Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 22
Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [13:53:00]: «Til tross for gjentatte lovnader fra statsråden knyttet til å opprettholde ortopedi ved Kirkenes Sykehus er situasjonen blitt at all helgebemannet ortopedi er overført til Hammerfest og Tromsø. Dette medfører et svekket faglig kompetansemiljø ved sykehuset og et utilstrekkelig tilbud for befolkningen i Øst-Finnmark. For å få et godt resultat innen ortopediske inngrep er man avhengig av kort responstid.
Hva vil statsråden gjøre for å likebehandle befolkningen i Finnmark med resten av landet?»
Statsråd Sylvia Brustad [13:53:39]: La det være helt klart at det skal være et godt fungerende lokalsjukehus i Kirkenes! Et godt og forsvarlig spesialisthelsetjenestetilbud skal opprettholdes og videreutvikles for hele befolkninga i Øst-Finnmark. Å opprettholde bosettinga i Finnmark står sentralt i Regjeringas nordområdepolitikk, og tilgjengelighet til spesialisthelsetjenester av god kvalitet er et viktig virkemiddel i denne sammenheng.
Den endringa som nå er gjennomført ved sjukehuset i Kirkenes, innebærer – og representanten kjenner sjølsagt til det – at det ikke er spesialist i ortopedi på vakt fra fredag morgen til mandag morgen. Grunnen til det er at det er vanskelig å rekruttere ortopeder til Finnmark. Virksomheten er derfor basert på «vikarstafett» fra Sverige. Jeg vil presisere at Helse Nord RHF har som mål å rekruttere ortoped til en fast overlegestilling/ortopedstilling ved sjukehuset i Kirkenes.
Jeg har i brev til Helse Nord RHF lagt til grunn at det skal opprettholdes en generell kirurgisk vaktberedskap ved sjukehuset i Kirkenes, slik at sjukehuset kan vurdere og håndtere akutte ortopediske tilfeller også når det ikke er ortopedisk vakt til stede.
Ifølge Helse Nord berører omlegginga bare et fåtall pasienter. Det har i gjennomsnitt vært 20–30 ortopediske operasjoner pr. år i helgene, dvs. én pasient annenhver helg i snitt. I løpet av ett år er det ca. 100 henvendelser i helgene, men omkring 80 pst. av disse pasientene skal ikke opereres. Pasienter som må ha behandling av ortoped i helgen, blir transportert til Hammerfest eller Tromsø i fly eller ambulanse. Enkelte pasienter må uansett transporteres fordi de har skader som må behandles ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.
Ved flere av helseforetakene i Helse Nord er den ortopediske virksomheten samlet på ett sted, som representanten helt sikkert kjenner til. Ved Helgelandssykehuset er det spesialisert ortopedisk vakt i Mo i Rana, ved Nordlandssykehuset er det Bodø som har spesialisert ortopedisk vakt, samtidig som det drives planlagt virksomhet i Lofoten og Stokmarknes. Ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er det planlagt virksomhet både i Narvik, Harstad og Tromsø, mens ortopedisk vakt er samlet i Harstad og Tromsø.
De vanligste akutte ortopediske lidelsene, dvs. beinbrudd, kan oftest behandles uten at spesialist i ortopedi er til stede, og uten operasjon.
I Soria Moria-erklæringa står det at ingen lokalsjukehus skal legges ned. Men det betyr ikke at alt skal være som før overalt. Det skjer store endringer innenfor medisin og teknologi, og befolkningas behov for tjenester endrer seg. Vi må derfor hele tida arbeide med å fornye sjukehusene våre, slik at pasientene får et best mulig behandlingstilbud tilpasset utviklinga. Skal vi klare det, må vi også gjøre endringer i oppgavefordelinga mellom sjukehusene, slik at fagressursene hele tida utnyttes på en best mulig måte.
Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [13:56:35]: Det er nesten så man kan få litt bakoversveis når man hører omtalen av nordområdesatsingen, når man ser at sykehustilbudet blir bygd ned, når man ser at man har en befolkning som heller ikke har tilgang til et døgnbemannet politi. Bare på de syv første månedene i år ble det 110 færre finnmarkinger.
Når man snakker om viktighet, er det nå et opprør i Øst-Finnmark, for vi mister et tilbud som vi trenger sårt. Når vi vet at det er medlemmer fra Arbeiderpartiet som melder seg ut og tar initiativ til å stifte et nytt parti nettopp på grunn av at helsetilbudet blir bygd ned, sier det mye om dagens politikk.
Mener helseministeren det er faglig ansvarlig at mennesker som blir innlagt på sykehus på en torsdag eller fredag, må vente til mandag for å få behandling?
Statsråd Sylvia Brustad [13:57:45]: Det må jo vurderes i hvert enkelt tilfelle. Hvis det f.eks. ikke er mulig å få utført en operasjon ved Kirkenes i helgen, må jo vedkommende pasient sendes til et av de andre sjukehusene.
Jeg er klar over at det er stort engasjement i Kirkenes, i Finnmark, når det gjelder flere helsesaker. Det er også bakgrunnen for at jeg har sendt brev til Helse Nord der jeg har bedt om enda bedre prosesser der både ansatte, brukere og lokalmiljø er involvert.
Jeg vil også gjenta at jeg i brev til Helse Nord har sagt at det skal opprettholdes en generell kirurgisk vaktberedskap ved sjukehuset i Kirkenes, slik at sjukehuset både kan vurdere og håndtere akutte ortopediske tilfeller. Jeg gjentar igjen: Helse Nord og Helse Finnmark jobber nå med å få en fast ortoped dit, for det er en utfordring å være nødt til å kjøre med så mange «vikarstafetter» fra Sverige.
Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [13:58:49]: Når man bor i Øst-Finnmark, er det en avstand til neste sykehus på 55–60 mil. Det er det korteste. Der er Finnmark helt unikt. Derfor må man gå inn med en særlig, ekstra bevilgning slik at befolkningen i Øst-Finnmark faktisk kan få et tilbud som er på linje med det resten av landet har.
Vi vet hvilke komplikasjoner som fort kan oppstå hvis man ikke får rask ortopedisk behandling, og utgiftene ved at folk må gå lenger sykemeldt og får en lengre rehabilitering, er reelle og meget kostbare for samfunnet.
Jeg gjentar: Mener statsråden at det er faglig forsvarlig at mennesker som blir innlagt på torsdag eller fredag, må vente til over helgen før de kan få behandling, grunnet manglende spesialister?
Statsråd Sylvia Brustad [13:59:52]: Hva som er faglig forsvarlig, er det ikke min jobb som politiker å mene noe om. Det må legene mene noe om og gjøre noe med. Det ansvaret har de, og det ansvaret tar de. Jeg går ut fra at de ikke lar folk ligge i flere dager hvis det ikke er faglig forsvarlig, men sender dem til andre steder. Blant annet har jeg skjønt at flere har vært sendt til Hammerfest.
Jeg er veldig godt kjent med avstandene i Finnmark. Jeg har reist mye også i det fylket gjennom mange år. Sjølsagt er det annerledes enn i andre deler av landet, hvor det er kortere avstander. Jeg har gitt beskjed til Helse Nord om at de må sørge for å videreutvikle sjukehuset i Kirkenes. Jeg har også sagt veldig klart fra, særlig i lys av denne prosessen, om at Helse Nord og Helse Finnmark må etablere og formalisere gode samarbeidsrelasjoner og rutiner, ikke minst med berørte kommuner, de ansatte og brukerne. Det vi her snakker om, er mellom 20 og 30 ortopediske operasjoner som så langt pr. år har blitt foretatt i helgene. Det er et mål å få en fast ortoped dit så fort som mulig.