Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:47:35]: «1. mai i fjor lovet statsministeren å sette spaden i jorden for gasskraftverket på Skogn. Til Trønder-Avisa 17. januar 2006 bekreftet statsråden at Midt-Norge styrer mot en alvorlig kraftkrise, og sa at nye utbyggingsplaner må på bordet veldig raskt. Det til tross, ingen større kraftprosjekt er iverksatt i regionen.

Hva har Regjeringen konkret gjort for å fremskynde store kraftprosjekt, og når kan man forvente at kraftsituasjonen i regionen igjen kan betegnes som «god»?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:48:08]: Regjeringen tar sårbarheten i den norske kraftforsyningen på alvor, og har helt siden den tiltrådte arbeidet aktivt for å tilrettelegge for ny kraftproduksjon. Det er blitt gjort betydelig med arbeid i denne perioden. Det har blitt gitt flere konsesjoner både til gasskraft- og vannkraftprosjekter. I tillegg har Regjeringen opprettet et fond på 20 milliarder kr for å styrke satsingen på fornybar energi og energieffektivisering.

I Midt-Norge er Regjeringens plan for å styrke kraftsituasjonen i regionen basert på tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge.

Flere større nettinvesteringer, konkret knyttet til utvidelsen av Norsk Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra og Ormen Lange-utbyggingen, er utført. Det er videre investert i spenningsstøtte i nettet som vil bedre overføringsmulighetene i og inn i området fra 2007. Statnett har videre besluttet å investere i økt overføringskapasitet mellom Midt-Norge og Sverige. Dette skal være på plass fra høsten 2009. Statnett har i tillegg oversendt konsesjonssøknad for ny overføringsforbindelse mellom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal til NVE.

Et viktig element i handlingsplanen er tiltak for å legge til rette for ulike typer ny kraftproduksjon. Støtteordningen til fornybar elektrisitet gjennom Enova for å realisere vind-, vann- og biokraftprosjekt i området er initiert. Samtidig styrker NVE saksbehandlingskapasiteten og prioriterer konsesjonssøknader for vann- og vindkraftprosjekter i Midt-Norge. NVE har videre stor fokusering på effektiv konsesjonsbehandling av produksjons- og overføringsanlegg i denne regionen.

Det har blitt presentert planer for flere gasskraftprosjekter. Regjeringen arbeider for å legge forholdene best mulig til rette for realisering av nye gasskraftprosjekter med CO2-håndtering. Olje- og energidepartementet er i dialog med aktuelle utbyggere av gasskraftverk, inkludert Industrikraft Midt-Norge, og det arbeides mot å få en løsning så raskt som mulig.

Det er gjort et betydelig arbeid med å få på plass tiltak for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge i løpet av det siste året. Vi følger utviklingen nøye, og vi vil holde så rask framdrift som mulig når det gjelder å gjennomføre de planlagte tiltakene i handlingsplanen for Midt-Norge.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:50:38]: Dette var vel egentlig et svar som ventet. En snakker om at nettet i Midt-Norge er et konfliktfylt prosjekt. Det tok vi opp i Stortinget i går. Men mange av disse tiltakene har vært planlagt i lang tid.

Mitt spørsmål gikk på hva Regjeringen har gjort for å framskynde kraftprosjekt. Planer og dialog tviler jeg ikke på at det er, men det gir ikke mer strøm til hus og industri. Så spørsmålet er: Hva er framskyndet? Jo, statsråden nevner Tjeldbergodden. De har fått konsesjon. Men har de fått utslippstillatelse? Uten utslippstillatelse er ikke konsesjonen verdt én krone. Har statsråden gjort noe for å framskynde gasskraftverket på Skogn? Konsesjonen er der, det er alle klar over, men har han gjort noe for å framskynde en investering der? Det samme gjelder Industrikraft Møre. Har de i det hele tatt fått konsesjon ennå? Det er jo en masse prosjekt nå som ikke eksisterte før, som gjør at en vil kunne realisere kraftprosjekt nå, som ikke var mulig tidligere.

