Stortinget - Møte fredag den 8. juni 2007 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Voteringer
Etter at det var ringt til votering, uttalte
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram 13 forslag. Det er
forslagene nr. 1–11, fra Ketil Solvik-Olsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
forslag nr. 12, fra Ketil Solvik-Olsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
forslag nr. 13, fra Børge Brende på vegne av Høyre
Det blir anledning til stemmeforklaring.
Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [16:12:27]: På bakgrunn av statsrådens to siste innlegg gjøres forslagene nr. 8–10 om til oversendelsesforslag.
Presidenten: Forslagene nr. 8–10, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, er dermed omgjort til oversendelsesforslag.
Forslag nr. 8 lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen i vårsesjonen 2008 å legge frem en stortingsmelding om hvordan fusjonen er gjennomført.»
Forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å fremme en stortingsmelding om petroleumspolitikken.»
Forslag nr. 10, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å fremlegge en sak med en evaluering av situasjonen innen leverandørindustrien og petroleumsforskning i statsbudsjettet for 2009.»
Presidenten foreslår at forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.
Det voteres over forslag nr. 13, fra Høyre. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen redusere det statlige eierskapet i StatoilHydro til en eierandel på 51 pst.»
Presidenten har forstått at Fremskrittspartiet ønsker å stemme for forslaget subsidiært.
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 67 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.13.06)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 12, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 67 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.13.21)«Stortinget ber Regjeringen åpne mer attraktive områder for leteboring, slik at man stimulerer flere selskaper til å konkurrere om letearealer på norsk sokkel.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2–7 og 11, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen bruke petroleumsloven til å stille krav i forbindelse med fusjonen, som medfører at den sterke markedsposisjonen det samlede selskapet StatoilHydro vil få på sokkelen gjennom 80 pst. operatørskap for produserende felt, reduseres. Regjeringen bes også stille krav om at det samlede selskapets markedsposisjon for felt under utbygging eller i sen planleggingsfase, samt letelisenser, reduseres.»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at de mest aktive nummer to-selskapene må få større tildeling av leteareal.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det statlige forvaltningsselskapet Petoro styrkes og kan finansiere sin aktivitet over SDØE-regnskapet innenfor nærmere gitte rammer, og slik får større ressurser til å følge opp sine andeler i de store feltene. Regjeringen bes tilsvarende om å styrke Oljedirektoratet.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen stille krav om at StatoilHydro medvirker til at de nye operatørene får en tilstrekkelig eierandel ved at det også overdras passende eierandeler i felt og lisenser innen en fastsatt tidsfrist.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utøve sitt eierskap slik at det fremmer konkurranse og mangfold både på norsk sokkel og i det norske samfunnet som helhet.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at ved fremtidig konsesjonstildeling skal det ved like kvalifikasjoner legges særlig vekt på spredning av operatøransvar.»
Forslag nr. 11 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 55 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.13.42)«Stortinget ber Regjeringen utrede hvordan Petroleumstilsynet og tilsynsoppgavene best kan ivaretas når petroleumsaktiviteten øker i de nordlige havområdene, enten ved opprettelse av et avdelingskontor i Harstad eller på annen måte.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 55 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.14.04)Komiteen hadde innstilt:«Stortinget finner det sterkt kritikkverdig at Regjeringen ikke informerte Stortinget om Konkurransetilsynets behandling av Statoil/Hydro-saken.»
I
Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet får fullmakt til på generalforsamlingen i Norsk Hydro ASA å stemme for styrets forslag om utskillelse av petroleumsvirksomheten som ledd i sammenslåing av Norsk Hydro ASAs petroleumsvirksomhet med Statoil ASA på i hovedsak de vilkår som det er redegjort for i St.prp. nr. 60 (2006-2007).
II
Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet får fullmakt til på generalforsamlingen i Statoil ASA å stemme for styrets forslag om sammenslåing av Statoil ASA og Norsk Hydro ASAs petroleumsvirksomhet på i hovedsak de vilkår som det er redegjort for i St.prp. nr. 60 (2006-2007).
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:III
Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet kan kjøpe aksjer i det sammenslåtte selskapet slik at statens eierandel over tid økes til 67 pst.
IV
Olje- og energidepartementet gis fullmakt til å utgiftsføre kjøp av aksjer i det sammenslåtte selskapet uten bevilgning under kap. 1811 StatoilHydro ASA, post 96 Aksjekjøp, i bevilgningsregnskapet for 2007.
Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 59 mot 42 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.14.38)Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under debatten har Ketil Solvik-Olsen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til fornyet behandling av det vedtatte vern av Åbødalsvassdraget i Sauda, og sikre at grunnleggende demokratiske forvaltningsprinsipper blir lagt til grunn, slik at alle berørte parter blir hørt før endelig vedtak fattes.»
Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.
Komiteen hadde innstilt:Dokument nr. 8:72 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Vaksdal, Solveig Horne og Ketil Solvik-Olsen om fornyet behandling av vedtatt vern av Åbødalsvassdraget i Sauda – bifalles ikke.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 78 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.15.21)Voteringen i en sak finnes i slutten av referatet for hver enkelt sak.