Stortinget - Møte onsdag den 24. oktober 2007 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 17
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Torbjørn Hansen til kunnskapsministeren, er overført til forsknings- og høyere utdanningsministeren som rette vedkommende. Spørsmålet vil imidlertid bli besvart av finansministeren på vegne av forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Torbjørn Hansen (H) [11:26:46]: Jeg har følgende spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsministeren, som jeg forstår finansministeren vil besvare:
«Flere statlige byggeprosjekter står på vent som følge av at Regjeringen ikke har prioritert dette i sine årlige budsjetter. Situasjonen for odontologiutdannelsen i Bergen er prekær, og fakultetet har problemer med å opprettholde aktivitetsnivået. Høgskolen i Bergen er i en så fortvilt situasjon at det i et brev til Regjeringen gis uttrykk for at tilsatte og studenter føler seg holdt for narr.
Når vil Regjeringen prioritere de statlige byggeprosjektene innen utdanningssektoren?»
Statsråd Kristin Halvorsen [11:27:39]: Bevilgninger til igangsetting av store investeringsprosjekter må først og fremst ses i sammenheng med den samlede budsjettsituasjonen for hvert budsjettår, men også i forhold til tilstanden i byggmarkedet.
Det er satt i gang et helt nødvendig arbeid med å prosjektere rehabilitering av sentrumsbygningene med bl.a. Aulaen ved Universitetet i Oslo. Med forbehold om Stortingets vedtak er det inngått avtale med en privat utbygger om byggetrinn 2 for Kunsthøgskolen i Oslo. Utover dette har ikke Regjeringen foreslått å sette i gang nye byggeprosjekter for universitets- og høyskolesektoren i 2008. Samfunnsøkonomiske vurderinger tilsier at omfanget av statlig byggeaktivitet bør være begrenset sett i lys av konjunktursituasjonen i norsk økonomi og situasjonen i byggmarkedet.
Byggmarkedet er preget av sterkt økende priser som følge av høy aktivitet i byggebransjen. Markedssituasjonen gir store utfordringer for Statsbygg. Flere av prosjektene Statsbygg har under oppføring, har nå problemer med å holde kostnadsrammene, bl.a. gjelder dette for nytt informatikkbygg ved Universitetet i Oslo (IFI2). Det er lagt fram en egen proposisjon om dette prosjektet for Stortinget, jf. St.prp. nr. 90 for 2006-2007 med forslag til ny kostnads- og styringsramme.
Jeg forstår skuffelsen i Bergen, fordi det er mange byggeprosjekter i Bergen som nå står i kø, og som er høyt prioritert. Jeg ser behovet for nye bygg nettopp på disse områdene og vil understreke at de omtalte byggeprosjektene knyttet til Universitetet i Bergen og Høgskolen i Bergen er høyt prioritert av Regjeringen. Dem må vi komme tilbake til i de kommende budsjetter.
Torbjørn Hansen (H) [11:29:34]: Ja, jeg kan bekrefte at skuffelsen i Bergen over dette statsbudsjettet var stor. Den skuffelsen tror jeg var tverrpolitisk og også omfattet Sosialistisk Venstrepartis tillitsvalgte i Bergen.
Hvileskjæret på forskning og utdanning rammer Bergen veldig sterkt fordi Bergen er en utdanningsby. Det hvileskjæret man har på den sektoren, rammer derfor aktiviteten direkte. Når man i tillegg låser og stopper alle disse byggeprosjektene, blir utdanningssektoren i Bergen veldig sterkt rammet.
Det er et stort paradoks for meg at en regjering som har råd til å bevilge mer penger enn noen annen regjering på stort sett alle områder innenfor statsbudsjettet, og som heller ikke i dagens høykonjunktursituasjon gjør noe for å stramme inn statsbudsjettets rammer for å dempe presset i økonomien, kniper igjen akkurat her – kniper igjen på forskning, kniper igjen på høyere utdanning og kniper igjen på utdanningsbygg.
