Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 10
Ola T. Lånke (KrF) [12:01:06]: «Skolefritidsordningen ved Okstad skole i Trondheim ville nylig reise på tur til Røros, men NSB sa nei til å frakte en gruppe med 58 skolelever på toget. I stedet måtte SFO leie en egen buss til årets høsttur, noe som også medførte en dyrere reise. NSBs informasjonssjef svarer i Adresseavisen at de ikke ønsker større grupper på toget enn de har kapasitet til, og at de ikke har vogner og materiell stående som ikke er i bruk.
Hva kan statsråden gjøre for at NSB i større grad kan imøtekomme slike behov?»
Statsråd Liv Signe Navarsete [12:01:46]: NSB har ei ordning der skular, skulefritidsordningar og barnehagar kan nytte ledig kapasitet på toget til ein svært gunstig pris. Det er positivt. Det lærer våre unge til å reise kollektivt. Dette tilbodet har ei grense på 40 personar.
NSB har opplyst at skulefritidsordninga ved Okstad skule ynskte å ta med ei gruppe på 58 personar, altså 18 personar meir enn grensa for ordninga. Skulefritidsordninga ved Okstad skule tilbydde seg å betale full pris for dei 18 personane utanfor gruppeordninga til NSB, men av omsyn til kapasiteten på toget valde NSB å ikkje imøtekome førespurnaden.
Eg meiner at NSB burde vore meir fleksible i handsaminga av denne førespurnaden, og eg vil ta opp saka med NSB på høveleg vis.
Ola T. Lånke (KrF) [12:02:40]: Jeg takker statsråden for svaret, og kan vel også spare statsråden litt på en travel dag. Jeg er veldig godt fornøyd med at statsråden vil ta dette opp med NSB.
Jeg må si jeg reagerte veldig raskt da jeg så dette i avisen, og kom til å huske tilbake til min egen skoletid på 1950-tallet da hele skolen reiste på skoletur med toget. Da hørte jeg aldri noe om at det var noe problem. I dag må man altså begrense seg hvis man skal reise.
Man ville her kjøpe gruppebillett, og det var der feilen oppstod. Hadde man kjøpt enkeltbilletter, hadde man satt NSB i en klemme. Spørsmålet er hvordan man kan sikre at man ikke kommer i en slik knipe at man må si nei til en gruppe skoleelever. Det er det dette handler om.
Statsråd Liv Signe Navarsete [12:03:33]: Eg synest det er eit positivt trekk at representanten Lånke reagerer på denne typen oppslag. Eg skjønar godt at skulen har reagert på dette. Når me har eit offenteleg transporttilbod, skal det sjølvsagt ikkje vere slik at det vert sett restriksjonar med omsyn til talet på personar slik at ei skuleklasse ikkje kan kome seg til og frå.
Difor vil eg ta dette opp, og eg vil òg diskutere med NSB korleis me kan sikre at dette ikkje skjer for ettertida. Det gir eit særdeles uheldig inntrykk. Eg føler med dei ungane som ikkje fekk reist på tur, så eg beklagar djupt på vegner av NSB. Det me kan gjere med det, er å ta det opp og prøve å sikre at det ikkje skjer noko liknande for ettertida.
Ola T. Lånke (KrF) [12:04:22]: Jeg takker igjen for svaret. Jeg er viss på at samferdselsministeren vil gjøre sitt ytterste for at dette ikke kommer til å gjenta seg.
Det er et poeng til her. Det at en informasjonssjef i NSB er nødt til å gå ut i avisen og forklare en slik situasjon, blir nokså pinlig for vedkommende selv og for NSB også, så jeg håper at vi unngår dette for ettertiden. Jeg har stor tro på at statsråden vil gjøre sitt ytterste for at det skjer.