Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 4
André Oktay Dahl (H) [11:42:06]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
«Statsråden har varslet et sterkere vern om bynære marker gjennom en egen markalov. Samtidig har Samferdselsdepartementet iverksatt utredning av mulig trasé for ny E18 gjennom sørlige deler av Oslomarka, det såkalte «Ski øst»-alternativet.
Kan statsråden love at hun som en del av arbeidet med å styrke vernet om marka vil stanse utredningen av «Ski øst»-alternativet, slik at brukerne av denne delen av Oslomarka kan være helt sikre på at det er helt uaktuelt med en ny 4-felts motorvei gjennom dette området?»
Statsråd Helen Bjørnøy [11:42:43]: Jeg er kjent med at samferdselsmyndighetene vil ha en bredere gjennomgang av alternativer for ny E18 på strekningen Vinterbro–Østfold grense, og at det såkalte Ski øst-alternativet skal inngå i arbeidet. Arbeidet vil skje innenfor rammen av systemet for ekstern kvalitetssikring av statlige investeringsprosjekter over 500 mill. kr – også kalt KS1.
I forbindelse med denne prosessen har samferdselsmyndighetene bestemt at videre plan- og utredningsarbeid etter plan- og bygningsloven skal stanses inntil KS1-arbeidet er gjennomført. Hvis samferdselsmyndighetene etter dette ønsker at «Ski øst»-alternativet skal inngå i den videre plan- og utredningsprosessen etter plan- og bygningsloven, må programmet for arbeidet endres.
I forbindelse med forelegging av programmet for Miljøverndepartementet vil jeg da foreta en konkret vurdering av om alternativet bør videreføres. Jeg vil gjøre denne vurderingen bl.a. i lys av de varslede rikspolitiske bestemmelsene for Oslomarka, arbeidet med en egen Marka-lov og hensynet til jordvern.
André Oktay Dahl (H) [11:44:15]: Jeg takker for svaret.
Denne saken har skapt stort lokalt engasjement, og med god grunn. Sørmarka betyr ekstremt mye for mange Follo-beboere, og de har selvfølgelig fått med seg de klare miljøforpliktelsene i både Soria Moria-erklæringen, den nye Marka-loven som er varslet, og friluftsmeldingen. Statsråd Navarsetes begrunnelse for utredningen har stort sett vært at alle steiner må snus, på tross av opprinnelig avvisning fra Statens vegvesen. Det er blitt reist spørsmål ved saksbehandlingen og nærmere slektskaps- og vennskapsforhold i forbindelse med denne. Det skal jeg ikke gå inn på. Men jeg, og Høyre, forventer at SV skjærer igjennom i denne saken – ikke minst vinner de da kanskje tilbake noen av de 20 pst. av velgerne som ser ut til å ha gått over til Arbeiderpartiet.
Jeg skal presisere spørsmålet i tilfelle det fremstod som uklart: Vil statsråden på noe som helst vis engasjere seg og bidra til at utredningen av «Ski øst» legges vekk? Ja eller nei?
Statsråd Helen Bjørnøy [11:45:09]: Jeg vil understreke at KS1-prosessen verken overstyrer eller erstatter den senere konkrete behandlingen av dette vegprosjektet etter plan- og bygningsloven. Jeg vil også understreke at det arbeidet som nå er i gang med ny Marka-lov, innebærer at det vil måtte legges stor vekt på Marka-interessene i den videre behandlingen av saken. Det er altså slik at denne prosessen som nå pågår, er en prosess som samferdselsmyndighetene har satt i gang. Det er et arbeid som eventuelt vil komme på mitt bord, og som jeg da etter hvert vil foreta vurderinger av.
André Oktay Dahl (H) [11:46:01]: Jeg konstaterer at statsråden ikke er villig til å gi noen garanti, ei heller noen viljeserklæring i forhold til sitt arbeid i regjering. Det er for så vidt greit. Dette er en betydelig miljøsak for en hel region.
Til slutt får jeg bare oppfordre statsråden til å bruke det engasjementet som er. Hun må ikke være redd for at eventuelle andre setter henne på plass, hun må stå for sitt oppriktige miljøengasjement helt inn i regjeringskontorene og ikke la seg pille på nesen, f.eks. i forhold til det statsministeren gjorde ved en tidligere anledning.
Presidenten: Presidenten vil peke på at å «pille på nesen» neppe er egnet som betraktning i denne sal.
Statsråd Helen Bjørnøy [11:46:40]: Jeg kan forsikre om at i denne saken som i andre saker tas miljøhensyn veldig alvorlig – og det står høyt på dagsordenen i Regjeringens arbeid. Det er klart at den vurderingen som eventuelt vil bli foretatt her, vil innebære den varslede rikspolitiske bestemmelsen for Oslomarka og hensynet til jordvern. Også det at vi jobber med egen Marka-lov, vil bli tillagt stor betydning.