Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 9
Svein Roald Hansen (A) [11:56:57]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«EU-kommisjonen la den 25. september i år fram en grønnbok om transportpolitikken i byene som omhandler ulike sider ved de økende trafikkproblemene i større byer, som framkommelighet, miljøproblemene, sikkerhet og finansiering. Grønnboken er ute på høring fram til 15. mars 2008. Kommisjonen vil deretter fremme konkrete forslag som også kan ha EØS-relevans.
Hva vil statsråden gjøre for at det kan bli en bred debatt om de problemstillinger som reises også i Norge som grunnlag for norske innspill?»
Statsråd Liv Signe Navarsete [11:57:36]: Me har i dag store utfordringar knytte til miljø- og køproblem og trafikktryggleik i dei største byane våre. Eit velfungerande transportsystem er nødvendig for å sikre funksjonelle og miljøvenlege storbyar. Det er behov for å dempe veksten i bilbruken og å auke delen kollektivtransport. Trafikken i storbyane har ein høg del syklistar og fotgjengarar, og det er ei utfordring å få bygd eit samanhengande gang- og sykkelvegnett i tronge bygater. Det er viktig å leggje til rette for gåande og syklande, og Regjeringa satsar på tiltak retta mot dei mjuke trafikantane. Regjeringa prioriterer bypolitikk høgt. Transportpolitikk i by er eit viktig tema i arbeidet med neste Nasjonal transportplan.
Samferdsledepartementet har motteke grønboka om bytransport. Departementet tek sikte på å kome med ei fråsegn til kommisjonen om saka innan fristen i mars neste år.
For å leggje til rette for debatt om saka vil det etter planen verte lagt ut ei lenke til grønboka på Samferdsledepartementet sine internettsider. Interesserte vil i samband med dette verte oppmoda om å kome med sine innspel til kommisjonen. Det vil òg verte sendt brev til sentrale aktørar der dei vert oppmoda til å gi sine merknader til grønboka og bedne om at Samferdsledepartementet får kopi av innspela til kommisjonen som ledd i eige arbeid med saka.
Svein Roald Hansen (A) [11:59:02]: Jeg takker for svaret, som jeg oppfatter som positivt.
Jeg tror det er viktig at vi i tillegg til utviklingen av egen politikk også har et blikk på det som skjer rundt oss. Vi deler jo mange av de samme problemene, og det kan jo hende at vi også har noe å tilføre oppfølgingen av grønnboken. Men det viktigste er jo at vi sjekker ut hvilke deler av den som eventuelt kan komme tilbake i form av direktiver og altså påvirke vår egen politikkutforming. Da tror jeg det er viktig at vi også har den debatten med oss.
Det er ett element i den aktive europapolitikken som Regjeringen har tatt initiativet til, og det er å bringe Stortinget inn på et tidligere stadium enn i sluttfasen av arbeidet med direktiver. Spørsmålet er om statsråden også vil forsøke å trekke Stortinget, særlig kommunikasjonskomiteen, inn i dette forberedende arbeidet, slik at de også kan ha et ord med i laget.
Statsråd Liv Signe Navarsete [12:00:08]: Eg er heilt samd med representanten Hansen i at det er viktig at òg Stortinget kan få gi uttrykk for sitt syn på ulike forordningar i EU. Vår dialog med Stortinget går stort sett gjennom den utvida utanrikskomiteen, der òg samferdsleministeren har møtt for å leggje fram ulike spørsmål som er viktige for Noreg, og som det er viktig å kunne orientere om og få innspel til. Eg har ikkje på det noverande tidspunktet teke stilling til om dette er ei sak som skal til den utvida utanrikskomiteen, men eg skal ta med meg innspelet og vurdere det.
Svein Roald Hansen (A) [12:00:46]: Da takker jeg for tilleggssvaret, og skal spare statsrådens stemme for ytterligere svar i denne sammenheng.