Hva er årsaken til at utdanning og utdanningsbygg er det som stiller aller, aller sist i budsjettprioriteringene til Sosialistisk Venstreparti?
Statsråd Kristin Halvorsen [11:30:44]: Det er ikke sant at Regjeringen har innført noe hvileskjær når det gjelder forskning. Vi har i løpet av tre år bevilget like mye til forskning som den forrige regjeringen gjorde i løpet av fire år, og det er en betydelig økning når det gjelder innsatsen på forskning.
Det er heller ikke sånn at utdanningssektoren er spesielt behandlet i forhold til å holde igjen på nye, store byggeprosjekter. Det som er situasjonen, er at mange av de prosjektene som vi nå har under utbygging, har betydelige kostnadsoverskridelser. Det henger sammen med mangel på kapasitet i bygg- og anleggsbransjen, og vi ser det på veldig mange områder. Kommunene rapporterer om akkurat det samme, enten det dreier seg om utbygging av barnehager eller hva det måtte være, at kostnadsrammene sprekker fordi de kanskje bare får inn anbud fra én entreprenør. Det er bakgrunnen for denne situasjonen.
Nå har vi hatt en historisk høy vekst fjerde år på rad, og det er klart at det båndlegger kapasiteten på dette området. Men jeg regner med at veksten neste år blir litt lavere, og jeg har håp om at vi kan komme tilbake til andre store byggeprosjekter som er høyt prioritert av Regjeringen, i senere budsjetter. For jeg vet at behovene i Bergen er store.
Torbjørn Hansen (H) [11:32:01]: Jeg er litt overrasket over denne innstrammingen på utdanningssiden, for jeg opplever ikke at den går igjen på andre deler av budsjettet.
Jeg vil ta opp to temaer her. Det ene er at Statsbygg allerede har brukt en kvart milliard kroner i Bergen på å forberede byggingen av høyskolebygget. Man har brukt 250 mill. kr på kjøp av tomt, på forprosjekt og på arkitektkonkurranse. Og så vidt jeg forstår, har Statsbygg i 2008 innenfor sin budsjettramme fortsatt en mulighet til å videreføre arbeidet med høyskolebygget og prosjektet i Bergen, altså innenfor relativt moderate økonomiske rammer. Så vil jeg ta opp at det i Tromsø i disse dager blir bygd et nytt odontologibygg. Det bygget blir finansiert av fylkeskommunen, og statens rolle er at man går god for en framtidig leiebetaling til det bygget som fylkeskommunen bygger.
Spørsmålet mitt er: Kan Regjeringen være med på denne typen løsninger, altså enten sette i gang Statsbygg innenfor de budsjettrammer som de har, eller finne alternative finansieringsmetoder for å få realisert disse byggeprosjektene raskest mulig?
Statsråd Kristin Halvorsen [11:33:16]: De pengene som allerede er bevilget til prosjektering og arkitektkonkurranse når det gjelder høgskolen i Bergen, er jo ikke bortkastede penger. Vi ønsker sterkt å bygge dette prosjektet, men har av de grunnene jeg var inne på, ikke prioritert det på inneværende års statsbudsjett.
Når det gjelder budsjettsituasjonen i Statsbygg, tror jeg at jeg må få komme tilbake til det. Men ulike ideer om hvordan man kan komme seg rundt statsbudsjettet, løser jo ikke det som er hovedutfordringen vår når det gjelder store byggeprosjekter, nemlig at det er mangel på kapasitet, og bygg- og anleggsbransjen er den som er mest sprengt i en situasjon hvor vi mangler arbeidskraft på mange områder. På dette tidspunktet har vi flere eksempler på betydelige overskridelser, 30–40 pst. på flere områder. Dette tidspunktet er antageligvis det dyreste å realisere nye, store byggeprosjekter på. Men det betyr ikke at denne situasjonen ikke kan forandre seg, og at vi gjør andre vurderinger i budsjettet for 2009.
Presidenten: Da vil spørsmål 20 bli tatt opp.