Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 1
Presidenten: Spørsmålet bortfalt egentlig da spørreren, Svein Flåtten, ikke var til stede da spørsmålet ble annonsert. Men finansministeren har allikevel strukket seg langt og sagt at hun kan være her noen minutter til og besvare spørsmålet. Stortinget er takknemlig overfor finansministeren for denne velvillige holdning, og presidenten har etter sterk tvil valgt å la tvilen falle tiltalte, Svein Flåtten, til gode – så han får allikevel stille sitt spørsmål.
Svein Flåtten (H) [11:28:28]: Jeg takker ikke bare finansministeren for velvilligheten, men også presidenten.
«Toll- og avgiftsdirektoratets definisjon av næringsparker har gitt blant andre Kongsberg Næringspark betydelige etterregninger på elavgift. Holdningene til disse spørsmål hindrer utviklingen av moderne parker med integrert elforsyning og dermed effektiviseringsgevinster. Den forrige finansministeren bad høsten 2005 direktoratet om å se på regelverket for å oppnå mer formålsrettede definisjoner, men intet har skjedd.
Er statsråden enig med sin forgjenger i at saken bør følges opp av direktoratet, og i så fall når?»
Statsråd Kristin Halvorsen [11:29:19]: Etter dagens regelverk for avgift på elektrisk kraft kan industribedrifter betale redusert sats på vilkår om korrekt registrering etter Statistisk sentralbyrås næringshovedområder. Problemstillingen for næringsparkene er at bedrifter som yter fellestjenester til industri som selv er registrert i kode som gir rett til redusert avgift, faller utenfor de aktuelle kodene.
Hensikten med å knytte avgrensningen av hvilke virksomheter som i avgiftsammenheng anses å være industri, opp mot standarden for næringsgruppering er bl.a. at det ikke skal være nødvendig for det avgiftspliktige nettselskapet eller avgiftsmyndighetene å vurdere hvilken type virksomhet den enkelte bedrift utøver.
Departementet utreder for tiden mulighetene for å endre reglene knyttet til næringsparker og fjernvarmeprodusenters rett til redusert avgift. Dette reiser særlige EØS-rettslige problemstillinger som må vurderes nøye. Bakgrunnen for dette er at fritak eller redusert sats for industrien i utgangspunktet anses som statsstøtte etter EØS-avtalen, og kun kan innrømmes innenfor de rammer som ble godkjent av ESA i 2004.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Svein Flåtten (H) [11:30:48]: Jeg takker for svaret.
Betyr dette at departementet nå gjør en utredning av denne kodingen, denne definisjonen, og at direktoratet for så vidt ikke er inne i det? Hvis det da er slik, som jeg forstår det, når kan vi forvente at departementet har sitt arbeid ferdig – eventuelt sine klareringer overfor EØS-regelverket?
Statsråd Kristin Halvorsen [11:31:22]: Jeg tør ikke si en tidsfrist til Stortinget nå. Det er riktig, som Svein Flåtten sier, at det nå er departementet som ser nærmere på dette. Vi er jo kjent med det som representanten Flåtten tar opp, denne næringsparken i Kongsberg. Vi har også andre eksempler på det samme, der man ut fra en hensiktsmessig organisering i næringsparker har funnet – hva skal en si – å løse visse oppgaver i fellesskap, men slik sett faller man da utenfor regelverket godkjent av ESA, fra 2004. Det betyr at vi har en jobb å gjøre, men vi kan jo ikke gamble med at vi lager løsninger som blir problematiske i forholdet til EØS. Det er bakgrunnen for at dette er et arbeid som tar litt tid. Men vi er oppmerksomme på problemstillingen, og jeg skal komme tilbake til Stortinget så fort det lar seg gjøre.
Svein Flåtten (H) [11:32:21]: Jeg takker for oppfølgingen også her.
Jeg har et siste spørsmål til dette: Hvilken dialog har departementet med de angjeldende næringsparker? Dette er jo litt kompliserte situasjoner. De forskjellige næringsparker har forskjellige situasjoner. Er det noen form for høring eller en annen form for dialog som gjør at deres problemer kommer frem på en klar måte for departementet?
Statsråd Kristin Halvorsen [11:32:53]: Dersom det er nødvendig med ytterligere kontakt med disse næringsparkene for å få belyst hva som er problemstillingen, skal vi selvsagt sørge for det. Så langt har jeg forstått at problemstillingen for så vidt er ganske klar. Spørsmålet her er om det går an å utforme et regelverk som gjør at det ikke reises EØS-rettslige problemstillinger, og som gjør at det går an å få til en løsning på dette som er innenfor en forståelse med ESA som gjør at vi ikke får problemer med vår egen oppfatning i ettertid. Men hvis det er behov for ytterligere informasjon, tar vi selvfølgelig kontakt med de næringsparkene det gjelder.
Presidenten: Vi går til spørsmål 5.