Stortinget - Møte torsdag den 22. november 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Voteringer
Etter at det var ringt til votering, uttalte
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten har Ågot Valle satt frem følgende forslag:
«I
I Stortingets vedtak 21. juni 1996 III om Stortingets lønnskommisjon gjøres følgende tilføyelse:
Som en hovedregel skal reguleringen av godtgjørelsene for stortingsrepresentantene og lønnen for statsråder og statsministeren følge ordinær lønnsutvikling i arbeidslivet, basert på den generelle lønnsutviklingen i kroner siste år. Dersom det foreligger særlige forhold som tilsier forslag om en avvikende regulering, skal dette begrunnes i kommisjonens innstilling til Stortinget.»
Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.
Presidentskapet hadde innstilt:Stortinget samtykker i at følgende godtgjørelser fastsettes med virkning fra 1. oktober 2007:
Stortingsrepresentanter | kr | 654 000 | pr. år |
Regjeringsmedlemmer | kr | 969 000 | pr. år |
Statsminister | kr | 1 191 000 | pr. år |
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt frem fem forslag. Det er
-
forslag nr. 1, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti
-
forslagene nr. 2–4, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet
-
forslag nr. 5, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre
Forslag nr. 5, fra Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Venstre ble med 85 mot 7 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.13.55)«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med sak til Stortinget om andre og mer tidsriktige måter å finansiere en allmennkringkaster på enn dagens lisens.»
Presidenten: Forslagene nr. 2–4, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om oppsplitting og nedsalg av NRK på en slik måte at virksom konkurranse oppnås og kulturpolitiske mål ivaretas.»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om gradvis avvikling av ordningen med fjernsynslisens.»
Forslag nr. 4 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 72 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.14.15)«Stortinget ber Regjeringen fremme sak om avvikling av medieeierskapsloven og Medietilsynets virksomhet på dette felt – med sikte på at disse problemstillinger skal reguleres og kontrolleres gjennom konkurranseloven og Konkurransetilsynet.»
Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 66 mot 27 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.14.38)Komiteen hadde innstilt:«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om at studenter som er oppført i Folkeregisteret med lik adresse som foreldre eller foresatte, kan fritas for NRK-lisens.»
St.meld. nr. 30 (2006-2007) – om kringkasting i en digital fremtid – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Presidenten: I sak nr. 3 foreligger det ikke noe voteringstema.
Votering i sak nr. 4
Presidenten: Under debatten har Anders Anundsen satt frem to forslag på vegne av Fremskrittspartiet.
Forslagene er under debatten omgjort til oversendelsesforslag. Forslag nr. 1 lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å legge frem en helhetlig handlingsplan for å sikre bedre skoleledelse i grunnskoler og videregående skoler.»
Forslag nr. 2 lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å vurdere om det er hensiktsmessig å innføre formalkompetansekrav i skoleledelse/ledelse for skoleledere.»
Presidenten foreslår at forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.
Komiteen hadde innstilt:Stortinget ber Regjeringen foreta en bred gjennomgang av status på området og vurdering av behovet for nye tiltak og strategier for en bedre skoleledelse, som en del av stortingsmeldingen om kvalitet i grunnopplæringen. Stortinget ber om at de konkrete forslag som ligger i representantforslaget Dokument nr. 8:100 (2006-2007), blir nærmere drøftet og vurdert i denne sammenheng.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Votering i sak nr. 5
Presidenten: Under debatten er det satt frem tre forslag. Det er
-
forslag nr. 1, fra Trond Helleland på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
-
forslagene nr. 2 og 3, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet
Det voteres over forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 72 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.16.09)«Stortinget ber Regjeringen parallelt med utbygging av E6 på strekningene Gardermoen (Hovinmoen) – Dal og Skaberud – Kolomoen utarbeide og legge fram for Stortinget en sak om hvordan samlet planlegging, prosjektering og utbygging av korridoren Gardermoen – Otta kan gjennomføres med sikte på raskere fremdrift, lavere kostnad og samordning veg/bane.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen omarbeide planene for videre utbygging av E6 nordover mot Otta slik at egnede strekninger søkes realisert som OPS-prosjekt.»
Fremskrittspartiet har varslet at de ønsker å støtte dette forslaget subsidiært.
Votering:Forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 50 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.16.31)Presidenten: Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, lyder:
«Stortinget samtykker i utbyggingen av E6 på strekningen Gardermoen (Hovinmoen) – Dal og Skaberud – Kolomoen i Akershus og Hedmark, og at utbyggingen skal gjennomføres med full statlig finansiering som innarbeides i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2008.»
Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.
Komiteen hadde innstilt:I
Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får løyve til å ta opp lån og krevje inn bompengar til delvis bompengefinansiering av utbygginga E6 på strekningane Hovinmoen – Dal og Skaberud – Kolomoen etter vilkåra i St.prp. nr. 87 (2006-2007) og Innst. S. nr. 21 (2007-2008).
II
Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsetje nærare reglar for finansieringsordninga.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 69 mot 21 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.16.55)Votering i sak nr. 6
Presidenten: Under debatten har Arne Sortevik satt frem et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
«Stortinget samtykker i bygging av rv. 567 Hauge- Lonevåg finansiert med statlige bevilgninger på i alt 186 mill. kroner av total finansieringsplan på 194 mill. kroner. Stortinget ber Regjeringen sørge for at disse midlene forskotteres straks og at bevilgningen dekkes inn ved salderingen av statsbudsjettet for 2007.»
Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.
Komiteen hadde innstilt:I
Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får løyve til å ta opp lån til å forskottere bygginga av rv. 567 Hauge-Lonevåg og til å krevje inn bompengar til delfinansiering av utbygginga i samsvar med vilkåra i St.prp. nr. 89 (2006-2007) og Innst. S. nr. 22 (2007- 2008).
II
Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå tilleggsavtale med bompengeselskapet og fastsette nærare reglar for finansieringsordninga.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 72 mot 21 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.17.27)Votering i sak nr. 7
Presidenten: Under debatten er det satt frem to forslag. Det er
-
forslag nr. 1, fra Hans Frode Kielland Asmyhr på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre
-
forslag nr. 2, fra Hans Frode Kielland Asmyhr på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
Det voteres over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 55 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.18.03)«Stortinget ber Regjeringen snarest, og senest våren 2008, fremme en egen sak om konsekvensene for norsk landbrukspolitikk i lys av en potensiell global matkrise, med produksjonsunderskudd og betydelig høyere priser på matvarer i verdensmarkedet.»
Presidenten: Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Høyre, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen stortingsmelding om jordbrukspolitikk innen våren 2008.»
Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.
Komiteen hadde innstilt:Dokument nr. 8:79 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Petter Løvik, Gunnar Gundersen og Ivar Kristiansen om en fremtidsrettet jordbrukspolitikk – bifalles ikke.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble innstillingen bifalt med 61 mot 32 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.18.40)Voteringen i en sak finnes i slutten av referatet for hver enkelt sak.