidig går inn mot gassverk.
Presidenten: Vi går da til spørsmål 21.