Spørsmålet er konkret: Hva er blitt gjort for å framskynde løsninger med tanke på disse utfordringene?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:51:43]: Jeg tror for så vidt det ikke er noe poeng å gjenta det svaret jeg først gav, i forhold til det betydelige arbeidet som er blitt gjort.

Det er riktig at en rekke av disse prosjektene er konfliktfylte. Energiproduksjon og overføring av energi er konfliktfylt, og det gjør også at saksbehandlingen, og konsesjonsbehandling av denne typen saker, ofte tar tid. Det er mange instanser som skal høres. Det er situasjonen i forhold til nye konsesjoner for produksjon av energi, og det er også situasjonen for overføringsforbindelser. Derfor vil f.eks. overføringsforbindelse mellom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal komme til å ta tid, og kan tidligst være på plass i 2011/2012.

Når det gjelder Tjeldbergodden, vet representanten utmerket godt at Statoil og Shell nå er i gang med å jobbe med et helt annet prosjekt enn det opprinnelige, og at vi derfor ikke har noen sak å forholde oss til – før de har konkludert med hensyn til hvorvidt verdikjedeprosjektet på Tjeldbergodden vil bli realisert i den form de ønsker. Det gamle prosjektet er ikke lenger aktuelt. (Presidenten klubber.)

Når det gjelder de (presidenten klubber) øvrige prosjektene, f.eks. Industrikraft Møres prosjekt, vil søknad (presidenten klubber) bli behandlet så raskt som overhodet mulig.

Presidenten: Presidenten vil peke på at når lampen slukker, er det en sterk indikasjon på at taletiden er omme.

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:52:56]: Å, det er det det betyr!

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:53:00]: Jeg var redd det betydde at det er tomt for strøm også i Oslo.

Det er et ordtak som sier: Fortell ikke hvor mye du jobber, fortell hva du får gjort. Det tror jeg gjelder litt for hva Regjeringen gjør i Midt-Norge også. I sitt første svar skrøt statsråden av at Tjeldbergodden er gitt konsesjon. I sitt påfølgende svar sa han at prosjektet ikke lenger er relevant, fordi det er blitt endret. Industrikraft Møre søkte om konsesjon i fjor. En har hatt lang tid på seg – hvis det virkelig er ønskelig å få bygd et gasskraftverk for å redde kraftsituasjonen. Industrikraft Møre sier at får vi konsesjon, kan vi sette i gang bygging og iallfall ha et halvt gasskraftverk oppe og gå i løpet av 2008. Hver måned som går, betyr at en også utsetter slike investeringsbeslutninger.

En kan godt snakke om enøktiltak – en kan snakke om mange slike – men statsråden understreket jo selv i Trønder-Avisa for et og et halvt år siden at det er de store prosjektene som må på plass for å få reddet situasjonen. Og de nettinvesteringene som Statnett tok beslutning om i forrige stortingsperiode, tar det fortsatt tid å få på plass.

Igjen er spørsmålet: Når det gjelder f.eks. Industrikraft Møre, hva har Regjeringen gjort for å framskynde behandlingen av deres søknad, slik at de kan investere så fort som mulig?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:54:15]: Som jeg sa i mitt første svar, har vi først og fremst bedt NVE om å prioritere konsesjonssøknader fra dette området – inkludert søknaden fra Industrikraft Møre, slik at den kan få en raskest mulig behandling. Så er det, som jeg også har sagt, visse prosedyrer som må legges til grunn. Det gjør at dette tar tid, men vi skal gjøre det så raskt som overhodet mulig.

Så har jeg sett igjennom det jeg sa i mitt første svar. Jeg nevnte ikke konsesjonen for Tjeldbergodden i mitt første svar – det kan representanten lese i ettertid, i referatet.

Som sagt: Vi tar sikte på å bidra til å løse denne situasjonen så raskt som mulig. Det vil ikke være noen gasskraftverkprosjekter som kan være oppe og stå i 2008. Derfor har vi vært nødt til å gå til det skritt å la Statnett investere i reservekraftkapasitet i dette området. Korteste byggetid fra man bestiller, vil sannsynligvis være 36 måneder – og da er det som kjent ikke 2008.

: